Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


PROTRON
(addikt)

Mit értesz fordítva bekötés alatt?
Mert számomra úgy tűnik, hogy a mérőtől balra a falba süllyesztett védőcsőből jön ki a betáp és a Fi relé felső részén távozik a lefelé elmenő kábelen keresztül...ezek szerint a szomszéd épületbe. :D
De a fotón tényleg le van kapcsolva az a ÁVK.


PROTRON
(addikt)

Igen, írónia volt.
Nyilván arra értettem hogy elosztó felújításokra illene rábeszélni a tulajt, ami során bekéne tartani az ÉV előírások közül legalább azt, hogy amelyik nappali áramkörön dugalj van, azt ÁVK-val kéne védeni...
Meg persze jobb a bojlert is, ártani nem árt.

Jaja a fotó készítésekor épp le volt kapcsolva, de könnyen lehet hogy eredetileg valóban ahhoz a bojlerhez volt használva, csak anno valakinek nem tettszett hogy csak napi 8 órán át kap áramot a bojler, mert hideg maradt a víz és átkötötték másra.

[ Szerkesztve ]


RandomName
(aktív tag)

Ja, jó. Látom. Az alsó megtáplálású.


PROTRON
(addikt)

Én ebben a "létezik tényleges különbség az alsó és felső betáplálású egységek között" elméletben továbbra sem hiszek.
A fizika törvényei szerint ha felülre kötöd a betápot, majd felkapcsolod, keresztül megy rajta az amper és eljut alul a sínecskére, amin keresztül megtáplálja a kmsz-eket.
Hogy ha közben megnyomod a teszt gombot, akkor a véleményem hogy le fog oldani és amíg ennek az ellenkezőjéről nem látok videjót, addig nem hiszem el.
Ha az elmenő kmsz-ek által túláramvédett hálózaton, olyan hiba keletkezik amire egy ÁVK-nak le kell oldania, akkor szerintem le fog oldani és amíg ennek az ellenkezőjéről nem látok videjót, addig nem hiszem el.


vaakuum
(addikt)

Apropó, ti hogyan szereltek? A 221-es wagoba a sodrott vezetékre szoktatok rakni érvéghüvelyt? :F


csemberlen
(őstag)

Ahogy a dobozon van jelőlve.

[ Szerkesztve ]


RandomName
(aktív tag)

Oda nem kell...


bigrob
(őstag)

Héten ültem végig wago-s előadást, kifejezetten nem ajánlott.


Audience
(aktív tag)

Soha!


vaakuum
(addikt)

Megnyugodtam. A a 221-es típusnál tömör alura viszont továbbra is az az álláspont, hogy kell hüvely?


Audience
(aktív tag)

Olvasd el a gyártó weboldalát és mindenre választ kapsz! Hivatalos választ!

LINK


tyielow
(aktív tag)

Wagos kollégát kérdeztem, hogy miért. Nálam 2,5 kW-os fűtés ment érvéghüvelyezve róla, 2 hónapig. Semmi nem történt. Annyit mondott, hogy a szorítós szerkezet akkor fejti ki hatását a leghatékonyabban, hogy ha sodrott elemi szálakat dugunk bele. Ennyi. Nem horror, ha hüvellyel használod de nagyobb terhelésre én sem fogom a jövőben. Ez olyan, mint amikor mennyezeti jelenlétérzékelőt oldalfalra teszed. Működni fog, de a gyártó nem vizsgálta be az érzékelési tartományokat, így nem is szerepelteti, nem ajánlja. Ettől függetlenül működni fog.


Ribi
(nagyúr)

Szükség lenne egy elektromos leágazás légkondinak.
Falon van egy kis szerelődoboz amin keresztül megy a 3 tömör vezeték és onnan kellene lágaztatni. Ilyenkor mi a legjobb megoldás?


Kroni1
(veterán)
Blog

Az lenne a kérdésem, hogy a fenti hsz-ben biker által ajánlott Beny terhelésmegosztós töltő, vagy a többi hasonló mekkora lépcsőkben tudják állítani a töltőáram mértékét?!

Tehát arra gondolok, ha éjjel mondjuk csak a hűtő megy meg pár egyéb eszköz, és a ház fogyaszt mondjuk stabilan pl. ~2kw-ot, akkor ezek a maradék 30A-t tudják küldeni az autó felé? Vagy ezek is durvább lépcsőkben (pl. 10-16-24-32A) állítanak mint az állítható evse kábelek? :F


lappy
(őstag)

A legjobb ha külön áramkörön (ÁVK) van
Milyen keresztmetszetű a vezeték? (Nyilván wagozható a legegyszerűbb megoldás) de nem mindegy a klíma sem és a vezeték átmèrője


PROTRON
(addikt)

Mit értesz maradék 30A alatt?
Mert ha van 32A-ed, akkor a "csak" 2kW, az már önmagában ténylegesn kb 9A, tehát a maradék már csak 23-24A és voila, jó is az a "durva" 24A-es lépcső.

BTW ha nincs elektr. fűtés és tényleg csak hűtő meg 1-2 apróbb dolog megy(router, riasztó...etc), akkor az inkább 500-750W állandó terhelést jelent éjszaka, tehát ott már valóban érdekes a fokozatmentes állíthatóság. Biker kollega nyilván a saját gyártmányról nagyon szívesen ad neked tájékoztatást, viszont Ő sem ismeri az összes konkurencia összes termékét.


Kroni1
(veterán)
Blog

Köszi a választ!

Igen, nem is kW-ot akartam írni.. De valóban, sztem mivel éjjel kb a hűtő, 1 router és pár kisebb fogyasztó megy, reális is lehet, h 5-800W körül megy a ház.

Egy másik tipusról azt olvastam, h az 1A lépcsőkben tud változtatni, azonnal levesz ha más fogyasztó belép, és szépen fokozatosan emel vissza mikor van lehetöség. Fűtésem nem elektronyos..

Ez a Beny ha nem is a legszebb, de még így is tetszik, a 6m kábel kifejezetten szimpatikus.

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

A 221-es wago papíron max 42A-re van méretezve, ezekszerint az aluval való találkozáskor az is probléma a haverod elmondása szerint, hogy a nem megfelelő megnyomódás miatt csökken az érintkezési felület.
A 42A-t egyébként nem bírja huzamosabb ideig, inkább max 25A állandó terhelést bízunk rá, amit megfelezel az alu vezető sajátossága miatt. ***
Így kijön hogy lutri, de 2,5kW-ra szódával rendszeres karbantartás mellett még akár elég is lehet, de ez nem a módszert igazolta. Az hogy 2 hónap alatt nem lett gond, az még semmit nem jelent. Hidd el, Ők tesztelték azt a szcenáriót amit Te és nem véletlenül írják a kezelési utasításra amit.
A példád nem jó, teljesen másra vonatkozik.

Mivel a wago esetében nagyon sokat számít a tényleges terhelés típusa, üzeme, üzemvitele.
Az érzékelőd esetén vagy átad, vagy nem ad át jelet. Itt meg vagy kontaktol, vagy szikrázik. :D
Mert alacsony terheléseknél valóban elképzelhető hogy hosszú éveken át nem lesz semmi hibajel, de ha ennek megfelelő írást adnak ki, akkor utána meg rádugják mások a 3kW berendezéseket, aminél meg leolvad...

***
(Mármint oké hogy 30A terhelés mellett alig 40 fokra melegszik fel és még állítólag 170 fokra felmelegedve is használható, de ez nem felhívás keringőre, azért 25A kmszt rakunk elé, hogy a kmsz túlterheléséig biztosan ne kezdődjön maradandó alakváltozás a wagoban. Lehet hogy 5 percig kibírja a 170 fokos hőmérsékletet 80A terhelés mellett, de attól még már elindulnak benne maradandó alakváltozások így később alacsonyabb terhelés is kikészítheti...)


Ribi
(nagyúr)

Azon a vezetéken nincs sokminden, 1.5-ös rézdrót.
A kérdés arra irányult, hogy van-e valami leágazós cucc, vagy ketté kellene vágni a drótot és úgy wago-zni. Bár nem tudom lehet-e húzni egyáltalán annyit a dróton, hogy bemenjen wagoba ha kettévágtam.
Ezért keresnék valami leágazó cuccot.
Legtöbb leágazó nem szigetelt, így nehezen használható kis helyen.

[ Szerkesztve ]


biker
(nagyúr)
Blog

Amperenként állít, 6-32A közt. Minden terhelés megosztós töltő ilyen

üzenetek