Ubiquiti hálózati eszközök - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


haddent
(addikt)
Blog

Úgy láttam még nincs topikja a márkának, pedig megérdemelne egyet. Röviden arról van szó, hogy konszumer áron, vállalati szférában jellemző (vagy jobb) minőségű és teljesítményű routerekhez, switchekhez lehet hozzájutni.

EdgeRouter család, melyből a legkissebb, EdgeRouter Lite is lekőröz bármilyen konszumer routert, $100 USD alatti árcédulával. Valóban 1Gbit/s NAT (WAN -> LAN, LAN -> WAN) átfolyásra lett kitalálva a kütyü. Túlzásnak tűnhet, de már Magyarországon is egyre elérhetőbb a Digi 1000Mbit/s -es hálózata, így gondolom senki sem szeretné, ha az otthoni hálózata miatt kényszerülne kissebb sebességre, mint amiért fizet.

A gyári szoftver egy saját, Debian alapú router os, ami nyilvánvalóan bármilyen igényt ki tud elégíteni megfelelő konfigurálással, hozzáértéssel.
Egyetlen hátránya a Lite verziónak, hogy összesen 4 RJ45 portja van, melyből egy a WAN, egy pass-through, így mindösszesen kettő marad a LAN számára. Ilyen NAT átfolyási teljesítmény mellé azonban mindenképp javasolt egy full duplex gigabites switch egyébként is.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, én most vettem fel velük a kapcsolatot, igyekszem beszerezni egy példányt egy kis tesztelésre ;) :B


gerokrisz
(tag)

Szia,
Már olvastam róla pár hónapja de csak most jutottam el odáig, hogy iskersen bekötöttem a digi gigabitet és sajnos mind a routereim mind a x86os gépek jelenleg megszenvednek vele. Esetleg sikerült már beszerezned egyet, vannak tapasztalataid vele? Illetve a magyar árakhoz képest van esély olcsóbban beszereznni kintről? :)


haddent
(addikt)
Blog

Szia

sajnos nem sikerült eddig senkitől beszereznem egy tesztpéldányt, de minden külföldi teszt pozitív róla. Annyit kell tudni róla, hogy alapvető beállításokat tudod grafikusan végezni a web interfészen, de ha mélyebbre akarsz ásni akkor bizony CLI ssh -val.
Magyar árak elég betegek, 30-35 ezer. Pl. Amazonon már ilyen 25 ért ki lehet fogni, nem tudom, hogy meg tudod-e / megolható-e a szállítás, nekem egyelőre az jött le, hogy ilyen 30 lenne a vége ígyis-úgyis, és akkor már inkább a magyar, garis példány

üdv


gerokrisz
(tag)

Értem, köszi.
Ezt a verziót néztem amúgy ami küldtél, mert van úgy is több gigabit switch így bőven elég lenne akár csak egy wan és egy lan port :D
Kicsit még olvasgatok, és amennyiben sikerül szereznem egyet majd jelzem. Viszont igen, a magyar gari mondjuk megér pérezret. Mégis csak ha tönkremegy inkább itt cserélják mint postázógatni kelljen a világ másik végére :)


gerokrisz
(tag)

Közben ezt találtam itthon [link] :)
Arról esetleg tudsz valamit, hogy a két féle kivitelű hűz között esetleg van e valami különség, vagy ugyan az csak csináltak kétfélét :DDD
Ezt lehet be is szerzem még a héten :P


haddent
(addikt)
Blog

Arra figyelj, hogy ez ÁFA nélküli ha jól látom, ÁFÁ-val ez is 31 ezer fölött van :O Vagy nem?
Igen, több revízió van, én kettőről tudok, és az egyik hajlamos melegedni. Nem azt mondom, hogy használhatatlan, de mindenképp a másikra hajtanék. Sajnos sehol nem találtam semmi hivatalos de még csak konkrét nem hivatalos infót sem arról, hogy melyik melyik és mi alapján lehet megkülönböztetni őket. Egy cikket találtam, ahol a srác konkrétan egy kis hűtőventit szerelt rá, mert melegedett. Na az úgy nézett ki, a külső háza, mint amit linkeltél itt. Tehát ilyet csapott az oldala egy kicsit, szerintem az a régebbi, és úgy tudom ráadásul az műanyagházas. Az újabb, jobb verzió tudtommal fémházas, és egy szabályos téglalap alapú hasáb, nincs ilyen csapás rajta. :R


gerokrisz
(tag)

Értem köszi!
Még annyi lenne, hogy a PPPoE-ről nem tudsz valamit? Mert közben vegyesen olvasom hogy van aki szerinte megy ott is a gigabit, viszont van aki arra panaszkodik hogy ott nem megy a hw nat így nagyon lelassul és leterhelődik. Mert jelenleg vagy egy ilyet vagy egy sima gagyi tp-link kellene hw nattal és akkor dmz be a tűzfal egyebek. (mivel mikrotik CCR jelenleg nem jöhet számításba :DDD )


haddent
(addikt)
Blog

Sajnos ezt nem tudom, de hova és miért kéne? :B


gerokrisz
(tag)

Digi 1000 :B
A jelenlegi mikrotikek és x86-os gépek sem nagyon boldogulnak vele. X86 pfsense/RouerOS-nél is 5-600 volt a max és elfogyott a vas. Jelenleg egy syno nas (microserver) visz át 400at. Itt viszont 8-900-1000-res teszteket olvasni naton, így hátha. Csak mikrotiknél is a PPPoE az ami miatt nem megy pl a Fasttrack amivel teljesen jó lenne a dolog. Ezért nézegetem most ezeket. Mert az a 3 port nekem bőven elég lenne (WAN/LAN/DMZ) nem is kell több nekem egy routerre :)
Csak ha megveszem és ezzel sem megy a PPPoE miatt, az kicsit gáz lesz :D


haddent
(addikt)
Blog

Hát nézd, rendeld neten, és akkor van 3 napod? vagy 14 napod? 3 biztosan, hogy elállj a vásárlástól és visszaadják a pénzt. Nem tudok jobbat sajnos.
Mikrotik köszönőviszonyban sincs az teljesen világos, meg sem közelíti ezt az eszközt. A Mikrotik Hex az nem rossz, kb. fele-harmada ennyit visz át NAT -on azonos csomagméret esetén, és olcsóbb is. Onnantól felfele csak egyre szarabb a NAS mert arra gyúrnak, hogy több port legyen meg stb. Na most ilyen 300$ fölött már nem néztem, mert az is már 3x drágább ugye :DDD :C

Jelenleg ennél biztosan nem fogsz tudni szerintem jobb célhardvert. És X86 -ból is nagyon erős kéne ám, nem ám ilyen kis Atomok :DDD És akkor az meg már fogyaszt is rendesen ugye..

Egyébként boccs, nem vagyok hálózatos, korlátozott a tudásom, de nem a PPPoE az alapértelmezett mindenhol? :B Szóval miért esne meg?


gerokrisz
(tag)

A PPPoE az ott van ahhol be kell jelentkezned még a kábel bedugása után. Márpedig a UPC ilyet már nem tesz mert ez a legrégebbi és legolcsóbb mód. Viszont a DIGI még mindig ezt használja és ez az amit a Mikrotik FT jelenleg nem támogat. Keresgélek fórumokat hátha írják ezt a router hogy viszi a PPPoE-t de nem nagyon találom. Lehet a héten mégis beszerzem az előző verzióját, és próba cseresznye. Ha jól megy akkor nem lesz gond, ha pedig nem akkor nézek majd valmai komolyabbat. Ahhogy olvastam elvileg az újabb fémházas változat ugyan az, csak a ház változott. A benne lévő lap/hw az megegyezik. És mivel a tesztek nagy része is még a régebbivel van, így jobb esetben menni is fog :)


haddent
(addikt)
Blog

Jaaaa, hogy az az :DDD Hát igen, ADSL óra ilyennel nem találkoztam. Digim nem volt még soha (sajnos), de úgy tudtam ott kapsz 1 db lan kábelt ami már valós lan egy közeli "switch" -ről, aztán jó napot kezdj vele amit akarsz, nincs ilyen bejelentkezős hülyeség. Ez elég gáz, és nem tom mi értelme, semmi. :F


gerokrisz
(tag)

De, ha úgy lenne hogy 1db lan kábel és jön a dhcp minden jólenne, mivel így a pppoe jobban húzza az eszközöket meg lassít is rajta. Ileltve közben nemsokára meglesz az első verziós (műanyag) lite :P
Ha mákom van a héten még tudom tesztelni.


haddent
(addikt)
Blog

Okés hát sok sikert! HOnnan vetted?


gerokrisz
(tag)

Használtan jutottam hozzá egyhez, melyet ma beüzemeltem, és sikeresen 860Mbps-t sikerült mérnem 1% CPU val :) A melegedést figyelem, remélem nem lesz vele gond. Egyenlőre nagyon tetszik mind a rendszer mint a kis kütyü. Sok helyen írták hogy pár dolog nagyon csak parancssoros meg gagyi a web, de szerintem tökélestes. Egyenlőre weben konfigoltam, de a parancssoros részeket is néztem, szerintem teljesen korrekt :)


haddent
(addikt)
Blog

Ne haragudj, nem láttam, hogy írtál és el is feledkeztem itt a nagy ZH sorozatban az egyetemen mindenről. Örülök, hogy bevált neked. 860Mbps szép eredmény, gyanítom, hogy ez stabilan tartani is fogja, nem rogy össze :DDD
A webes felület gagyisága szerintem megjelenéskor volt releváns, az meg már nem ma volt. Én is olvastam, akkoriban elvileg jó ha sima DHCP funkciót be tudtál lőni weben, azóta rengeteget fejlődtek.
Gondolom azért nem egy Mikrotik RouterOS a webes interfész, dehát valamit valamiért. Mi a jobb? A hardver aminél minden adott, csak kicsit meg kell szenvedni a CLI -vel esetleg, vagy egy tök jó web interfész egy olyan hardverrel ami labdába se rug :B ;)

Azóta más tapasztalat, vélemény? Mekkora csomagokkal mérted vajon a 860MBps -et?
Azért érdekes a dolog, mert elvileg TP-LINK Archer C5 is tud ilyen közel 1Gbps -et, és azért az olcsóbb. Ő nyilván tutira hardveres NAT -tal oldja meg, ezért alap TP LINK fw kell maradjon rajta, vagy akár nincs is hozzá semmi más.

Használtan hol és mennyiért egyébként ha szabad tudni?


gerokrisz
(tag)

Azóta a rekord az ~975Mbps, ami szerintem lefedi a teljes gigabitet és a többi már csak a fejlécek, PPPoE illetve a kábel (cat5e...) veszteségei :)
A webes felület jelenleg tényleg nagyon jó, ellentétben a TP-linkkel (igen, abban HW nat van a gyári fw vel :) ) nem tudsz rendesen hozzáférni semmihez, így az részemről felejtős is volt. (max DMZ-z ni rá egy mikrotiket, de az megint nem olyan)
Néha nekem pl. a routerOS webinterfésze sem mindig akarta azt amit én, ezzel egyenlőre nem volt bajom. Igaz hogy két teljesen különálló dolog a kettő, de jelenleg nem tudnám megmondani melyik a jobb, hardverben szerintem jelenleg a HW nat miatt mindenképp az edgerouter nyert mert akár 0%CPU val is átnyomja azt a fránya gigabitet! :D
Nagyin nem volt időm azóta piszkálni (tűzfalon kívül most mást nem nagyon piszkálok) de nemsokára tervezek egy szintén ubiquiti AP-t és majd akkor megnézem tudnak e okosságokat esetleg együtt :DD
Használtan nem írnák oldalt (nem tudom lehet e...) de hardverapro-n jobb esetben előfordulhat vagy pedig én arról vettem most amelyikbe nemrég beleolvadt egy másik szintén nagy és ismert (a mai napig nem értem miért... mert ez egy hulladék...) Ha nem sikerül kitalálni írj egy PÜ-t :D
Szóval, egyenlőre nagyon megvagyok vele elégedve, idővel a közeljövőben lehet már cserélem is majd az 5portosra mert mikrotiket nálam jelenleg bealázta kicsit :)


haddent
(addikt)
Blog

Nem biztos, hogy szükséges az 5 portos. Szerintem még a Digi1000 mellé is elég kell legyen a Lite. Én előbb kipróbálnám, hogy mi történik ha mögé raksz egy Full Duplex Gigabites switchet. Szvsz. simán bírnia kell, na meg egyszerre annyi eszköz úgyse tud akkora sebességet.. még a Digi is elfogy :R


gerokrisz
(tag)

A PoE miatt néztem ki a nagyobbat, switch az már most is van :D (mikrotik)
De majd még eldől, egyenlőre tényleg elég :)


pbalintka
(csendes tag)

Én június óta hajtom az ER Lite-ot Digi gigával. Nekem a fém házas van, komoly kis cucc, nagyon meg vagyok vele elégedve. Bár az előző FW (1.6) néhány weboldalon csinált timeoutot, az új (1.7) szépen teszi a dolgát.
Ha le akarod cserélni 5 portosra, azt vedd figyelembe, hogy tesztek alapján a 3 portos a leggyorsabb. Az 5 portos már valami miatt nem tud akkora áteresztést.

üzenetek