Ubuntu Linux - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


Ablakos
(őstag)

(22.04 LTS)
Összevontam néhány ikont egy mappába. (Ugyanahhoz az alkalmazáshoz tartoznak) Eltávolítottam az alkalmazást és most üresen árválkodik ez a mappa. Hogy lehet ezt kulturáltam eltávolítani?


Lacc
(aktív tag)

Hali,
Sajnos ujra kellett raknom a Win 11-et es az Ubuntu-t probalom - BIOS frissites megviccelt, de nincs siker az Ubi telepitessel
A windows 11 felment gondnelkul, mint mindig, de az Ubuntu na az mar problemas, ugyanerre a gepre eddit siman felment, az 1db NVme meghajto 2 fele van osztva, a Windows koszoni szepen jol van, az Ubuntu meg inkabb most nem :). Szoval 24.04 es 23.10 eseteben is az van, amikor szeretnem feltenni, es akar megyek a manual-ba hiaba latom az SSD (NVme) meghajtot de a 4 particiot nem latom a telepitoben!
Ellenben ha megnyitom a Disks alkalmazast, akkor ott vigan latja! Mindket esetben. De a telepito nem, nem tudom particitot kijelolni, es nem tudom, hogyan es mit tudnak tenni ez ugyben.
Az NVme, nincs raid-ben, csak a SATA, ami be van fogva, es az ott levo HDD-eken adatot nem is akarom elvesziteni. Sajnos az asus tuf b550m-nel mar nincs nem UEFI modos boot, de eddig nem is volt problema, ertetlenul allok.
Hogyan tudnam ezt a problemat feloldani?

[ Szerkesztve ]


cigam
(félisten)
Blog

es akar megyek a manual-ba hiaba latom az SSD (NVme) meghajtot de a 4 particiot nem :F

Tudsz mutatni egy screenshotot?


I02S3F
(őstag)
Blog

Esetleg alul nem lehet a lemezt kiválasztani?


Lacc
(aktív tag)

Sikerult a regi 22.04 telepitovel, az meg nem az ujabb es ott mukodott hiba nelkul.
De most rovid leszek, az elobb reszletes valaszt adtam, de lefagyott a firefox linux alatt :), sajnos nem Windowson vagyok.

Legyen egy pelda kep az internetrol, mert mar nem tudok screen shotot kesziteni.
Itt tokeletesen latszik az SSD mint nvme0n1 es latszanak a particiok mint nvme0n1p1 es nvme0n1p2, es a tobbi.
Na nekem ezek a particiok nem latszodtak egyaltalan az installerben amikor a manual particiot megnyitottam! Total semmi, ez nem volt ott.
Ellenben ezek a particiok megjelentek a Disks alkalmazasban, sot meg a nautalisban is megtudtam nezni a Windows drive-omat ami az nvme0n1p4-es particion volt, de az installer nem latta a particiokat az SSD-nek.

I02S3F Alul azt lehet kivalasztani hova akarom tenni a boot loader-t, melyik meghajtora, na ott a listaban volt 1db "null", mint Java,Python ertek es ennyi.

Szerintem az ubuntu, fedora csak szimplan nem szereti a regi hardvereket, ez a PC is egy AMD AM4-es, a laptopon is most adta meg magat az ubuntu... az a baj, hogy ugyanaz van mint 20 eve, szep-szep a linux, de olyan hardware-t kell venni alaja, amire feltudod tenni, regi ifju korom.

[ Szerkesztve ]


urandom0
(senior tag)
Blog

Az AM4-es 2016-os, az még egyáltalán nem régi (és lehet, hogy a géped még ennél is újabb). Illetve ha látszódik az SSD, de a partíciók nem, akkor annak biztosan nem hardveres oka van.
Más friss disztrót is próbáltál rajta? Ha igen, az sem látta a partíciókat?
Egyébként milyen partíciókat kéne látni, a régi Ubuntu partícióit? Azt nem próbáltad, hogy a Windows partícióin kívül törlöd az összes partíciót (nyilván adatmentés után)?
Nem lett beállítva Windowsban bitlocker vagy hasonló?


urandom0
(senior tag)
Blog

Csak simán kitörlöd a mappát.


Lacc
(aktív tag)

Ezen a PC-n nem, ez Ubuntus, ez a disztro legjobb az ML alkalmazashoz es LTS-kent, Fedora ezert nem jatszik.
Sajnos ez az installer lesz valami, mert a tobbi program latta a particiokat.
5 particiot kellett volna latnia, ebbol 1 a regi ubuntu, es 4 amit a Windows telepito hozz letre (EFI, Recovery, valami... es maga Win particio)
Nem, nincs Windows bitlocker beallitva.

Egyelore nem mokkolom tovabb a dolgokat, orulok, hogy ez osszejott. Csak azert jutott eszembe, ez a modszer, mert van egy 4-ik generacios HP Zbookon es ott is az van, hogy a regi 20.04 lts telepitoje mukodik az ujabbak mindig kulonfele hibakat dobalnak...

Koszonom a segitseget :R


urandom0
(senior tag)
Blog

Csak azért kérdeztem, hogy más disztró látja-e a partíciókat, mert én is a telepítőre gyanakszom. Az az igazság, hogy én eleve nem szeretem a Pythonos programokat, nagyon sokszor van velük probléma. Az pedig, hogy egy telepítőt Pythonban írnak meg, hát egy elmebaj.
Nekem még a 20.24 server telepítőjével volt olyan gondom, hogy a network beállítás után kidobott valami standard Pythonos hibaüzentet, és sehogy sem volt hajlandó tovább menni. Na én onnantól fogva meg sem próbáltam Ubuntu servert telepíteni...

üzenetek