SörcsaPH! - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

Lervig Off the Rack Paragon American Whiskey 2022 - whiskey BA barley wine

Sötét mahagóni test, illékony habbal. Illatra dominánsan árpa, mellette tölgyfahordó, barna cukor, melasz, ostya, komló. Ízre bourbon, árpa, tölgyfahordó, barna cukor, melasz, ostya és komló. Hosszú utóíz, amiben az édesre főzött árpa annak minden hozadékával egyensúlyoz az amerikai whiskeyvel. Utóbbit nem ismerem fel, de jellegre inkább Islay jegyeket mutat (mínusz a füst), mint bourbon jegyeket.

BBA 2028.11.20, szóval kb négy hónapos. A komló még jelen van tehát nem lett túlérlelve, viszont másik oldalról ennél nagyon leanebb nem lehetne. Próbáltam pár variánst: a 2018as (majdnem) a csúcson volt, a 2019es tökéletesítette stíluson belül, a 2021es leanebb, a 2022 BBA immár rackhouse varians pedig letisztultabb és megfizethetőbb lett. Ez a 2022es magnum variáns inflációval offsetelve olcsóbb, mint anno a 0.375ös 2018-19 variáns volt, de a leansége valahol gyengül, komplexitásban meg erősen elmarad.

Ajánlott. WBA barley wine szinten jó, viszont ennyiért rendes portoi vörösbort kapni, ami ezzel a komplexitással és elérhetőséggel erősen megkérdőjelezi, hogy miért ezt vegyed, hacsak nem valamiért mindenképpen a barley winet preferálod a vörösbor helyett. Félreértés ne essék: Jól demonstrálja a barley wine stílust, és stíluson belül még mindig nagyon jó (reálisan 4.25 körül az untappd 4.41el szemben), ugyanakkor 20+ euros 0.75 üvegáron ha leanség a cél, arra lesz ennek a feléért is jobb bor. Másban pedig nem igazán remekel.

[ Szerkesztve ]

üzenetek