Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


csemberlen
(őstag)

Szelepmozgatokhoz sokszor YSLY kábellal álunk ki a sok ér miatt. Oda mehet mehet 0,75mm2 is. B6 biztivel.

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

Amennyire en tudom ket opcioval szoktak operalni:
1 amikor a tapja is mar eleve csak 24Vos, igy mehet azonos yslyben a tap es a vezerles,
2 meg amikor a tap maga 230as, de kap vezerlest kulon, na olyankor valoban kap a vezerles yslyt, de villamos okokbol kulon kabelen


csubuka
(addikt)

Köszönöm!

Bár a zónavezérlőtől nekem ezekhez a termoelektormos fejekhez N és kapcsolt L kéne. Nincs törfeszültség egyáltalán, szimplán 230V-os. A 24V-os megoldásokat termoelektormos fejből kb. csak a gyári komplett vezérlés szettek használják (Uponor, Wavin), nagyjából azért, ha jól értettem az egyik gyártó magyarázatát, mert úgy legalább a termoelektormos fejeket jogilag beköthetné a tulajdonos pl, nem kell ahhoz a részhez villanyszerelő.

Ez más pluszan még mint mondjuk az SPST motoros szelepmozgatók, ahol kapcsolt meg fix fázis is kell. Ez az YSLY ahogy nézem meg csak fekete vezetékeket tartalmaz meg egy zöld-sárgát.

[ Szerkesztve ]


demars
(addikt)

Sziasztok.
Elektromos padlófűtéshez keresek termosztátot. A jelenlegi melegszik, tul van terhelve (nem én kötöttem és terveztem, csak nekem szóltak, hogy gond van).
Ez az egy termosztát vezérli a legnagyobb felületet (nappali, konyha, étkező). Két fűtés kört tettek le, egy dobozba van a két kör és ezekhez egy betáp van.
Az össz teljesítmény 3500W kb (tulaj mondta az infót, a kivitelezőt hívta fel).
A termosztát max 3600w ot és 16A ig terhelhető (relés termosztát).
Létezik olyan típus ami jobban terhelhető? Pl 25A , 4500W,
Vagy esetleg kétzónás (két relés) változat?
A tulaj felhívta a termosztát forgalmazóját, ők azt mondták neki, hogy ekkora terhelésnél relézni kell (nyilván az lenne a jó, de a szerelvény dobozba nem biztos, hogy elfér).
Ötlet?


4D4M
(aktív tag)

Szerintem itt se fogsz mást kapni, minthogy relézni kell, bár én biztos agyf.szt kapnék, ha valahol a lakótérben csattogna egy relé, így rövid távon átkerülne a relé a közös betápra legalább. Aztán utána vagy felszedném a padlót a szigetelésig vagy keresnék egy normális házat.
Nem hiszem, hogy helyiséghőmérséklet alapján lehetne ezt normálisan szabályozni ekkora teljesítménnyel. Minimum egy padlóhőmérő kellene, mert nagy lengéseket fog produkálni.


BB9000
(senior tag)

Ezek közt a vezérlők közt nézz szét: Link
Ha két kör van, akkor a vezérlést is kettébontanám, vagyis két termosztátot tennék! Igazodva az adottságokhoz, a betápot -a rendelkezésre álló teljesítmény figyelembe vételével- kettéosztanám. Mivel eddig is ez az egy betáp látta el a két kört, nem lehet gond, mert a lakáseolsztóban lévő kismegszakító túlterhelés esetén le kell oldjon. Ha gyakori a leoldás, akkor egy másik betáp kábelt is be kell húzni a falba, vagy a mostanit egy nagyobb keresztmetszetűre kell cserélni.
A linken található vezérlők közt a padlószenzorosakat nézd! Ügyelj arra, hogy a megfelelő helyekre tedd a szenzorokat. Ha még megoldható a hely kialakítása, akkor a kábelezést elvezetve az egyik szenzor is eltehető egy olyan helyre, ami az általa vezérelt áramkör által fűtött padlórészhez közelebb van.

[ Szerkesztve ]


BB9000
(senior tag)

Elsősorban azoktól kérdem, akik a szolgáltatói oldalon dolgoznak:

Egy HENSEL Mi 2431 szekrényben, -ami 2005-ben lett felszerelve- most van egy db SX631 mérőóra. Tavaly cserélték ki a "forgómorgót" erre. 3x16A. Ha kérek H-tarifát majd egyszer, akkor a szolgáltató ebbe a szekrénybe hajlandó-e, képes-e, akar-e beszerelni egy második órát, vagy akkor majd szekrényt is kellene cserélnem? (EOn terület Bp.)

[ Szerkesztve ]


313313
(addikt)

Alap járaton egy szekrény 1 óra. Bármely szólgáltatónál legalább egy szekrényt kell venned, EON-nál előfordukhat, hogy a meglévőt se fogadják el, így rögtön kettőt kell venned.

Majd jönnek a Pesti szakik, vagy Proton, mint ezzel foglalkozó mérnök és leírja, arra mi a szokás.


PROTRON
(addikt)

Ez a mérőhely típus csak 1 db mérőórát tud fogadni(nem az EON-on múlik), ami most a nappalid, másodikat nem tudnak beletenni. Mind1 hogy hány fázisú, mindenképp csak 1 óra mehet bele(még mielőtt megkérdeznéd, volt már rá példa hogy visszakérdeztek.)

Sajnos az új rendszerben van egy olyan szabály hogy "a felhasználó számára a szekrény tokozatnak kizárólagos őrizetbe vonhatóságot kell biztosítania".
Ezt nem az EON, hanem az egyik országos hivatal erőltette.

Emiatt az EON szinte mindenhol kénytelen megkövetelni a régi típusú szekrények lecserélését akkor, ha második mérőórát kérsz.
A budai hegyvidéken mindenképpen köteleznek Téged, hogy cseréltesd le kéttarifás szekrényre, a típus attól függő hogy családi ház (75 cm magas, 60 cm széles), vagy társasház (45 cm magas, 60 cm széles) mérőhelyre.
Noha a Hensel készített olyan szekrény típust, amelyiket a jelenlegi szekrényed mellé lehetne rakni, de ezt a "vegyes kialakítást" a Budai oldalon semmiképpen nem akarják elfogadni. Ezt a vezérelt mérésekhez kitalált típust, csak akkor engedik, ha 2021 október utáni típusú a meglévő szekrényed.

A Pesti oldalon valamivel lazább a szabályozás, ott van hogy elegendő, ha egy külső, IK09-es ütésálló, kulccsal zárható szekrényt raksz az egész köré, akkor megengedik hogy csak a "H" tarifa számára egy második dobozt felrakj a befoglaló szekrényen belülre, a jelenlegi tokozathoz hozzá szerelve, ami olcsóbb mint a kéttarifás doboz.
De ehhez is külön mérnök kamarai tagsággal rendelkező tervező által megírt műszaki dokumentációban kell ENGEDÉLYT kérni. Ezért az engedély kérésért, tehát hogy megírnak Neked egy műszaki dokumentációt, természetesen a tervező el fog kérni pénzt, mert van hogy szinte teljes értékű új bekapcsolási tervezést kérnek.

Másik opció még a régi típusú mérőhely tokozatod "átalakítása" átalakító készlettel hogy ugyanolyan legyen mint a legújabb szekrény...ennek az anyag költsége kb ugyanannyi mint egy vacsiúj szekrénynek, az átszerelés munkaideje ugyanannyi mint egy új szabványosításnak, csak a vésést-rögzítést lehet megúszni. Ekkor szabad a jelenlegi mellé szerelni a "H" tarifa számára második mérőhely tokozatot, persze ehhez is külön engedély kérés kell.

Tehát ha az MGT nem kér olyat hogy "csatl. berend. tervjóváhagyás" kitételt a második oldalon, akkor egyszerűbb ha beletörődsz abba hogy az egész szabványosítást újra elvégzik, csak mondjuk a védőcső vésés lehet megúszható. Legalábbis tuti hogy anno 6-os rézvezetéket húztak be a nappalidhoz, nem pedig 10-est ami most kötelező.

[ Szerkesztve ]


csubuka
(addikt)

Sziasztok!

Ha egy fali termosztáttól az álmennyezet fölé vinne az ember kábelt, egy fan-coilhoz akkor lehet a symalen lenne ide is a legideálisabb nem? Azon a pár méteren nem múlik árban, aztán a belülről isma gégecső sem olcsó, a müII-vel meg lehetne szívni a kanyarokkal stb...


csemberlen
(őstag)

Ezeknek nem fix táp+vezérlés kell, hanem a táp 0/1 maga a vezérlés. Létezik persze 0-10V-os szelepmozgató 24V táppal.


csemberlen
(őstag)

Igen, a fekete számozott, és át lehet jelölni kékre a nullát. Neked nem SPST kell hanem:[link]


csubuka
(addikt)

Köszönöm, értem. D ez szabványos a feketét így kékre jelölni?

Tudom, igen, köszönöm. :R

Bár lesz a rendszerben SPST szelepmozgató is, majd a hőszipka váltva a fűtés/hűtés/HMV termelés köreinél.


eldoble
(aktív tag)

Sziasztok!

Nagy bajban vagyok!
A képen látható piros körnél csináltam egy fúrást. Elfúrtam egy vezetéket, utólag kiderítettem, hogy a kékkel jelölt helyen, megy vezeték a klímához.
Hogy tudnám ezt szakszerűen kijavítani?
Kivésem az elfúrás helyét, ott csinálhatok kötést? Ha igen, hogy kellene ezt csinálni szakszerűen?


4D4M
(aktív tag)

Inkább újra kellene fűzni, akár az elfúrás helyén feltárni és két irányba indulni. A kötés egy elvakolt helyen szerintem csak a B terv legyen.


PROTRON
(addikt)

Ha a klíma túlélte a zárlatot, akkor nem "nagy bajban vagy", mert a "baj" kifejezés azt jelenti, hogy csak rossz választások vannak és csak nagy veszteséggel lehet kijönni a szituációból.

Ellenben helyzet van.
A helyzet, hogy ahogy írod oldalról szépen ki kéne vésni egy akkora szerelvény doboznyi méretet mint amit alul látsz, rendesen elvágni és visszablankolni a vezetékezést, begipszelni egy olyan szerelvény- vagy kisebb kör átmérőjű kötődobozt, és WAGO 221-2411-es kötőelemekkel (vezetékenként 1-et, színt a színnel párosítva, tehát alapesetben 3 db-ot veszel) összekötni a két felet. A blankolás terén figyelni kell hogy azért a végeredmény összeköthető legyen, ezért javaslom ezt a hosszúkásabb változatú összekötő elemet.


eldoble
(aktív tag)

Igen, igaz, persze, csak azt talán én is megtudnám csinálni.
A kék vonal alsó végén elvileg doboz van, jól gondolom?
A kék vonal, másik, vízszintes vége a faltúloldalára megy a beltéri klímához, legalábbis ezt gondolom. Nem olyan egyszerű ezeket leszedni, a klíma beltérije a lépcsőház 5-6m-es magasságában van.
Lehet itt új kábelt húzni, úgy is, hogy ugye a vezeték védőcsövébe belefúrtam?


eldoble
(aktív tag)

Köszi, neked is.
Ilyesmi megoldásra gondoltam, mert ezt talán meg tudnám csinálni magam is.
Ez is szakszerű lenne?
(igen, a klíma ment elvileg rendben a FI relé visszakapcsolása után. Most lett kifestve a szoba, most fúrogatom a polcokat ...)

[ Szerkesztve ]


eldoble
(aktív tag)

Lehet azért megpróbálok villanyszerelőt keresni, aki esetleg bevállalja, hogy újra húzza a vezetéket, ha nem sikerül, akkor csinálok magam egy kötést ahogy írtátok.
Ha csak egy vezeték sérült, akkor elég csak azt az egyet elvágni és összekötni Wago-val?


tkazmer
(addikt)
Blog

köszönöm neked is és #9809bluemirage-nak is! Azt hiszem, a ma megjelent napelemes pályázat fényében - ahol akkumulátorra is lehet pályázni - ezt újra kell gondolnom, pozitív értelemben.

üzenetek