Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


nullpoint
(senior tag)

Jó cikk lett. Végre megtudtuk milyen sebességet produkál egy ilyen rendszer.


Mikki96
(csendes tag)

Pár éve találkoztam először ilyen kütyüvel, akkor egy emeletre kellett felvezetni az internetet és csak ez volt az opció. Annyit még hozzátennék, hogy az adapter mellé dugott töltők/egyéb fogyasztók csökkenthetik a sebességet. Mindent összevetve hasznos cucc.


Medvetojás
(aktív tag)
Blog

Abban esetleg tudnál segíteni, hogy hogyan lehet egy ilyen termékhez jutni jelenleg? Weboldalon csak a termékinfó van, de rendelni sehogy sem sikerül. :DD


ish4d0w
(őstag)
Blog

Köszönöm! :R


ish4d0w
(őstag)
Blog

A leggyorsabb, ha a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül rendeled meg. Rendelhetsz akár több darabos szettet is egyszerre, például olyat mint ami a cikkben van (1 "felhordó" adapter + 2 db WiFi képes PLC adapter), így rögtön nemcsak egy, hanem két szobába is el tudod juttatni a netet!


Medvetojás
(aktív tag)
Blog

Köszi!

A cikk pedig nagyon jó lett, iszonyú részletes és mondhatni hiánypótló is. :R


Reggie0
(nagyúr)

Azert a haztartasi klima ritkan 3500W-os, inkabb az 1kW max 2kW a jellemzo.
De ami a fontosabb, hogy nem azt kell nezni mennyi a fogyasztas, hanem mekkora az aramfelvetelt. Egy 1kW-os aszinkron motorral, mivel nagy az inditoaram es induktiv terheles ezert joval nagyobb a felvett aram, mint a nevleges teljesitmenye.
Emiatt on-off klimat nem erdemes rakotni, viszont az atlagos inverteres klimakkal nem lesz gond.

[ Szerkesztve ]


Aprósólyom
(őstag)
Blog

Én nagyon keresem az eszköz sebességét, de nem találom.

A cikkben említed, hogy full-duplex az eszköz. Honnan származik ez az információ? Mind a saját tapasztalataim, mind mások következtetései és infók is arról tanúskodnak, hogy half-duplex, úgy ahogy a wireless megoldások. Az ethernet interfész ugyan full-duplex, de a powerline eszközök egymás közt half-duplex módon kommunikálnak. (pl. egy forrás)
Ennek ellenére még az eszközöket gyártók, support fórumján is találtam már full-duplexes fake infót.

Nem is csoda, hogy nem lehet kihasználni az elméleti maximális tempót és a half-duplexnek hála az AV2000 küytük tudják megközelíteni az 1Gbps egy irányú (pl. letöltés) sebességet.

Nekem egy TP-Link 4010P (500Mbps link) szettem van.
A TP link management szoftvere szerint a jobb időszakokban 250-330Mbps a link sebessége. Rosszabb időszakokban 180-190Mbps. Ez utóbbi esetben a letöltésem is csak kb. a fle körül alakul ~75-80Mbps. A jobb időszakokban pedig ~90Mbps, tehát közel a 100Mbps ethernet interfész maximuma. (A TP-link 4010 eszközökön csak 100Mbps eth csati van.) Ez is igazolja számomra, hogy half-duplexről beszélünk.

Csak a pontosítás végett. Kíváncsi lennék, hogy mekkora tempót sikerült elérned az eszközökkel, mert nagyon kevés sebességtesztet találni ezekről az eszközökről. (Valószínű az eladók, forgalmazók, gyártók presszionálják a bemutatókat, tesztelőket, mert a számok AV600, AV1000, AV1200, AV1300, AV2000 eléggé félrevezetőek.)

Az én tapasztalatom az, hogy 5Ghz AC wifi-n (1 vastag téglafal, -68dB, 2 antenna, 40Mhz sávszélesség) még mindig jobb játszani, mint egy jó minőségű villamos hálózatra, 1 fázisra dugott AV600 powerline eszközzel.
Az is érdekes, hogy a két powerline eszköz között 975byte packet size-ig a ping meglhetősen alacsony a hálózaton belül, 2-3ms, ellenben 976byte-tól felfelé egyből 22ms latency-re ugrik a pingelés.
Az 5Ghz AC wifi bridgemnél nem tapasztalok ilyet.
Olyan játékoknál, ahol nagy az adatforgalom én oda nem nem tudom javasolni ezt a megoldás (pl. 128 tickrate CS szerver vagy Quake Champions, de lehet ).
Bár AV1000 és jobb powerline-t nem próbáltam, de látva, hogy mennyire zavarja jelátvitelt és a ltencyt a hálózatra csatlakoztatott más villamos fogyasztók, így nehezen tudom elképzelni, hogy azok is megfelelőek lehetnek játékra.
Ettől még van létjogosultsága természetesen, hiszen a WiFi-t még több körülmény és jobban befolyásolhatja, továbbá az a tény, hogy valahova nem jut már el a wifi, de villamos hálózat van, úgy nagyon jó megoldás lehet. (Bár wifi-t nagyon olcsón ki lehet terjeszteni egy pár ezer forintos repeaterrel.)
Egyszerűen csak utalni akartam a tapasztalatokkal arra, hogy csodát várni nem szabad ettől a megoldástól sem. :R


izee
(senior tag)

Szia! Köszi az írást.

szerencsére a Vodafone kütyüje a jók közé tartozik, és képes fázisok között is "átjárni" – hiszen nullvezetéket és fázist is használ kombináltan

Egyébként erről hol lehet értesülni, mielőtt az ember megveszi? (árukeresős top találatok főleg)

Ritka esetekben előfordulhat olyan elektromos bekötés is, hogy egyáltalán nem fog működni különböző kismegszakítók között a hálózat
[...]
különböző kismegszakítókon voltak az egyes helyiségek, emiatt le is csökkentette a sebesség kb. a negyedére

Inkább ez, mint a semmi.
Lehet, hogy az fázis-nulla "átjárás" oldja meg? Ezt manapság még jellemző, hogy kispórolják? Szóval jó lenne tudni, hogy milyen kulcsszót kellene keresni a termékleírásban, dobozon, kézikönyvben.

[ Szerkesztve ]


Fall-N
(addikt)

Így van. Nekem egy Orion OMAC-1680-as mobil klímám van, ami 1 kW áramfelvételű és 2,65 kW névleges teljesítményű (9000 BTU). Sosem szokott baj lenni ha megy mellette a mosógép, mert inverteres és nem ON-OFF rendszerű, ami hirtelen lökésszerűen venné fel az áramot. Nem úgy a mikró, ami simán levágja a biztosítékot ilyenkor. Ahol viszont nem mennek ilyen nagy teljesítményű gépek, oda bőven elegendő a teljesítménye. Klíma meg tényleg nem fogyaszt annyit, de amúgy is érdemes a nagy fogyasztású gépeket külön biztosítékra kötni, nem konnektorba dugni. Magyarul ki kell építeni egy külön áramkört a klímához, ami nem mellesleg esztétikusabb is, ha nem látszik és ha mögötte van bedugva

Persze ez a powerline megoldás nyilván egy meglévő régi építésű épületre van tervezve, mert új építésnél célszerű megtervezni az internet kábelek helyét falon belül, meg a klímát és egyéb gépészeti dolgokat.


Fehér Farkas
(őstag)
Blog

Egy ilyet lehet vennem kéne itthonra, mert a hátsó udvarban a garázsban nincs wifi. Terveztem wifi repeatert, de annak pont az a baja, hogy a gyenge jelből az csak még gyengébbet tud tovább produkálni már. Ezzel viszont hátramegy a garázsba a net a villanyon full erővel és ott mellettem szórhatja is lényegében ugyanúgy full erővel. Nyilván veszteségei vannak, de telefonra nem is kell Gigabit. Jelenleg kb. Edge szintű wifi van hátul a garázsban, annál minden jobb. Arról nem beszélve, hogy sokszor fel kell tartanom a levegőbe a telefont ehhez is.

[ Szerkesztve ]


ish4d0w
(őstag)
Blog

Üdv!
Sebességtesztet szándékosan nem raktam bele, mert rettenetesen félrevezető ugyanis az nem igazán az eszközön múlik hanem az elektromos hálózaton.
Én 60-110 mbit/s közötti sebességeket mérek mindkét irányban LAN-on, ami nem jó de nem is tragikus. De ez az én példám csak. Kolléganőmnél ugyanez az érték 30-40 mbit/s, igaz az egy jóval nagyobb ház. Ezek nem reprezentatívak.
Láttam már 230 mbit/s-es mérést is vele máshol. Talán az a legjobb eddigi.

Az AV600 és a TP-Link 4010P sokkal gyengébb kütyük, mint ez. Nem azonos pályán játszanak, ha jól emlékszem a 4010P pont nem tudja a fázisok ÉS nullvezeték használata kombót, illetve az biztosan half-duplex is, illetve 100 mbit/s-es portjai vannak. Olyat szerintem ne vegyetek, hiszen nem fog valós eredményeket adni, egyrészt a powerline technológiában is gyengébb, másrészt a 100as ethernet port is korlátoz. így ne ebből induljunk ki és ne hasonlítsunk a Vodafone kütyüjéhez, amin nem 100-as, hanem gigabites csatlakozó van és belsőre is jóval fejlettebb. Sokkal jobb.
Ez TP-Link 4010P volt amúgy az egyik kütyü amit visszaküldettem a kolléganőmmel amikor hálózatot építettem náluk. Helyette vettünk neki Devolo MagicWifi 3as szettet.

A full duplexben nem vagyok biztos. Az ethernet interface tulajdonságaiból másrészt saját méréseimre támaszkodva gondolom. Itt a tévedés jogát fenntartom, ugyanis hivatalos infót nem találtam rá így forrást sajnos nem tudok adni. Majd meglátom, tudom-e tesztelni.
Mindenesetre: [link]

Az 5 Ghz-s 802.11AC vagy akár 802.11AX WiFi (új nevén WiFi 5 illetve WiFi 6) pedig persze, hogy sokkal jobb és stabilabb mint a powerline valaha is lesz. Akinek van rá módja, használja ezeket a Wifi szabványokat. Powerline akkor kell ha a wifi valamiért nem megoldható, mondjuk túl nagy az áthidalandó távolság, túl vastag falakkal.

A wifi repeatert nem javaslom, na az tényleg half-duplex és azonnal lefelezi, illetve le-negyedeli a sebességet, a pingidőt pedig ugyebár növeli sokkal. A wifi repeater esetén a pingidő sokkal rosszabb mint akár a legolcsóbb powerline adapterrel is.


ish4d0w
(őstag)
Blog

Üdv

>"Egyébként erről hol lehet értesülni, mielőtt az ember megveszi? (árukeresős top találatok főleg)"
Nincs feltüntetve. A termék részletes specifikációját kell átnézni, vagy a gyártó ügyfélszolgálatát felhívni. Árulkodó jel lehet ha gigabit-képes az eszköz ugyanis azt nem igazán tudják enélkül megoldani, már ha tényleg képes rá a kütyü.Azt kell venni.

>"Lehet, hogy az fázis-nulla "átjárás" oldja meg?"
Igen.

>" Ezt manapság még jellemző, hogy kispórolják?"
Igen.

>"Szóval jó lenne tudni, hogy milyen kulcsszót kellene keresni a termékleírásban, dobozon, kézikönyvben."
Gigabit, 1000, AV1000, AV1500, AV2000. Ezek jó eséllyel jók. Illetve az árcédula ikerszett esetén 40-50e körül, 3 db-os szett (1 felhordó+két wifi plc) 70-90e között van, szóló félpár bővitő wifi plc eszköz esetén is minimum 25-30e körül van.

TP-Linkek esetén a sorozatszám elején minél magasabb szám legyen mert az jelzi az új eszközöket. Pl: TP-Link TL-PA8.... újabb és jobb mint a TP-Link TL-PA4... De azért ott is meg kell nézni hogy gigabites-e.

Na, ezek jók.

Kerülendőek az ettől olcsóbb, 5-15e Ft közötti eszközök ami ilyen AV200, AV500-600 és társai megnevezéssel bírnak. Jó, a semmitől jobbak, de nem szabad stabil nagy sebességre számítani tőlük. Kis lakásba talán elég de egy családi házhoz egy ilyen eszköz olyan kevés, hogy az emeleten nekem már nem volt velük hálózat.


ish4d0w
(őstag)
Blog

Abszolút igazad van! Köszönöm szépen.
Igen, nekem még vannak nem-inverteres, váltóáramú motorú légkondijaim, több mint 2KW-sak, ha az illetve a motor/kompresszor ha bekapcsol, még a lámpák fénye is belehalványul egy pillanatra. Na, ilyet tényleg nem szabad rákötni.

Az inverteres már kevesebb löketet igényel valóban. Viszont mivel az átlagolvasó nem tudja ezeket, én a cikkben már így hagyom ezt, jobb az óvatosság, inkább ne kössenek bele semmilyen légkondit.


ish4d0w
(őstag)
Blog

Na igen, ez pont ilyen célra lett kitalálva. Azt azért nem mondanám hogy full erővel fog menni, mert nem azzal fog (jó ha a harmada meglesz) de a wifi repeaternél sokkal jobb lesz valószinüleg.


UnA
(Korrektor)
Blog

+1. Nekem pl. két szint között kellett használni, arra is nagyon jó volt. Viszont kerülni kell az olcsó modelleket, azok között sok a silány minőségű. :)


dchard
(veterán)
Blog

Huhh. Hát azért van benne butaság meg pongyola megfogalmazás is:

"Tehát TILOS hosszabbítóba, elosztóba kötni."

Nem tilos, csak simán rosszabb lesz a sebesség, ha hosszabbítóba dugod. A magyarázatban pedig a lényeg nem hangzik el: azok a powerline adapterek, amik rendelkeznek aljzattal azért érdemes inkább őket venni, mert az aljzatuk szűrt. Ergó a fogyasztók, amiket abba dusgz, nem zavarják a powerline hálózat által használt sávot (ami 5-85MHz egyébként). Megfordítva ugyanezt: kifejezetten érdemes minnél több fogyasztót a powerline adapteren lévő aljaztba kötni, akár (megfelelő terhelhetőségű) elosztó segítségével, így az elektromos hálózat zajterhelését csökkentjük --> jobb powerline sebesség.

" Érdemes azonos kismegszakítón belül elhelyezni a kütyüket"

Teljes butaság. A kismegszakító a powerline hálózat szempontjából rövidzár, nem számít hogy azonos kismegszakító mögött legyen. Ami fontos az az, hogy egy fázison legyenek. És ez alól a cikkben szereplő és egyéb AV12000/AV2000-es eszközök sem kivételek. Attól, hogy ezek az eszközök képesek a nulla-föld vezetőt is használni, a sebesség jóval kiseb lesz akkor, ha a fázis-nulla és a fázis-föld párok nem állnak a rendelkezésre. Különösen a nagyobb méretű családi házakban, ahol azért egy lakáshoz képest jellemzőbb a több fázis is, érdemes lehet szélessávú fázisközösítőt beépíteni, mely a különböző fázisok között is lehetővé teszi a powerline hálózat szélessávú jelének az átjárhatóságát. 7-8 ezer Forintért lehet kapni ([link]

"Ne terheld túl az eszközön lévő konnektort."

Ez fizikai képtelenség. A konnektorok max 16 aperrel terhelhetők, ezt a kiszolgáló kismegszakító méretezésével kell kikényszeríteni. Ha a fogyasztó bármit is túl tud terhelni, akkor a villamos hálózatot helytelenül alakították ki.

+1: valaki kérdezte, hogy a PLC résznek milyen a duplexitása: a powerline (akárcsak a wifi) TDD technológiát használ, tehát half-duplex.

[ Szerkesztve ]


ish4d0w
(őstag)
Blog

Köszönöm szépen az észrevételedet! Valóban sajnos a villamossági ismereteim hiányosak. Mindig tanulok Tőled valamit!

A szélessávú fázisközösítő tippet külön köszönöm! Ezt nem ismertem de nagyon hasznosnak tűnik , lehet hogy élni fogunk a dologgal.

A kismegszakítós dolgot valóban rosszul tudtam, pedig több helyen is teszteltem. Itt valószínüleg a különböző fázissal kevertem össze ugyanis voltam olyan helyen, ahol az is eltérő volt.

""Ne terheld túl az eszközön lévő konnektort."" >> itt én a használatiban és az eszközön szereplő "MAX 3500W" feliratra gondoltam.

Viszont valóban rosszul fogalmaztam mert amit írtam, nem ezt jelenti.

[ Szerkesztve ]


dchard
(veterán)
Blog

Nincs mit, ha már kiemelt lett, akkor legyen benne minnél több információ ami pontos :)

"Ezt nem ismertem de nagyon hasznosnak tűnik , lehet hogy élni fogunk a dologgal."

Erősen érdemes, ha valóban több fázis között kell a powerline-nak működnie.

"itt én a használatiban és az eszközön szereplő "MAX 3500W" feliratra gondoltam."

A 3500watt 230Volttal számolva: 3500 / 230 = 15.2Amper. Mivel a konnektorok maximális terhelhetősége 16Amper, ezért eleve nem fordulhat elő túlterhelés, mert nem lehet úgy a hálózatot kialakítani, hogy nagyobb mint 16Amperes kismegszakító legyen előtte. Erre írtam, hogy ez csak hibásan kialakított villamos hálózatnál lehetséges, de ennek nincs köze a powerline-hoz, mert a konnektor amibe dugod, sem bír el többet, mint 3500watt :)

[ Szerkesztve ]

üzenetek