Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


PROTRON
(addikt)

Azért ennyire nem kell elszomorítani, egy hűtő teljesen jól elvan ezeken az alu kötéseken is, de tény hogy a mikró és a mosogatógép együttesen már sok lehet.

Ugye a vezeték melegedéshez tartós terhelés is kell, a mikró típust ugyan nem írt, de a legtöbb 900W alatti szokott lenni. És ugye a magnetron fel-le kapcsolgat.
Mivel maguk a kötések nem mentek szét, így eddig nem volt olyan komoly terhelés rajta.

De egyetértek a cserével, azonban azt se felejtsük el hogy wago-hoz alu vezeték esetén kötelező alupasztát használni, amihez meg tilos a csatos(oldható) wago.

Szal első körben kérdés hogy ezt a vezetékezést ki lehet-e cserélni olcsón rézre, mert én is biztosabbnak érezném a 2,5-ös rezet.
Csak ugye kellenek az adatok, milyen messze van az elosztótól, hány falat kell átfúrni, mekkora maga a munka.

Nyilván ha lenne pénzük a teljes felújításra, nem is kérdezett volna itt semmit a kollega.

#9679 Lavar
Szemrevételezni kellene hogy a vezetékeken lévő elszíneződés csak festék nyom, vagy degradáció a korábbi újrakötés óta.

Amúgy albérlet vagy saját, ahol hosszútávon szeretnétek lakni?
Értem én hogy jön a karácsony és nincs nagyon pénz, de jó lenne a fontos felújításokon mielőbb túlesni.
Meg hogy mekkora a távolság legalább ezen az áramkörön, valamint hogy milyen az elosztó...


4D4M
(aktív tag)

Köszönöm a kiegészítést. A 221est még pasztával is tilos - szerintem csak azért, mert elvagja a vezetéket ha meghúzod.
Viszont a 222-es sorozat használható.
A pasztazast azért nem eroltetném csak, mert remélem rövid távú athidalo megoldás lesz ez.

/természetesen nem kritikus a helyzet az átlagos magyar házakhoz képest, de inkább én szomoritsam el szerintem mint a tűzoltók. A csokiban osszesodort két vezeték egy vékony csavarral érzésre még rosszabb mint az 5 cm-en osszesodort/

[ Szerkesztve ]


Lavar
(aktív tag)

Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a profi választ. :R
Lemondtam a mosogató rendelést, már nem kockáztatjuk be erre a hálózatra.

Már a kombinált tűzhelynél én nézegettem, hogy mennyibe kerülne az egész lakás újrahúzása, kb. egy évvel ezelőtt már akkor 500 ezer alatt nem nagyon találtam ajánlatot, így mindennel együtt, mostanra ez még több lehet gondolom, akkor ezért engedtük el és maradt a gázos.

Ha már részlegesen kicserélném a konyhában, és szét kell vésni a falat, akkor már az egész lakást megcsináltatnám, de ez most nem fér bele sajnos.

Saját lakás egyébként, de már évek óta el akarunk költözni, csak mindig közbejött valami. Nem szeretünk itt élni és egyszerűen porcikám nem kívánja, hogy locsoljam rá a pénzt, még úgy is, hogy tudom, hogy ez csak növelné az értékét később.
Egyelőre következő két évben még biztos, hogy maradunk, szóval lehet ez megváltozik és majd eladás előtt felújítjuk, nem tudom.
Eddig ugyan nem volt gond, de a kötéseket lehet cseréljük azért, bár nem lett volna rossz, ha a szerelő tavaly már alapból ilyenre cseréli, mint amit belinkeltetek, gondolom ez volt az olcsóbb neki.

De egyelőre szerintem ennyiben marad a dolog, köszi még egyszer, igazából valami ilyesmi következtetésre számítottam mikor beküldtem a kérdést. :R

[ Szerkesztve ]


4D4M
(aktív tag)

Ha a költözés tervben van, akkor azért más a matek, az kétségtelen és az új helyre nem biztos, hogy jó lenne az ide szánt mosogatógép. De azért

ha a szerelő tavaly már alapból ilyenre cseréli, mint amit belinkeltetek, gondolom ez volt az olcsóbb neki.
~
Ez számomra egy kicsit megdöbbentő volt, hogy 2022-ben még van/volt villanyszerelő, aki így oldja meg ezt a feladatot.


csemberlen
(őstag)

Falon kivüli csatornával új kábel kiépítéssel egyszerűen megoldható lenne a mosgatógépnek.


PROTRON
(addikt)

Én is falon kívül csatornában egy hosszabbító kiépítését javasoltam volna mint olcsóbb alternatíva, aminél a főelosztó alá tud kerülni egy új dugalj, és akkor csak 1-2 falátfúrás kell, ahol szépen a dugvilla része leszerel a hosszabbítóról és áthúzás után felszerel.
Persze ennek is van "méterenként csatorna, kábel és felszerelés munkadíja+dugalj+dugvilla" költség.

Én szerintem 2 év alatt fog annyira hiányozni ez a mosogatógép, hogy csak megkéne csinálni ezt a falon kívüli megoldást, max viszitek magatokkal az új helyre az anyagokat.

[ Szerkesztve ]


Lavar
(aktív tag)

Meggondolom még, esetleg addig tájékozódom pár villanyosnál, hogy ez a külső csatorna így mennyiből jönne ki, aztán meglátom. :R


PROTRON
(addikt)

Igen, jó ha fotókat meg távolság adatokat is küldesz, meg az elosztóról is hogy tudják hova kell bekötni, van-e Fi relé, mert pl anélkül nem telepíthetik csak a kábelt és a dugaljat akkor sem ha a megrendelő azt mondja hogy "én felelősségem", jogilag osztott felelősség alapján Őket is megrakják, mert Ők a szakemberek.


gilfoyle
(őstag)
Blog

Sziasztok, a FI relé, kismegszakítók mellé a kötődobozba lehet felszereltetni dugaljat? Hely az lenne a sínen. Nagyon kéne a villany kb fél méterre a doboztól...

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

Elosztóra gondolsz? Vagy mérőhelyre? fotót kérünk hogy hova szeretnél...

[ Szerkesztve ]


biker
(nagyúr)
Blog

igen, van DIN sínes aljzat is, mehet az elosztóba egyből


gilfoyle
(őstag)
Blog

Az elosztóra, nem a mérőhelyre. :R

#9691 biker Köszi!

[ Szerkesztve ]


tyielow
(aktív tag)

[link]

Más: 1-2 hónapon belül el kell kezdenem a symalenezést a házban. Még a fal nincs felhúzva, ahova a szekrény fog kerülni (15-ös ytong, 72 modulos Legrand Practibox, alá gewiss fogadódoboz). Ti hogyan szoktatok nekiállni? Mi a szisztéma? A legtöbb áramkört tartalmazó legvastagabb csővel induljak? Vagy Kezdjek a legmesszebb futóval? Sok áramkör lesz, tehát nagyon csillagpontosra fog hasonlítani a történet :D Sárga süllyesztehető dobozaim is vannak már a melóra egy tucat.
Bármilyen tanácsot elfogadok!


4D4M
(aktív tag)

A kereszteződések elkerülése miatt választhatsz egy körüljárási irányt, ahogy a helyiségek egymás után következnek. A gépészet csöveinek nyomvonalára esetleg nem árt figyelemmel lenni, ha már ismertek (kiviteli terv szintű)

Disclaimer: ha te fogod szerelni a villanyt, akkor érdemes lenne azért egy fórumnál megbízhatóbb villanyszerelővel is egyeztetned, aki látott már kivitelezést. Ha meg van villanyszerelőd, akkor ő megmondaná, hogy mit szeretne kapni.


lappy
(őstag)

és a szigetelésre is oda kell figyelned amikor rögzíted a csöveket
illetve ha még a gépészet csöveit nem tudod pontosan akkor csak lerakod és majd később rögzíted

[ Szerkesztve ]


4D4M
(aktív tag)

Ha nem készül szigetelés védő beton, akkor erre sok lehetőség általában nincs: ki lesz lyuggatva jó sok helyen. Ha szikével nem esik neki valaki, addig azért ebből nem szokott gond lenni. (a feltétlenül szükségesnél nagyobb furatot ne csináljunk és lehetőleg valamilyen beütőszeggel rögzítsünk)


tyielow
(aktív tag)

Vízszig. már lent van. Hilti szalaggal fogom a csöveket rögzíteni. Ahol átlyuggatom "lesebtapaszozom" ugyanazzal a modifikált lemezzel. A gépészeti csövekkel csak 2 helyiségben lesznek útban, a fürdő + mosókonyha, szomszédos szobák. Egyedül a mosogatóhoz fog messzebb elmászni vizes cső.
Aljzatszigetelés 5+5 cm lesz, a házagokat perlitbetonnal fogjuk önteni
Fogok mással is egyeztetni, van körülöttem elég szakember (papíron én is az vagyok, csak nem gyakorlom a szakmát), de rátok is kíváncsi vagyok

[ Szerkesztve ]


szabifotos
(senior tag)
Blog

Sziasztok!

Elektromos tűzhelyet kellene bekötni, de eddig halogattam a napelemes pályázat miatt, amiben 3 fázisra bővítés is van, de 2 éve húzódik a dolog, ezért már nem várok rá.

Jelenleg 1 fázis 32A van. Mennyire jó megoldás az, ha most behúzom 5x2.5-tel, 2-2 szálat összefogok L-N-nak, ötödik pedig marad PE?

Így elő lenne készítve 3f-ra és a keresztmetszet is elég lenne egy fázison.

[ Szerkesztve ]


bluemirage
(őstag)
Blog

Nem szabályos, de működni fog.
Védőföld keresztmetszete nem lehet kisebb, mint a vezető keresztmetszete. Biztonsági, azaz életvédelmi okokból.

[ Szerkesztve ]


szabifotos
(senior tag)
Blog

Persze, tudom, hogy nem szabályos/szabványos. De ideiglenes megoldás lenne.
Csak emiatt nem húznék be 5x4-et vagy 6-ot, ami utána tök felesleges. :R

üzenetek