Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


bluemirage
(őstag)
Blog

Illetve 1 fázisú bekötés esetén a tűzhely szerintem gyengébben fog melegíteni. A legtöbb tűzhely ilyenkor leszabályozza magát.


PROTRON
(addikt)

Meg kell nézni a tűzhely kézikönyvét, hogy lehet-e teljesítmény szabályozni, nehogy az 1x32A-t levagdossa az egyidejűséggel amikor véletlen mással együtt használod.

Továbbá meg kell nézni hogy a gép gyári bekötő kábele hány eres és azok milyen vastagok, lehet hogy ki kell cserélni. Ez esetben lehet ugrik a garancia ha nincs a garipapír lepecsételve villanyszerelő által feljegyzetelve hogy "gyári kábel cserélve tervezési hiba miatt".

Persze a 2 áramkor saját 1-1 db 16-os kmszt kap.
Azért is lenne jó a teljesítmény szabályozás, mert azért a 2x2m5=5 nem egyenlő 6-al, jobb lenne 25A-re visszavenni, tehát 6kW vagy egyel alatta, 5,75kW.


lorcsi
(veterán)

lépcső világítóban szeretnék segítséget, tba igazítást kérni
a kerek villany doboz már ki van építve..a led-et kell kiválasztanom
azt kérte a vill szerelőm, h tápegység legyen a ledes megvilágítóban
ezeket találtam az alin, de sajnos nem egyértelmű, h van e bennek trafó
szerintetek?
[link]
[link]
[link]


4D4M
(aktív tag)

Van bennük tápegység, mivel AC100-240V50/60Hz inputot várnak.

Viszont én nem erőltetném ezt a vonalat. Ebben ha elszáll egy led, akkor nem cserélhető, esetleg javítható. Ha a tápegységgel lesz valami, akkor meg inkább már a csere lesz a járható út. Pár év múlva nyilván nem fogsz találni ugyanilyet az alin. És determinálva van, hogy valamiért nagyon hülyén fog kinézni, ha bármit módosítasz. Persze nincsenek csúcsra járatva ezek a ledek, de semmilyen elektronika nem örökéletű.

Ezzel szemben, ha veszel egy profilt, ami besüllyeszthető a falba és olyan szalagot ragasztasz bele, amilyet akarsz. Akár CCT, akár dimmelhetőt, akár ZigBee-s LED controllerrel egészíted ki később. Minden lehetőség nyitva marad és minden meghibásodásra lehet reagálni bontás nélkül.

Utóbbi esetben nyilván nem teljesülhet a villanyszerelőd vágya.


lorcsi
(veterán)

ez nem járható út, mert már ki van építve 3 lépcsőfokoknént a kábeldoboz helye+a vezetékek bele és még a mozgásérzékelők is


4D4M
(aktív tag)

És azok a kábelek csak 230V-on hajlandóak energiát szállítani? Amúgy egy ilyen befér nagyjából bármilyen dobozba is, de nyilván akkor meg ez lesz festett fal mögé rejtve, ami ugyanúgy kellemetlen vagy esetleg arra gondolsz, hogy a doboz fogadja ezeket ledeket?

[ Szerkesztve ]


Fuser és Tsa
(tag)

istenigazából a védővezetőnek az ávk leoldásáig kell "kitartani".
a szabvány szerint több fázisra v. áramkörre elég az 5-ből 1 ér.
így összefogva -ahogy a kolléga is írta- nem szabványos, de jó.


PROTRON
(addikt)

Sőt, ez igazából nem is olyan régóta van, mert régebbi szabványok még azt is megengedi hogy a legközelebbi dugaljból hozzál el EPH-t a közeli gázcirkónak.
Na most logikailag nézve a dugaljig 2,5-ös PE vezetéked jön.
EPH-t meg kötelező 6-ossal kiépíteni, a teljes hosszon.
Akkor hogy is van ez az ellentmondást?

Ráadásul ahol régebbi a kiépítés, simán ráfogják hogy új gázcirkó bekötésnél elegendő a villamos rendszer üzembehelyezési időpontjában érvényes szabvány szerint eljárni, csak akkor kell betartani a legújabb szabványt, ha a villamos rendszert is legalább 50%-ban felújítják...így kerülnek ki Fi relé nélküli dugaljak frissen szerelve. :D


4D4M
(aktív tag)

A több fázisra valóban jó lenne, de az azért van mert a 3 fázis maximális árama nem nagyobb (konkértan 0, ha szimmetrikus) a nulla vezetőn és így a védővezetőn, mint az egyes fázisok áramának maximuma. Itt viszont nincs több fázis, tehát szerintem jónak se nevezhetjük, hiszen meghibásodott ÁVK esetén a védővezető korlátozza a zárlati áramot akár a rosszul megválasztott kismegszakító megszólalási árama alá.


csemberlen
(őstag)

EPH 6 mm2 az Urban Legend. Falon kivül is a mechanika miatt 4 mm2 elegendő. Csőben meg a 2,5mm2 továbbra is mehet.


bluemirage
(őstag)
Blog

Szerintem elcsúsztunk. :) Az eredeti kérdés: 5x2,5-t szeretne 1 fázisként használni szabifotos 2x5 + 1x2,5 felállásban ideiglenesen egy tűzelynél.
Erre írtam, hogy szépséghiba: védőföld a vezetőnél nem lehet kisebb. Erre reagált a Fuser és Tsa.

Aztán ez valahogy ez nálad átment EPH-ba... de ez nem ugyanaz és ez összezavarhatja az eredeti kérdezőt.


lorcsi
(veterán)

A led vilagitas+ trafo erosen megdobja az arat
15 darab ilyen doboz van kiepitve.. nem mindegy a darabár
pont ezert kezdtem el nezni kinabol ( szerintem amúgy a hazai boltok is onnan veszik…)


PROTRON
(addikt)

Oké, mea culpa nem 6, hanem 4, de a legtöbb cirkó végül falon kívül kapja az utolsó szakaszt.

#9711 bluemirage
Nem csúszott félre semmi, azt a témát már kiveséztétek, új témát indítottam. :)


szabifotos
(senior tag)
Blog

Köszi a válaszokat! :R

Szülői házban lesz használva, úgyhogy nem hinném, hogy kevés lenne a teljesítmény.

Gyári vezetéke nincs is a lapnak, szét meg nem szedtem, belül mi van.
Igen, 25A-re gondoltam biztosítani, de persze majd mérek áramot bekötés után és meglátjuk mit vesz fel.
Albiban én is elvagyok 1x32A-en. 3 "rózsa" már leveri a főzőlap biztijét, (nem emlékszem mekkora) de sose kellett még annyi egymagamra. :D Szerintem itt sem lesz gond. Aztán reméljük minél hamarabb érkezik a 3f, mert az elosztót se ártana cserélni és ugye az is jönne a napelemmel...


Fuser és Tsa
(tag)

igen,

ezeken a pontokon a fizikai problémafelvetés átmegy filozófiaiba :D

egy ideig követgettem a szabványváltozásokat, de -főleg, mert nem ebből élek- azt gondoltam, hogy csak szólnak, amikor változik az ohm törvény, a többi meg nem érdekel...


trialboj
(őstag)

Szóval sikerült bekötni az 5 konnektort, viszont nem tudom a helyére rakni őket. Olyan kábelt vettem amit a villanyszerelő mondott, 1 szálas réz drót, ami sokkal nehezebben hajlik, és hiába vágtam a lehető legrövidebbre, a két oldalon ahol a falból is jön a bekötő kábel, annyira erős hogy nem tudom helyre nyomni, ilyenkor van valami trükk, hogy és mivel kellene a hátuljánál görbítgetni a kábeleket hogy a helyére csússzon?

A kép jobb oldalán a jobbos föld kábelt nem tudom beszorítani, bármennyire szorítom a csavart a jobbos föld kábel lógva marad. Létezik hogy alapból hibás a konnektor? Mind a két kábel egyforma vastag, az összes többinél stabil, csak itt nem akar működni.
Köszi


lappy
(őstag)

Piros vezeték?


PROTRON
(addikt)

Azért javasolta a villanyszerelő az "1 szálas réz drótot", mert olcsóbb és belökés előtt pontosan meg tudod olyan formára hajlítani, amilyenre pontosan szükséged van, mert ugye merevebb. Elosztókban is ezzel dolgoztak régebben, hogy 90 fokban szépen meghajlítgattak mindent.
Viszont mivel merevebb, ezért amikor kihúzod szereléshez a dugaljt, gyakorlat kell a vissza "hajlírtgatáshoz". Ezért sokszor ilyen átkötésekhez direkt "hajlékony", ugyanúgy 1 eres, elemi rézszálas vezetéket szoktak használni, "MKh". Az jobban hajlik, de valamivel vastagabb is, meg drágább.

Ha nem tudod a bejövő kábel miatt helyre nyomni, akkor sajna rossz helyen jön be a kábelt, erre figyelni kell begipszeléskor.
Ha nagyon erőlteted, azt éred el hogy megsérül a borítása és kilátszódhat a fázis vezető.

Fázis vezetékhez fekete, vagy maximum barna vezetéket szoktak használni 1 fázisú rendszerben, a pirosat régebben kifejezetten földeléshez használták, manapság meg a vezérlő áramkörökhöz használják.
Ez így nagyon megtévesztő, helyedben újra csinálnám...monitoron keresztül hallom a kétségbeesésed, de sorry, ez van. :D

[ Szerkesztve ]


4D4M
(aktív tag)

+ ha mégis MKH (H07V-K) vezeték lesz a megoldás, akkor azt érvéghüvellyel kell ellátni. Inkább ezért javasolta azt a villanyszerelő is, hogy ne kelljen odaadnia a krimpelő fogóját (:


PROTRON
(addikt)

Ahh rengeteg villanyszerelő a dugaljaknál nem érvéghüvelyez...
Csak szólok, nem vitaindítónak szánom. :)

üzenetek