Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


EkSYS
(senior tag)

Sziasztok!

Gondoltam hasznos lehetne egy fórumtémát nyitni arról hogy kinek milyen tapasztalata van a tükörreflexes gépekkel való videózással.

Nem márkafüggő a topic, viszont én érdemben csak Canon 7D-vel kapcsolatban tudok majd nyilatkozni.

Érdekes hogy külföldi oldalakon mennyivel több anyagot lehet találni mint nálunk.
Néhány hasznos link:

LearningDSLR

Vimea

Esetleg valaki aki videózik 5D mk2-vel vagy 7D-vel?


EkSYS
(senior tag)

és egy kis 5d mk3 info


runner 125
(nagyúr)

Nem akarok kötözködni, de legalább a topikcím legyen már helyesen írva, modival javíttasd ki.
"DSLR-rel".


EkSYS
(senior tag)

ja..kösz..észrevettem :O ..meg azt is hogy nem tudom kijavítani egymagam, de addigra már mind késő volt :R

- Kijavítottam.

[ Módosította: Ndruu ]


Cancer
(senior tag)

Én 550D-vel videózok, és sokkal jobbak a tapasztalataim, mint amennyire (még a gépvásárlás előtt) a jejveszékelésből gondoltam.
Mondjuk amolyan "handy-cam"-ként használom, pl.: otthoni videók kirándulások, semmi komoly, bár azért néha egy lcdvf jól jönne...


EkSYS
(senior tag)

használsz külső mikrofont?


t72killer
(titán)
Blog

nekem eddig 2 dslr-rel van tapasztalatom, régebben egy nikon d90-em volt, most egy d7000 húzza az igát nálam.
A D90-ben nagyon nem szerettem, hogy nem fókuszált videózás közben, kb 3-4x használtam csak erre azalatt a 2 év alatt, amíg birtokoltam. A végeredmények elég gyenguszok lettek a hibás fókusz miatt.

A D7000 ennél mérföldekkel jobb, igaz még messze nem dedikált camcorder kategória. Ami tetszik benne: nagyobb felbontás, a fókusz miatt sokkal élesebb leképezés. Hangot nemigen szoktam rögzíteni, inkább tájvideókat csinálok. Hangra mindenképp kellene egy külső mikrofon, mert még a lencse motorja is behallatszik:D

A kánaán SzVSz majd a pixelösszevonós, 1080p60 formátumban is felvevő, perfektül és gyorsan fókuszáló gépekkel jön el, akkor kidobhatjuk a camcordereket...

[ Szerkesztve ]


rumos14
(nagyúr)
Blog

én egy Sony A55-öt használok, ebben van folyamatos AF videó közben, de szó ami szó, nem mindig érdemes használni, mert irritáló tud lenni ahogy egy statikus témánál is hajlamos keresgélni. szóval csak közeledő-távolodó témánál használom, ott viszont pótolhatatlan.
terveztem megosztani egy nemrég készült "mozit" a Digitális fényképeim topikban egy balatoni fotóstúrán készült snittekból, de akkor most itt lesz a permier :) az első ilyen jellegű próbálkozásom.


[link]


EkSYS
(senior tag)

Igen, az AF nem egyszerű. Én 7D-vel dolgozgatok, de régebben volt egy Sony VX2000-em, azzal kicsit "egyszerűbb" volt.
Itt én is azzal küzdök sokszor hogy statikus témáknál is keresgeti az AF-et, tökmindegy milyen módban van (ugye a 7D-nél van Quick, Live és arcfelismerő), az hogy milyen fókuszmeghatározási módszert adok neki azt még gyakorolnom kell.
Úgy vélem ez lesz az a pont amikor az ember túlléphet a "kényelmes" AF-en és jön a manual fókusz kora :)

Példának okáért ha mondjuk egy embert veszek fel egy világos ablak előtt, hát nem könnyen talál fókusz, pedig nyomogatom az AF-et.

(pedig olyan marha jó videókat csinálnak egyesek a neten akár kisgépekkel is.)

nem tudom Sony-nál lehet állítani hogy az AF drive-ot? (AI focus, AI servo stb.?


EkSYS
(senior tag)

jaa..én pl. most tapasztaltam nemrég hogy a videózás közben a képstabilizátor nagyon csúnyán belehallatszik a felvételbe, pedig állt a gép és nem volt zoom.

--> várom azt a korszakot :)


EkSYS
(senior tag)

egyébként egész jó kis munka :R


rumos14
(nagyúr)
Blog

nem tudom, mennyire ismered a Sony A55-öt, igenis használható AF van videó közben is. folyamatosan megy a fázis detektálós AF, a félig áteresztő tükör miatt. nem kell nyomkodni az expo gombot, ha élesre akarom hozni, és nem hosszú másodpercekig tart, mire élessre állít. érdemes utánaolvasni, ha érdekel a működési elve. próbáltam 550D-vel videó közbeni AF-et, az teljesen használhatatlan.
amiről írtam, hogy statikus témánál zavaró lehet az AF keresgélés, az azt jelenti, hogy ahogy mozgást érzékel, álítja az AF-et, néha túlbuzgó. persze ha átkapcsolom a vázat MF-ra, ez a gond megszűnik...
nem tudom, a Canon-nál ezek az AF elnevezések mit takarnak... a servo az a folyamatos AF, ha jól sejtem, természetesen Sony-nál is van ilyen. állóképnél és videónál is.


EkSYS
(senior tag)

rekeszlsz videózás közben?


rumos14
(nagyúr)
Blog

felvétel közben nem lehet rekeszértéket állítani.


máyköl
(veterán)

Melyik az a Dr. House rész amit 5D MII-vel forgattak?
:)


EkSYS
(senior tag)

azt hiszem a 7.évad, de állítólag kamu.


EkSYS
(senior tag)

"M" módban sem?
anno nekem a VX2000-en progresszív scan-em volt. Az Alpha-kon is van?


rumos14
(nagyúr)
Blog

tök mindegy, milyen módban van a tárcsa. a zárdőt, iso-t a gép állítja. a reekszt is csak akkro tudod állítani, felvétel előtt, ha MF-t használsz. ha AF-et, akkor f3.5-öt használ, ha az obi nem tud annyit, akkor a legfényerősebb értékét.
progressive scan az mi is? az x éves DVD lejátszómon láttam vmi ilyesmit.


EkSYS
(senior tag)

a 7D-nél tudod állítani a rekeszt és az időt és az ISO-t is menet közben
a PS elvileg ha jól tévedek azt jelentené hogy a páros és páratlan sorokat tartalmazó képkockák itt nem léteznek mert mindent egyben jelenít meg, (vagyis egy állókép nem lesz soha recés) de hogy éppen adott szövegkörnyezetben ki minek érti, szvsz az két esélyes.

Engem inkább annak a kényelmes AF-nek a hiánya zavar még ami megvan a handycam-eknél.


rumos14
(nagyúr)
Blog

értem. nos, nekem, az én felhasználásomhoz erre nincs szükségem.
így már értem, ezt simán "p" jelöléssel szokták illetni, pl. 720p = 1280x720 felbontás, 30/60 darab "telejs" kékocka (nem interlaced).
az AF akkor jön jól, ha közeledik/távolodik a tárgy. nézd meg pl. ezt: [link] nem csak az AF a különbség, hanem ahogy reagálnak a fényviszonyok változására.

üzenetek