Tanuljunk angolul! - Tudomány, oktatás fórum

üzenetek

hozzászólások


Arpee78
(senior tag)
Blog

Bengáli(?) nyelven lehet tanulni, ha valakit érdekel:
BBC Learning English - Course: English My Way / Unit 2 / Session 3 / Activity 1

Angol szó elvétve akad, pedig elvileg angolt tanítana. Szóval érdekes, nem értem mi céljuk lehet ezzel.


Schnorkel
(tag)

Ezek a nyelvleckék főleg a külföldről bevándoroltak beilleszkedését segítik elő azzal, hogy szituációs gyakorlatokon keresztül tanít(gat)ják a nyelvet.


Schnorkel
(tag)

Szia,

személyes tapasztalatom hogy a legjobban anyanyelvi környezetben lehet fejlődni. 7 éve jöttem ki Londonba és az első 4-6 hét szenvedése után egyre dinamikusabban használtam a nyelvet. Persze ebben az is segített hogy az irodában rajtam kívül senki sem beszél magyarul :)

Magántanárral próbáltad már, aki nem nyelvvizsgára készítene fel, de élő kommunikációban vehetsz részt vele, nem csak hallgató vagy, hanem aktív résztvevő?


b0bcat
(addikt)
Blog

Ez most úgy hangzott, mintha a nyelvvizsgára felkészítő magántanárral nem lehetne élő kommunikációban részt venni... :U


Schnorkel
(tag)

Elnézést ha így értetted - arra akartam utalni hogy az anyanyelvi környezet "szuperintenzív", de ettől egy magántanárral heti 2-3-4x1 órában is rengeteget lehet fejlődni.


b0bcat
(addikt)
Blog

Sajnos sok mítosz kering a (hatékony) nyelvtanulásról. Ezek közé tartozik az, hogy a legjobban anyanyelvi környezetben, illetve anyanyelvi tanártól lehet nyelvet tanulni. Ez ugyanis nem ennyire egyszerű.

Valójában minden a részleteken múlik: mennyire befogadó a diák, mennyire érdeklődő, mennyire motivált, stb. Ugyanez a tanárra vonatkozólag: képzett tanár egyáltalán? Jó tanár? A diáknak megfelelő módszerrel oktat?

Röviden: nem mindenki számára az anyanyelvi környezet, illetve anyanyelvi tanár a legjobb megoldás. Ki merem jelenteni, hogy gyakorlatilag ugyanolyan jól meg lehet nem anyanyelvi környezetben és nem anyanyelvi tanártól tanulni angolul (természetesen rengeteg célnyelvi anyag feldolgozása mellett). Tehát akinek nincs lehetősége külföldre menni nyelvet tanulni, illetve nincs pénze anyanyelvi tanárra, annak sem kell bánkódnia. :)


prozodus
(őstag)

Teljesen egyetértek.
Nem beszélve azokról, akik kint tanultak "meg" nulláról, hát kb olyan is volt a tudásuk... Tele hibákkal, félreértésekkel, rossz beidegződésekkel...


BonFire
(veterán)

Azt hogy mondják angolul?

Ilyenkor már rég aludnom kéne. (E tájban már régen aludni szoktam). Érts jól.


b0bcat
(addikt)
Blog

It's time I was in bed.


Narxis
(nagyúr)
Blog

Azért ez nem akkora mítosz csak ugye a körülmények. Nyilván ha külföldön nem vagy rákényszerítve az idegen nyelv használatára és motivált se vagy akkor tényleg nem vagy előrébb. Annyi a különbség, hogy itthon maximum a saját motivációd kényszeríthet a tanulásra, külföldön meg muszáj valamennyire mert nem fogsz tudni semmit se elintézni. Szóval külföldön azért nagyobb a "kényszerítő" erő mint itthon, de ettől még meg lehet tanulni itthon is csak nagyon sok pénz és idő, míg külföldön pénzt keresve tanulsz. :)


b0bcat
(addikt)
Blog

Az a mítosz, hogy a külföldi nyelvtanulás, illetve az anyanyelvi tanártól való nyelvtanulás "a legjobb" módszer. Univerzális, mindenki számára "legjobb módszer" ugyanis nem létezik. :N

Ami a külföldön dolgozókat illeti, a gyakorlat azt mutatja, hogy többségük legfeljebb a konyhanyelvet tanulja meg, mert annál többre nincs szüksége. (Ezt egy laikus persze vélheti azt magas szintű nyelvtudásnak, ha folyékonyan megy az illetőnek... :U)

Természetesen nem állítom, hogy ne lenne - megfelelő körülmények esetén - hatékony a nyelvterületen ill. anyanyelvi tanártól történő nyelvtanulás (én magam is rengeteget tanultam anyanyelviektől, akik között volt tanárom, kollégám és barátom is), csak azt mondom, hogy ez ("a legjobb módszer") egy makacs (és szerintem káros) hiedelem a laikusok körében.


b0bcat
(addikt)
Blog

*Ezt egy laikus persze vélheti azt magas szintű nyelvtudásnak... :B


BonFire
(veterán)

Köszönöm! Még tizen-egynéhány év múlva is meglepődöm, mennyire egyszerűsít az angol.

Ilyenkor már rég aludnom kéne.
It's time I was in bed.


b0bcat
(addikt)
Blog

Nagyon szívesen! :)


b0bcat
(addikt)
Blog

Kedves angolozós kollégák! Kérlek, töltsétek ki az alábbi, angoltanulási szokásokról szóló kérdőívet!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScBMQ0Pbu2rCsethq3aTSZNSg4oqto04hVFQxSUIHY3JK-p0w/viewform

Hálásan köszönöm! :R


prozodus
(őstag)

Dr. Akula
(félisten)

Felkészítés Udemy tananyagokra. :D


Dr. Akula
(félisten)

Sztem ne attól akarj tanulni, aki maga is hasonló cipőben evez. Vak vezet világtalant... Ha chatelni akarsz, keress egy chatet. Pl. játékok chatszobái. Mondjuk tanulni túl sokat nem lehet az ilyesmiből, legalábbis nekem nem sikerült, inkább a máshol már megtanultak megcsillogtatására, élesben használatára ad lehetőséget.

Aztán lehet fórumozni is. Nem fogja senki kijavítani ha rosszat írsz, viszont legalább ad egy témát, amire végiggondolhatod hogy mit válaszolnál, és ahhoz milyen ismeretlen szavak hiányoznak neked, és azokat ki tudod szótárazni. Amelyiket sokszor kiszótárazod, azt előbb-utóbb meg is tanulod, és esélyes hogy a jövőben is ezek fognak gyakran szembejönni veled. Így mindig a hasznosabb, gyakrabban használt szavakkal kezded feltölteni a szókincsed, hamarabb lesz használható a tudásod, és egyre kevesebbszer fordul elő hogy szótárért kell nyúlnod. Az "aprót" sokszor már a szövegkörnyezetből kitalálja az ember, és a végén anélkül is meg tudod tanulni mit jelent, hogy megnézted volna.


b0bcat
(addikt)
Blog

"Vak vezet világtalant..."

Pontosan! :C :R

üzenetek