Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


RandomName
(aktív tag)

Mi köze az áramkörnek, és az ÁVK-nak egymáshoz?


Kroni1
(veterán)
Blog

Az szuper, köszi a megerösítést! :R


biker
(nagyúr)
Blog

egyébként igazából lefele kerekít, így pl 16A esetén 15A a max kiadott, mindent annak érdekében, ne legyen téves lekapcsolás.


biker
(nagyúr)
Blog

Érdekes a "nem a legszebb", sokak szerint az egyik legszebb, nem egy klasszik doboz, amolyan tesla töltő másolat.


De ha ez jobban tetszik, van ilyen is a Benynek, 2-in-1 fali töltő és mobil töltő egyben, vezeték nélküli terhelés megosztóval!
[link]


Kroni1
(veterán)
Blog

Nem mondom, h csúnya, de a dobozok valamiért kicsit jobban tetszenek.

Köszi a linket, ez a 2in1-es is jópofa, és tetszik a mérete is, ahogy nézem a teljes hossza 7m. (Nekem ez azért lenne fontos, mert a tervezett ioniq-on ugye bal hátul van a csati, a töltőt én pedig jobb elől szeretném elhelyezni.)

[ Szerkesztve ]


biker
(nagyúr)
Blog

2-in-1 ugyanaz mint a porsche féle (audi etron is ilyen) csak ők Harting csatit használnak azt hiszem, lapos négyzetes, nem kerek, ilyen kioldókaros

[link] ez DLB nélküli és közel 600e itthon. [link] 1800€ :Y

[ Szerkesztve ]


tyielow
(aktív tag)

Húgoméknál bővítettünk áramköröket a pacek 20 A-es betápra. Így már fog tudni menni 2 vagy esetleg 3 nagygép is egyszerre. Földelés anno se nagyon volt, legalább is az elosztó körül nem. Egy sima dugaljba dugható kütyü szerint van PE, de ebben az esetben nem bízom benne. Lehet, hogy valahol bejön a földelés, de az nem itt. Nagyon régi tégla társasház. A kérdésem: lenne értelme ide SPD-t betenni?

Még pár simítás aztán ezt le is tudom


vaakuum
(addikt)

Próbáltam guglizni, mit jelenthet az SPD, de a bőség zavarával küzdök. Nekünk ilyet soha nem említett egyik oktató sem.


tyielow
(aktív tag)

Hát, beírtam a gugliba, enter: valóban, egyik sem nyert :D :D "Surge Protective Devices (SPD)"


PROTRON
(addikt)

Mert az oktatod nem villamvedelmet, de tutira nem angolul oktatott.
Angolban a tulfesz levezetot/vedelmet surge protector devicenak irjak ahogy kollega irja.


PROTRON
(addikt)

UseNu jelentkezem elso belevauba.

Ha csak PEN vezetos a tasashaz es tenyleg nem erkezik be foldeles, akkor a betaplalast tekintve TN-C vedelmi rendszerrol beszelunk es KOTELEZO a lakas elosztoban elvegezni a PE vedo es N nulla vezetok szeparalasat. Majd az innen tovabb indulo halozatokra ki kell epoteni a szeparalt foldelos, TN-S vedelmi modot. Mert kulonben az AVK a veszelyhezetek feleben nem fog vedeni.

A betaplalas TN-C, erre megfelelo, 1 fazisu TN-C tulfeszvedelmet van ertelme berakni, hogy a szomszedok benazasatol vedve legyen. Tarsashaz meretetol fuggoen T1+T2, vagy T2+T3. Az elosztoba a betap fazid nullat kell parhuzamositani a fokapcsoloval.

Nagyon fontos, hogy ahol az ellenerzo muszered PE-t jelzett, kotelezo kiazonositani hogy miert. Ha nem muszer hiba es valoban be van kotve vezetek a vedo erintkezore, akkor surgosen ki kell keresni a kiindulo pontot.

Ha valamelyik kotodobozban vagy dugalj mogott vegeztek el a PE vedo es N nulla vezetok szeparslasat egy sorkapoccsal, akkor a betap PEN vezeton szakadas eseten, ettol a kotesi ponttol a vedo vezetore feszultseg kerulhet es a dugaljba kotott berendezes fem feluleten keredsztul megol. Azert nem hivom tiltott nullazasnak, mert az irasod alapjsn jelenleg nincs megcsinalva a rendes nullazas, de a veszelyt tekimtve lehetne annak nevezni.

Elosztoban fazist es nullat is csak modul sinre pattinthato eago tartoval elhelyezett eagoval dzabad toldani

[ Szerkesztve ]


BB9000
(senior tag)

Az SPD betűhármasnak elég sok jelentése lehet! Néhány a sok közül ezen a linken.
Egy magyar "villanyszerelős" fórumban sokkal jobban hangzik a "túlfeszültségvédelem" szó, mint az SPD ! Azt legalább mindenkinek van esélye megérteni. :D


Catman
(aktív tag)

Sziasztok, van egy Stiebel Eltron fürdőszobai gyorsfűtőm, és úgy tűnik, kiment benne a biztosíték (thermal fuse). Hogyan tudom megállapítani, hogy milyen kell bele? Felirat alig látható rajta, kb. ezeket látom:
ZEG?VT
G5A00
Egyebet nem tudok kibograászni. A csatolt képen látható maga a bizti.
Tudnátok segíteni, hogy mit vegyek bele?


Catman
(aktív tag)

Talán még egy 104C feliratot is látok rajta, gondolom az lesz akkor a hőfok.


tyielow
(aktív tag)

A wagos sínes tartót már megrendeltem.

Én is arra tippelek, hogy valamelyik dobozban fog várni egy meglepetés, mert már találkoztam párral itt a szerelés során. Most csak a lakás egyik felét újítják, a többihez nem nyúltunk. Köszi a segítséget


PROTRON
(addikt)

A hobbi elektronika totyikban is kérdezősködtél? Lehet kivételesen ott hamarabb kapsz pontos választ...


PROTRON
(addikt)

Naja, én sem gondolom hogy a Seattle police departmen érdekes lehet egy magyarországi lakás elosztóval kapcsolatban, de valóban nem tudhatom. :D


PROTRON
(addikt)

Szívesen.
Most még annyit látok, hogy a betáp alukat egyből a mérőórába kötötted.
Én azért beraknék a kettő közé fővez sorkapcsokat és akkor a "hivatalosan" PEN sínedről tudod leágaztatni a földelő sínre a vezetéket, ami a fotón nem szerepel, tehát jelenleg a földelő vezetékek csak úgy a elvannak, nincsenek bekötve a társasház főelosztójába ami elvileg le kell legyen földelve.

Ez olyan mérőóra hogy feltétlen át kell vezetni rajta a fogyasztói üzemi nullát?
Mert sok olyan van amit reflexből bekötnek átmenő nullával, holott mérőknek legtöbbször csak működtető nulla kell és csak a fázist kell rajta keresztül húzni.

Jól vettem észre hogy a kötődobozban az elosztó mögött ott rejtőzködik egy földeléses wago? :D BIztos hogy így maradjon? :D


tyielow
(aktív tag)

Figy. Ezeréves téglaház a klasszikus falon kívüli bakony művek szerelés volt 4 megszakítóval, alatta vezeték rózsacsokor meg ez a kötődoboz. Valakik egyszer újrahúzták rézzel a lakást meg két marék szigszalaggal. Volt ahol 2 áramkörnek1 közös nullát húztak, stb. Bővítettünk 5 áramkörrel, én csak pofásabbra szereltem a meglévő szart. Persze érdemes minél jobban rendbe tenni, ezért is írtam. A fogy.mérővel gyakorlatilag az alu-réz toldást oldottam meg :D Ez volt nálam fölösleges, fővez. kapocs meg nem. Na meg kaptak a flehasználók egy kis pluszt a kütyüvel.
Amúgy már mástól is kaptuk ezt a kérdést az órával kapcsolatban, le kellene már tesztelni


Catman
(aktív tag)

Megpróbálom ott is, köszi. :)

üzenetek