Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


EkSYS
(senior tag)

nem rossz.
Néztem több videót is is bízom benne hogy a Canon nem ilyen gagyi hogy ilyen banális hibát ejtsen. Azt láttam lehet több helyen(re) állítani a fókuszálási területeket, meg szerintem az 550D-n is van arckövetés amit a Sony szépen be is mutatott a tesztvideón.
Szerintem nem volt jól beállítva az 550D.
Bár ez mondja hogy videónál is jó lenne: link
itt meg vannak jó videók


Degeczi
(nagyúr)

ez nem "hiba", vagy beállítás kérdése hanem a teljesen eltérő technikai lehetőségekből adódik!

a Sony fényerőveszteség fejében azt vállalta be, h folyamatosan aktív marad a gyors, fáziskülönbség alapú AF rendszer, ezért tud jól dolgozni ilyenkor is

a Canon (és az összes többi márka) esetén csak a kontrasztmaximalizáló eljárás marad, ami nem tud mást, mint próbálkozni - ami lassú és ronda (mert szükségszerűen túlmegy a legélesebb ponton, h rájöjjön: hol is volt a maximum. Ez viszont folyamatos videófelvételen nagyon zavaró, inkább kézzel érdemes használni)

amit belinkeltél az teljesen másról, csak az állóképekről szól: ott persze, h fejlett és gyors a 7D rendszere - de annak a videóhoz semmi köze, fölcsapott tükörrel nem tud aktív maradni...


Cancer
(senior tag)

Nem, sajnos nincs külső mikrofonom. Viszont sokan "aggódtak", hogy a rekeszállítás videó közben nem átmenetes, hanem ugrik! Ez bizony így van, viszont autómata módban az iso-val és záridővel együtt állítja a gép, így teremtve meg az "átmenetet". Viszont a belső mikrofonon még az is dúrván hallatszik, ha nincs elég környezeti zaj.


EkSYS
(senior tag)

mert a külső mic-nél az a baj hogy a gép AGC-jét nem lehet állítani, semmit. Viszont 550D-nél már működik a Magiclantern nevű firmware hack, ami egy sor hasznos opciót integrál. Szinte profi kamera lesz belőle.
Sajna 7D-nél nem működik.


rumos14
(nagyúr)
Blog

én a videóm linkelésével az AF különbségek mellett arra akartam rámutatni, hogy a Sony mennyivel kultúráltabban alkalmazkodik a fényviszonyokhoz is, nincs az az idegesítő ugrálás, villódzás. Degeczi, ennek mi a tudományos magyarázata?
arckövetés (pontosabban: arc detektálás) videó módban amúgy pont nincs a Sony-n.


rumos14
(nagyúr)
Blog

Sony-nál nagyon érdemes külső mikit használni. a beépített miki dobozhangot vesz fel, behallatszik a váz stabijának halk ciripelése és a legkisebb szél is begerjeszti.


Degeczi
(nagyúr)

látatlanban (nem ismerve, h mire képesek a vázak ebből a szempontból), okozhatja pl. a rekeszállítás
(bár látom, Cancer kolléga írta, h az 550D ellensúlyozza azt - de talán obitól is függ, fene tudja)


EkSYS
(senior tag)

én most bajlódok egy Rode NTG2-vel meg a 7D-vel.
Nem szeretik egymást


rumos14
(nagyúr)
Blog

megnéztem a pixinfo EOS 60D tesztvideóját: [link] itt is csúnyán látszik ahogy alkalmazkodni próbál a fényviszonyokhoz, nagyon darabosan teszi, és a felvétel közbeni rekeszállítás sem valami szép.
az AF pedig egyenesen katasztrófa.

[ Szerkesztve ]


EkSYS
(senior tag)

7D se jobb.
Kíváncsi leszek az 5D mkIII jobb-e lesz majd valamivel.

A minap írt egyébként vissza a Canon - megemlítettem nekik a mic. AGC problémámat, idézem:

"A funkció a készüléken nem kapcsolható ki. A bejövő hang erejének beállítása minden esetben automatikus marad."

Szóval, ha hangot akarok felvenni akkor külső vevővel kell megoldani (Sony, Sennh. vagy ilyesmi)
és inkább csak statikus videózásra jó! :U


rumos14
(nagyúr)
Blog

akkor mi a megoldás? M mód?


EkSYS
(senior tag)

:B

alighanem

Ahogy korábban írtam, egy kamerával kényelmesebb videózni mint egy DSLR-rel. Csak én nem akarom elveszíteni azt a kivételesen jó képminőséget amit az érzékelő és a drága objektívek nyújtanak.
Fókuszálni meg tanulni kell. Beszéltem néhány TV-s kollégával meg profibb operatőrrel. Képzelheted hányan mondták hogy kizárólag AF-et használnak. Sajnos a fényviszonyok változása/észlelése már más tészta. De ahogy korábban írták vagy a pap vagy a paplan, de a a kettő együtt nem megy.
Persze az "M" módban lehet egy csomó mindent állítgatni (i.e belinkelt videók korábbról), de most már egyre jobban érdekelne hogy hogy a francba vették fel a House /7.évadot 5Dmk2-vel. Mert hogy nem hiszem hogy sokkal másképp kezelné.


majkel
(tag)

Nem kamu. Csak egyetlen epizódot forgattak így. Arról a részről van szó, mikor egy nagy rakás törmelék között forgattak. Látszik is amúgy rajta a DSLR videókra jellemző "zselé hatás" a mozgásoknál. Amúgy ügyesen összehozták, csak a szakavatott szem veszi észre a különbséget (na meg alapból jóval szűkebb mélységélességet alkalmaztak, mind a többi résznél, ez is feltűnő).


EkSYS
(senior tag)

..pedig ismerek olyat aki 5D mk2-vel vesz fel esküvői videókat.


Cancer
(senior tag)

Teljesen jogos. nagyon szép felvételek készíthetőek DSLR-rel. Ráadásul ezen videók alá úgysem a násznép "zaja", hanem zene kerül. Közben pedig az expó gombra még fotó is készülhet. :D


EkSYS
(senior tag)

kigen. És erre találta ki a kanon hogy lehet állítani mikor legyen meg a "KATT", úgyanis eléggé zajos és belehallatszana a felvételbe, de arra nem gondoltak ezek a jopánok hogy esetleg valaki külső mikit szeretne használni hozzá. És ezek meg azé aggódnak hogy valaki évente 1x fényképez videózás közben és az belehallatszik a felvételbe. Na erre varrjon valaki gombot!


Cancer
(senior tag)

Tegnap este csináltam egy "Hold átvonulós" videót. (Holnap tudok linket adni majd youtube-hoz).

Érdekes dologra jöttem rá. Mármint, lehet, ogy ez másnak természetes, csak nekem új...

A videó manuális beállításokkal készült álványról. Fókusz is manuális. 640x480-as Crop-pal. Az 55-250 mm IS-objektív tele állásában ez kb ~2840 mm-nek felel meg. Így a Holdsarló szépen kitölti a képet. :)

Szóval lényeg, amire rájöttem, hogy ilyen felvételt nem szabad képstabilizátorral rögzíteni. A Hold kb 1-1,5 perc alatt vonul át a képernyőn, viszont ezt a lassú mozgást a stabilizátor "remegésnek" tekinti és folyamatosan pakolgatja a képet. Korrigál! Namérmost ettől olyan, mintha kézből remegő kézzel készítenénk a felvételt...
Kikapcsolt stabival a Hold szépen átúszik a képen, az űrhajósok integetnek a zászló mellől, és szépen látszik a légköri remegés. :D


EkSYS
(senior tag)

Szia!

Majd megnézem a videód. De sajna csak 7végén tudom.
A képstabival egyetértek. A Learningdslrvideo.com -rol elbarangoltam valamelyik oldalra ahol mutatták hogy a képstabi mennyire összegányolja a videót, (JA és belehallatszik a felvételbe)


Cancer
(senior tag)

Én meg csak holnap tudom "prezentálni". Tegnap későn értem haza. ;)

Mondjuk a kézből kitartott, mozgó felvételeknél (mármint amikor a kamera is mozog) szerintem hasznos. (Az 550D topicban van egy próbafelvételem IS tesztre) Tavaly nyáron csináltam videókat a Kloppeiner see-nél úszkáló vizimadarakról. Hihetetlen béke és nyugalom volt ott. Csak a madarak "gágogása" és a stabilizáló motorr kerregése hallatszik a felvételen. :D


Cancer
(senior tag)

Noh, megszületett a videó.

Error? Ennél nem értem, hogy miért életlenedik el. Állványról készült 250-es állásban 640x480-as crop-pal, ahogy EZ is. Alig 1 perc volt a két videó között. Az első olyan, mintha folyamatosan keresné a fókuszt.. :F

üzenetek