üzenetek

hozzászólások


Mr Dini
(addikt)
Blog

Fantasztikus cikk! :) Ritkán van hasonló a PH!-n.

Én is ezer éve használom ahol csak lehet, mert gyors és nem igényel robosztus konfigot, illetve valóban nem válaszol akármilyen kérésre, így nem szúrják ki a botok, hogy hol fut a VPN-em és nem foglalkozik az otthoni router üres CPU idejében brute force-szal.

Ugyanakkor számomra a legnagyobb előnye számomra egyben a hátránya is. A megszokott kliens-szerver architektúrával szemben semmiféle megbízható mód nincs arra, hogy az egyik fél tudja, a másik gép éppen elérhető-e. Emiatt teljesen jó arra, hogy úton-útfélen belépjek az otthoni netre, de folyamatos kiépített kapcsolatot nem tudok változó otthoni IP-n kialakítani. Maximum úgy, ha van egy statikus IP címmel rendelkező VPS-em, erre kapcsolódik az otthoni router és a nálam lévő eszköz is. Egyéb esetben, még dinamikus DNS szolgáltatással is kénytelen lennék folyamatosan pingelni a hosztot, hogy tudjam, mikor érdemes újra-csatlakozással próbálkozni.

Illetve a L2 támogatást sajnálom, jó lenne a DLNA megosztás és egyéb ármányok miatt. Van példa arra, hogy valaki a wireguard alapján összehozta, Zerotier a neve (tailscalet nem ismerem), de sajnos ez is commercial termék és nem valami népszerű.

Kis korrekció viszont. Írod, hogy:

Androidra a Play Store-ból elérhető, de ez userspace-ben fut. Csak törekvés van arra, hogy ott is kernelszintű támogatást kapjon.

Már jó ideje elérhető root és megfelelő kerneles támogatás segítségével Android alatt is a dolog, automatikusan fel is ismeri az app. Jó ideje így használom, remekül megy:

Illetve ugye egy ideje már az összes Android kernel tartalmazza: [link] Csak érdekes mód API-t nem írtak hozzá, ezért kell még a mai napig is rootolni a használathoz.

De a userspace teljesítménye sem rossz szerintem hordozható eszközökre.

üzenetek