SörcsaPH! - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


Dilikutya
(félisten)

FIRST Countryside Buddha Double IPA

Létezik, hogy ez nem jó sör? Bár én a FIRST-től még maximum csak korrektet ittam, a nagyon alap IPA, APA és pils anno 600Ft/0,5l korában jó vétel volt. De ez a Buddha egy savanykás/édeskés lónyál. 66-os IBU-tól többet várnék keserűség szempontjából. Ez mindenhogy vacak.


csabulaxi
(senior tag)

Nyáron ittam, nekem kifejezetten ízlett.


NoLF
(addikt)
Blog

BÚÉK!

2018as boris the blade vajon megér még egy évet, vagy névnapomra pattintsam be inkább?

(magnum palack, bár ez nem mérvadó)


divot
(veterán)
Blog

Egy vidéki Sparban találtam négy dobozzal 799-ért. Amúgy ezt miért nem lehet mindig, mindenhol ennyiért?


F-ECT$
(titán)
Blog

Én pl még egyáltalán nem láttam Sparban, nemhogy ennyiért.


Dilikutya
(félisten)

Csak Spar-ban lehet kapni, az ára ennyi, és szerintem egyszeri főzet. Hogy mindig, mindenhol legyen belőle, gondolom a jelenlegi főzdekapacitással nem menne.


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

Elromolhatott az ízlésem mert ez a rochefort 10 most nagyon nem adja, régen az egyik kedvenc söröm volt, most pedig alig bírok vele. :( szénsavas és nagyon alkoholos. Nem tudom, hogy anno miért szerettem. (az is benne van, hogy azóta elég sok jóféle stout és barley wine csúszott le)


Ereshkigal
(őstag)

Hasonlóan vagyok vele. Nem esnek olyan jól a belgák, mint 2,5 éve, amikor elkezdtem "sörözni".


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

A Kasteel Barista quad és a LaTrappe quadrupel most is bejött, zseniális mindkettő, de ez a Rf10-es valahogy nem :(


[CsuCsu]
(őstag)

A belgak jo resze meg lett haladva. Nem feltetlenul jo az, ami hosszu ideje valtozatlan. Nincs fejlodes, nem probalnak finomitani, modernebb modszereket es alapanyagokat hasznalni. Hordozni is kvazi csak az utobbi evtizedben kezdtek oket, ami jelentosen javitott az alkoholossag erzeten es finomitotta oket, de ezek a verziok dragak es hazai boltban nem kaphatoak. A hagyomanyos belgak kvazi elesztot eloterbe tolo barleywine-ok... Eleinte azert voltak impresszivek, mert a sztenderd magyar ipari vonalhoz kepest minden az, aminek van egy kicsi ize.

A dubbel/tripel/quad vonallal szemben a belga savanyu vonalon (lambic) viszont folyamatos a fejlodes es az innovacio, mindez a hagyomanyok tiszteletben tartasa mellett. Egyre jobb dolgok szuletnek, mivel ott mernek ujitani. Igy is lehet csinalni.

[ Szerkesztve ]


Jhonny06
(veterán)
Blog

A belga söröknek pont az a szépsége, hogy a hírük/múltjuk miatt az innováció hiánya ellenére is veszik őket. Vannak jó söreik és tudod, hogy amikor nem akarsz kísérletezni, akkor leveszel a polcról egyet és mindig ugyanazt fogod kapni. Nem kell mindig innoválni.

A lambic vonalon is csak úgy megy az innováció, hogy viszonylag drágán tudják adni. 12-15 euro alatt nem kapsz normális lambicot, ellenben egy jobb belga mindössze néhány euro. Lehet itt hasonlítgatni, csak akkor megnézném, hogy milyen lambicot hoznak ki ennyiből. :)

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

nem volt nagyon friss? szinte osszes nagy apatsagi belga quadnak kell par honap, mire osszeerik, a rochefort se kivetel.

chimay bleuw frissen pl szinten nem jo.

[CsuCsu]: azert en ugy emlekszem, hogy neked is bejott az a BA trappe quad ;). az alapsorok 3-4 euroert mennek, annyiert nem nagyon kapni jobbat.

[ Szerkesztve ]


[CsuCsu]
(őstag)

A lambic eleve a keszitesi modszer miatt joval dragabb, nem az innovacio miatt. Mivel 1,2,3 eves soroket kevernek sokszor massziv mennyisegu gyumolcssel.

Innovacio alatt itt nem mindenfele adjunktokat ertek. Modernebb gepek, minosegibb es komplexebb malata es komlo mix amik korabban nem voltak elerhetoek, fozestechnika, viz finomitasa a megfelelo kemenysegre, stb. A kraft mozgalom errol is szol, de a marketingben ez nincs kiemelve. A hagyomanyos belga (nem lambic) vonalon viszont be vannak ragadva kvazi 70-es evekbeli technologiara es fozestudomanyra. Lehetne ugy javitani rajtuk, hogy nem veszitik el a jelleguket, de erre nem veszik a faradsagot az ismert fozdek.

@proci985
Bejott az a BA quad, erre irtam hogy ez az egyetlen valamirevalo lepes amit megtettek az elmult evtizedben. Viszont az alapsoreiken nem javitanak annak ellenere, hogy oriasit valtozott a sorfozes tudomanya az elmult 20 evben. Tudnanak ugy javitani jelentosen, hogy a termek ara es jellege nem valtozik. De bele vannak punnyadva a brand altal biztositott kenyelembe.

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

igazabol nem tudom, hogy mennyit tudnanak nyerni.

mikro vonalon egy csomo fozde probalkozott belga sort fozni, quadoknal nagyon keves tudta egyaltalan megkozeliteni a belgak szintjet, ami ha sikerult is, vagy draga volt vagy egyszeri fozet, de leginkabb mindketto. kivetel lehet van, de itt mennyisegrol is beszelunk mar, a nagyobb trappistak azert nem annyira picik.


Dilikutya
(félisten)

De jó is volt a Mad Scientist-nek az NZQ-1100... :)


[CsuCsu]
(őstag)

Azert nem keszul mennyisegben mikrofozde quad, mert nincs piaca. Akit quad erdekel az a jol bejaratott belgakra megy ra. Amugy vannak uj belga mikrofozdek amik szerintem jobb quadot foznek rendszeresen, mint a nagy nevek. Pl. De Struise.

Egyebkent szamomra a quad egy kvazi meghaladott sorstilus. Hagyomanyos meg minden, de kvazi azt a szerepet tolti be (malatas, eros teli sor), mint a modern barleywine-ok es stout-ok, amik kozelebb allnak az altalanos izleshez, es tobb potencial is rejlik bennuk.


Dilikutya
(félisten)

Ezért még ne kukázzuk, csak mert nem újkeletű. Ennyi erővel a plzeni sörgyár helyét is fel lehet szántani, és sóval bevetni, meg a teljes bajor kínálat is kuka.

Kommersz méretekben meg a belga inkább fogalom, mint a barley wine. Még ha így, hogy quad, meg dubbel, trippel nem is tudja pl. anyám megkülönböztetni, de azt tudja, hogy van belga sör, de a barley wine-ról fogalma sincs.


Aranypatkány
(tag)

Illetve belgák esetében ami miatt szerintem még mindig népszerűek, az a változatos üveges kivitel, melyekhez sok-sok féle pohár/kehely illik. Ha elkezdenek ők is (remélem nem) dobozolni, azzal meg lesznek lőve eléggé.


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

A kasteel barista quad már 0,33-as alu dobozban jött :o


looser
(addikt)

A Cuvée des Trolls-nak is van dobozos kiszerelése, Intersparban futottam bele pár éve. De gondolom az apátságiak nem fognak kijönni dobozban...

üzenetek