Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


hibavissza
(veterán)

Laptopban az a gond, hogy a gyártó attól függően, hogy milyen hűtőt tesz bele és mennyire engedi búgni, úgy szabályozza a feszültséget. A dedikált GPU-s laposokon a kártya típus megjelölése csak egy matrica.
Az említett 3070Ti elég jól installált, hogy hozza egy asztali 3070 sebességét. Általában egyel alámegy. Olyan 3060Ti-t tud játékokban. Igaz ez egy rövid render, itt még nem kell tartani a túlmelegedéstől, mint több órás fps game-nél.


hibavissza
(veterán)

Hater Alert! Egyszer végigcsináltam egy projektet FCPX-ben. Most megint abban csinálok egyet. Megfogadtam, soha többet nem piszkálom meg. Undorító, primitív szarkupac.
A Motion 5 külön megér egy misét. Megéri belekóstolni. Utána imádni fogod a Fusiont. Számomra ennyi értelme volt. Előbb nekiállok nulláról Blenderben bárminek, minthogy azt a gyötrelmet még egyszer használjam.

[ Szerkesztve ]


qnadam
(veterán)

asszem a final cut nekem egy darabig ki fog maradni, főleg hogy most legális resolve-om és adobe csomagom is van egyszerre, egy harmadik már túlzás lenne :)

a resolve a 19 betában tud mindenféle hangjavító dolgot, meg abban is van remix, csak az stemekre szedi szét a zenét nem hibátlanul, de egész jól. már csak azt várom, hogy az adobe-féle remixet is megtanulja, és kényelmesen lehessen állítgatni a zene hosszát.


hibavissza
(veterán)

Szerintem három előnye van a FC-nak. Optical Flow jól megy rajta, egy egyszerű grédet hamarabb összehozok benne, kvázi nem kell törni.


qnadam
(veterán)

ha nekiállnék valami újat tanulni, akkor az az avid lenne, de most épp nem érzem annyira.
az adobe olcsó volt, a davincit meg ajándékba kaptam egy forgatáson. ráadásul eredetileg hármat, de kettőt visszakértek :O


hibavissza
(veterán)

Mivel nem keresek ezzel pénzt nem érzem a késztetést, hogy tejeljek.


qnadam
(veterán)

nem akartalak rábeszélni.


Tuninger
(addikt)
Blog

Ez így nagyon király, köszönöm, melyik appal nézed a fogyasztást?

Az is beszédes hogy az M3 Max low powerben annyit fogyaszt mint nekem alapból, de hamarabb végez 1 perccel.

Kontextusba helyezném:

M3 Max: 75W 100% (128 mp render)
M3 Max Low Power: 40W 69% (186 mp render)
M2 Pro / M1 Pro 10/16: 40W 52% (246mp render)
M1 Mac Mini: 25W 29% (415mp render)

RTX3070 / 3070Ti Laptop: 126% 225/240W illetve 150W (101mp render)

Lehet meg kéne futni a tesztet cloudban egy 3090-el. Meglátom még rálocsolok e pár forintot.


Tuninger
(addikt)
Blog

3070Ti Laptop akkuról hajtva: 80W, 42% (275mp render)


_q
(addikt)

Rosszul értem vagy tényleg nincs előnye a macbook-nak ár/teljesítmény alapján vizsgálva egy "gamer laptophoz" vagy egy asztali géphez képest? Sőt, most nem értem hol jön ki az előny a fogyaszás/teljesítmény párost leszámítva, ami meg olyan hogy az nem egy nyomós érv szerintem.

[ Szerkesztve ]


Tuninger
(addikt)
Blog

Jól is értelmezed meg nem is.
Bedugva egy (használtan) 500k-s gamer laptop lenyomja az (újonnan) 1.6 millás Macbookot.
Sőt egy 350 ezres asztali PC is.
Akksiról kb annyit megy a gamer gép mint a hasonló árú macbook.
ÁMDE a gamer gép mindegyik esetben csutkán pörgeti a ventiket és nem csak rendernél rántja meg csúnyán az aksit (konkrétan 80W fogyasztás mellett 1 óra alatt koppon van), hanem amikor csak vágogatnál Resolveban, akkor is sokat szipkáz az akkuból.

Vagyis ha konnektortól távol akarod használni az eszközeidet és nem full rendert értek ezalatt hanem kis fotó szerkesztés, kis videó vágás, filmnézés, youtubeozás, a Macbook 2-3x annyi ideig elmegy aksiról. Ezt fizeted ki az applenél.

Minap megnéztem egy 50 perces sorozatrészt VLC playerben aksiról. 97%-ig merült a Macbook. Jó ez nem lineáris, de akkor is durva. Illetve a kanapén ülve is teljes értékűen tudom használni a gépet szinte néma csöndben.

Most én azt mondom hogy kell egy (használt )350K-s PC, mellé egy (használt) 200k-s M1 Macbook Air és bármit meg tudsz csinálni bárhol.

[ Szerkesztve ]


qnadam
(veterán)

amivel vásárláskor nem számoltam, de rettentően tetszik, az a mbp kijelzője, ami egy fantasztikus minőségű cucc. plusz előny, hogy teljesen csendben van, és ha épp nincs csendben (ehhez több percnyi render kell padlógázon, low power módban meg még úgy se), akkor se igazán hangos.
ami nálam negatív, az a macos, de kezdem megszokni :) viszont végre eljött az, hogy amikor aludnia kell, akkor tényleg alszik a gép, amikor ébredni, akkor rögtön ébred. windowsnál ez gyakran probléma volt.
meg cél volt, hogy ne legyen külön asztali gép és noti, mint eddig.
esetleg szempont lehet, ha az ember gyakran cserélget vasat (én nem), hogy a pc-knél sokkal jobban tartja az árát a mac.

összességében meg tudtam volna oldani a gép kérdését valamivel kevesebbért, de hasonló minőségben és teljesítményben nem lett volna olyan sokkal olcsóbb a végeredmény.

[ Szerkesztve ]


_q
(addikt)

Ahogy olvastam az M1 mindenre is elég még se teljesen igaz (8/256GB), inkább vészmegoldás 16/512GB alatt, ami meg kb. nem elérhető vagy irreálisan drága. Persze 8/256GB-on legalább még mindig lehet vágni, ellenben egy hasonló laptoppal még nem annyira. Filmezésre és netezésre biztos luxus.

#32693qnadam
Hordozhatóság, komfort végülis ami nálad szempont volt. Magyarán spéci igényekhez jó a macbook, minden másra sima laptop + gamer PC jobb opció.

Érdekesek ezek, mert úgy emlékszek 1.5 éve talán még ott tartottunk, hogy nagyon megéri a macbook még PC-vel szemben is, de azóta változtak a vga árak, használt piac stb.


vond
(MODERÁTOR)

Én meg vettem még 32 GB RAM-ot a PC-be, és láss csodát, a Premiere is elkezdett normálisabban működni, a Resolve is gördülékenyebb, After is, Illu is, PS, LR, meg úgy kb. minden. :))

Durva, hogy mostanában már 64 gigában kell gondolkodni, ha sokat használod a gépet melóra. Mondjuk legalább olcsó volt a 3200-as DDR4 (~27k).

Lassan a 3700X-et és a 1660 Super-t is fejlesztenem kell.

[ Szerkesztve ]


qnadam
(veterán)

sajnos a mac ára a 36 gb ram miatt ugrott nagyot, de jövőállót akartam :) meg tetszik a gondolat, hogy ez a 36 a vga memóriája is egyben.
ha nem szempont a hordozhatóság, akkor az asztali gép a jó irány egyértelműen. az asztali mellett egy xps ultrabookom volt, amivel a fhd korszakban még elvoltam alkalmi használatnál, de most 4k-val már proxyval is kellemetlen volt, meg a harmincvalahány megapixeles képekkel is.
kérdés még, hogy mit hasonlítunk össze pontosan, egy hasonló tudású zbook nem olcsóbb egyáltalán, sőt. használtan a mac értéktartása miatt már nem ez a helyzet, ha meg az erős asztali + nemannyiraerős laptop vs erős macbook, akkor is az előző nyer, de az már nem igazságos küzdelem :D


qnadam
(veterán)

meglepett, hogy asztaliban nem a 16 gb ram lett szűk keresztmetszet, hanem a vga 4gb.


qnadam
(veterán)

aldente, azzal tartom az akkut 70% körül, ha töltőn lóg a gép.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Az első generációs M1/M1 Pro gépek azért árban elég jók voltak, hogy felbolygassák a piacot, ma már drágultak annyit "plakát áron" dollárban is, hogy ez nem ennyire egyértelmű, viszont helyezzük másik síkra:

Fogyasztás/teljesítmény arányban továbbra is brutális a különbség. Vehetsz gamer gépet, de hangos lesz, búgni fog, melegszik mint a szubszaharai régió éghajlata, sokkal-sokkal-sokkal kevesebbet fog menni akkuról és kegyetlen fogyasztása lesz (egy barátomnak 240W-os töltője van valami ASUS géphez és ha nyélen fingatja, akkor éppenhogy tartani tudja az akkut az adott százalékon, beletöltést ilyenkor felejtsd el, de ennek hőmenedzsment okai vannak, nem az akkuból húzza ki ilyenkor a 240W-ot). Ráadásul akkor is fogyaszt (relatíve sokat), ha csak a böngészőben netezel, míg a MacBook nem kér ilyenkor enni, ha csak esténként 1,5-2 órát simogatod akkor hetente töltöd, de nekem simán lehoz egy egész munkanapot egy feltöltéssel és abban már egy kis Photoshop is benne van.

Az egyetlen dolog, ami miatt haragszom a görvényképű Apple-re, hogy minden opcionális hardveres dolgot olyan keményen sarcol, hogy az már legalizált rablás, mert a rendelésnél kell eldöntened, nincs utólag bővítés. Tegnap volt a kezemben egy MacBook Pro 14" M3 Max 96GB RAM és 2TB SSD kombó (ez már a 2,2 milliós konfig). Ez ugye gyárilag 36GB és 1TB, szóval +60GB RAM-ért és +1TB SSD-ért 600.000 Ft-ot kérnek (HATSZÁZEZER, ízlelgessük). Sajnos nem az enyém lett ( :O ) ment tovább egy külsős kollégához, de én már attól kivagyok, amikor az 500 ezres géped nagyon gyorsan 700 ezres lesz, mert kérsz bele +8GB RAM-ot és +256GB SSD-t.

Sőt, ettől jobban kivagyok, mert +8GB ugyanúgy 100 rongy, mint +16GB, csak utóbbihoz előbb meg kell venned a +8-at, így lesz a 8GB-os gépedből 200 ezerért 32GB-os. Ehhez képest a +60GB-ért 400-at kérni jobb ár/érték arány (6600 Ft / GB), mert előbbi esetben 8300 Ft / GB a bővítés ára. Ha kisebb alap konfigról indulsz, egy picivel mélyebbre tolják a dákót a garatod felé.


qnadam
(veterán)

Ráadásul akkor is fogyaszt (relatíve sokat), ha csak a böngészőben netezel, míg a MacBook nem kér ilyenkor enni

a háttérben alszik egy bridge, photoshop, resolve, előtérben firefoxozok, saját kijelző lehajtva:

üzenetek