Tuning kezdőknek - Processzorok, tuning fórum

üzenetek

hozzászólások


JulianSinulf
(senior tag)

Szerintem ne parázd túl a dolgot.
Egyszerűen kifogtál egy rossz VGA-t.
Gondolom a szerviz nem mondta meg, hogy pontosan mi volt a kártya gondja.

Garancia esetén azt kell nézni, hogy kész gépet vettél vagy alkatrészeket gépszereléssel.
Ha kész gépet, akkor a gari lehet, hogy csak a gépre vonatkozik egyben és csak 1 év.
Ha viszont alkatrészeket, akkor tételesen kell, hogy ott legyen minden a számlán az összegekkel és elég csak azt gariztatni, ami rossz. Így a garancia biztos, hogy annyi, amennyit a gyártó ad. Pl. memóriánál akár élettartam, VGA-nál akár 2-3 év is lehet.

Nekem egy év alatt meghajlott a 6800XT. Gariztattam. A 4080 már vertikális tartóban van.
Nem fúj annyi meleget az m.2 SSD-re sem.
A procin 280-as AIO van. Már a 6700K-n is az volt.
Oké, hogy a te hűtőd az egyik legerősebb a piacon, a másik meg a Noctua NH-D15, de csak léghűtés. Bár vetekszenek a 240-280-as AIO-val, én jobban szeretem az AIO-t. Egyrészt nehéz a léghűtés és a 6700K-ról azt olvastam, hogy szállításnál jobb levenni a nehéz hűtőt róla, mert meghajolhat a proci. Én meg akkoriban sokat szállítottam.
Viszont ami nagyon tetszett az AIO-ban, hogy hűvös a proci és halk a gép.
Ezt egy 5950X követte, az van most is, szintén 280-as AIO-val. Be quiet, a pumpa nem is a blokkon van, hanem a csövön.
85 fokra csak hosszú játék és meleg (27 fok) szoba mellett szokott becsúszni és csak nagyon rövid időre. Meg azért az sem mindegy, hogy mivel játszom.
Ehhez jó pasztázás és jó felszerelés kell. Volt egy eset, mikor 5-10 fokkal melegebb volt ez a proci. Vagy nem jól csavartam rá a blokkot vagy nem volt jó a pasztázása. Elsőre jó volt, csak szét kellett szednem a gépet.
Aztán vettem egy Thermaltake Grizzly lapot annyiért, amiből sok procit fel lehet pasztázni, viszont ezt nem kellett kenegetnem, csak rátettem a tetejére és kész. Elvileg a következő procin is használhatom, ha cserélem. Így lett olyan hűvös, mint amilyen.

A te esetedben érdemes lenne finomhangolni a procit. Nem húzni, hanem pont, hogy visszavenni ezt azt. Mivel nem ilyenem van, így pontos infóval nem tudok szolgálni. Neten láttam, hogy egy ilyen művelet után nem csak hűvösebb lett, hanem sokkal barátságosabb is a fogyasztása. Mondjuk asszem annyira nem lett jó, mint egy 7800X3D. Játékra biztos, hogy ilyet vennék most. Gondolkodtam is, hogy lecserélem a mostanit egy 5800X3D-re, mert teljesítményt nem vesztenék, fogyasztásban viszont jobb lenne.

VGA esetén csak olyan tartót szabad venni, ami a gépház alján támasztja ki a VGA-t. Ezek a VGA alá helyezhető, de a VGA alatt a hátoldalon rögzítendő támasztók fabatkát sem érnek. Az MSI adott a 6800XT-hez ilyet és mégis meghajlott a kártya.
Mondjuk utólag örültem neki, mert 1300€-ba került, a 4080 meg 1400-ba. Egy százassal többért egy sokkal jobb kártyám lett.

[ Szerkesztve ]

üzenetek