nyitó hsz
[Re:] [zoo8800:] Műhús?! - BLOGOUT fórum
hozzászólások
Én nagy burgeres vagyok, viszont pont emiatt elég jól is tudom, mivel jár ez a környezet szempontjából, úgyhogy üdvözlöm a dolgot, és én is mindenképp kipróbálom.
Mi is ki fogjuk próbálni, a környezetterhelés csökkentése a motiváció nálunk is.
Aki kóstolta, majd írja meg milyennek találta.
A végén semmivel nem lesz kisebb az ökologia lábnyoma mint egy érlelt angus marhanyak-vesefaggyú pogácsának.
Ipari nagy cég terméke ipari körülmények közt elkészítve.BS!
[ Szerkesztve ]
Ha már BS, akkor linkelhetnéd, hogy miért BS.
Én is így tudom. Gyakorlatilag egy marketing fogás. Az összetevők emberre gyakorolt hatása is ismeretlen jelenleg.
[ Szerkesztve ]
Tényleg szívesen elolvasnám, hogy miért ugyanaz az ökológiai lábnyoma egy egységnyi növényi műhúsnak, mint egy egységnyi marhahúspogácsának.
van egy jó receptem: nagyon apróra vágott hagymát + csiperkét (esetleg kis fokhagymát) össze kell kis olajon rottyantani, só + bors mehet rá, majd hűteni és akkor tojás+zsömlemorzsa/kenyér/kifli belecsipkedve (esetleg kis mustár és/vagy petrezselyemzöld belekeverve)... fasírtot kell belőle gyúrni és olajban kisütni... sógorom nagy húsevő és neki is kerekedett a szeme, amikor mondtuk, hogy semmi hús nincs benne elmehetne akár hamburger húspogácsának is simán
ui: ja és nekem is eszembe jutott, ami nektek: franc tudja, miből áll ez össze és mennyire egészséges... a fenti recept pedig garantáltan megbízható összetevőkből áll ...mondjuk mi húsevők voltunk/vagyunk/leszünk, de néha a változatosság kedvéért elkészítem a fentit
[ Szerkesztve ]
Például: [link] Ez az igazi hús alapú műhúsra vonatkozik.
A vega (növényi alapú pogácsa) dietetikai hatásai: https://qubit.hu/2019/07/05/nem-veszelyes-a-muhus-de-nem-is-egeszsegesebb-mint-az-igazi
[ Szerkesztve ]
Minek linkelni?Repűlővel ipari vashajókkal szállítják óriási műanyag csomagolással..
Tied?
Majd 100 év elteltével tisztábban látunk.
[ Szerkesztve ]
Tényszerü érv arra amit írtam jelenleg érvényben(Öko.Lábnyom) mit nem értesz? Majd ha Greta Tündenberg hordja ki gyalog miközben csak füvet rágcsál és esövizet szürcsől visszatérünk a témára.Ha ezt nem érted értelmetlen folytatnunk az eszmecserét szia!
[ Szerkesztve ]
Hmm, nem volt rossz. Ízre, állagra kb. ugyanaz. Füstös íz is megvan. Nyilván semmi zsír nincs benne, ez nem az igazi, de a szendvicsben nem érezni, csak szétszedve. Förtelmes zöldesbarna színe van.
A'sszem mostantól ez lesz az alapértelmezett kaja a BK-ben, egészen addig, amíg nem lesz dupla rebel.
Mennyiségeket (miből mennyi) is írj légyszi, mert kipróbálnám
Bár otthon tudok háztáji húst is enni, amit a legnagyobb nyugalommal megeszek, ez a kaja inkább étteremből kellene nekem.
hú, ez nehéz: gombából általában fél kiló fölött indítottam... ehhez egy kisebb hagyma, fokhagyma meg ízlés szerint egy kevés (akár el is hagyható) ...kóstolgatni kell igazából: csipet bors, kevés só, valamennyi mustár... tojásból 1, azért hogy egyben maradjon... általában szemmértéket használok sütésnél-főzésnél ami az egészben a macera: a gombát szép vékonyra összevágni (azért nem kell gyufaszál vékonyra, de ne is legyen ujjnyi vastag)
Hirtelen azt találtam meg. Egyébként a probléma ott van, hogy a növények feldolgozása hatalmas energiaigénnyel jár [link] .
[ Szerkesztve ]
Ez jogos, tehát akkor ha ez az energiaigény megújulókból fedezhető, akkor ez a probléma már nem olyan jelentős.
(#14) andor80
Ezt úgy írod, mintha a marhahúst nem kéne szállítani. Amennyire tudom, a Mekiben pl zömmel nem magyar marhát kapsz.
(#15) zoo8800
Köszi, jól hangzik, teszünk majd mi is vele egy próbát.
[ Szerkesztve ]
Nyilván nem egyértelmű a dolog, meg hosszútávon még nem látható hogy mi lesz a vége, de ahogy a korábban linkelt forrásod is írja, a műhús energiaigénye csak akkor nagyobb, "ha fosszilis energiahordozókat használnak a laboratóriumok működtetésére." - nyilván amúgy is cél (kellene hogy legyen...) ennek a csökkentése.
"[...] A műhús javára hozható fel, hogy kevesebb vízfogyasztással jár az előállítása, mint az állattenyésztésé." - ami nem elhanyagolható előny. Minden ilyen lépés sokat számít.
Azzal egyet tudok érteni, hogy ha takarmány helyett étkezési zöldségtermesztésre használjuk ugyanazt a területet, akkor azzal nem sokat érünk. Ezért is támogatom az ilyen laborban növesztett húsokat, illetve pl. a rovarfogyasztást (pont nemrég kóstoltam először, egész korrekt).