Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Zolabol
(tag)

Sziasztok.

Villanyzerelő AC ávk-t kötött be nekem. Erről megy az egész lakás, kivéve a bojlert.
Érdemes átcserélni A tipusra? Átlagos fogyasztók vannak, TV, hűtő, sütő, számitógép stb..

köszi


biker
(nagyúr)
Blog

alapból nem lesz gond. A tipus akkor kell, ha sok kapcsolóüzemű terhelés van, netán napelem inverter is bedolgozik, és autótöltés is van, mert akkor hatványozottan előfordulhat téves leoldás majd


csemberlen
(őstag)

Napelem invertert FI elé szokás kötni szerintem.


biker
(nagyúr)
Blog

szerintem egy szóval nem állítottam az ellenkezőjét, de köszönjük az információt


SaGa59
(őstag)

Inkább azt mondanám, illene elé kötni, de a napelemes fórumokon jól láthatóan egyre többen szivatják magukat vagy a kuncsaftot azzal, hogy mögé kötik, aztán megpróbálnak rásózni egy drágább típust, mert a szokványosakat leveri, vagy ha magunak csinálták, telesírják vele a fórumot…


biker
(nagyúr)
Blog

Abból a szempontból mindegy, hogy ha AC a fi relé, es az inverter zavart jelet ad ki, akkor fogyasztás esetén átmegy a fi relén a felharmonikus is, ami hibás leoldast okozhat. De igaz, hogy elé kelllene kötni, akkor is ha A a fi relé


qqzs
(őstag)

Sziasztok. Lqgyindito beszerelessel kapcsolatban kerdeznek. Ilyet vasaroltam [link]
Egy darabolo es egy kis asztalo korfureszbe raknam.
Elkerulte abfigyelmem de azt irjak:
"A bekötésnél kérem arra figyeljenek, hogy az elektronikának a motorral egy időben kell áramot kapnia.
Hosszabbítóba beépítve a lágyindító nem működik megfelelően."
Ez a bekotese:
lehet tulbonyolitom de mar azt se ertem hogy
1. Ha a gepbe epitem akkor mi van ha a fazis es nulla fercserelodik ha forditva dugum a konnektorba.
2. Miert nem jo a hosszabitoba rakni ezt?
3. A korfuresz biztonsagi kapcsolos azaz egy gomb elindit a masik leallit. Erre talaltam egy olyan bonyolult beepitesi videot, hogy az eletkedvem is elment tole :) vagy ikyenve is be lehet siman kotni?


biker
(nagyúr)
Blog

Nem az a lényeg, hogy L vagy N, hanem azért kell egyidőben áramot kapnia, mert az indulástól 1-2mp alatt lefut a programozott lágyindítás. Ha állandoan áram alatt van, szart se ér


E.Kaufmann
(addikt)

Milyen gyártó? "A" szerencsésebb lett volna, de ha nem veri le semmi, akkor maradhat.


KMT
(addikt)
Blog

Már megint [ez] a csengőkapcsoló... Ugye ahogy korábban is írtam, ez hivatott volna indítani a ventilátor időzítőjét. Viszont bekötve a venti folyamatosan megy. Kipróbáltam, ha a kapcsolóból jövő vezetéket megszakítom, akkor leáll a venti idővel, tehát a venti bekötése jó. Ha viszont átmegy a vezeték ezen a kapcsolón, akkor a venti nem áll le.
Ennek a kapcsolónak a bekötésén el lehet rontani valamit? Van rajta két csavaros kötés a kapcsoló részén, meg egy földelés a burkolaton, de azt nem használtam, olyan mintha fémesen nem csatlakozna semmihez, szóval nem is értem.
És teszek be egy ábrát a kapcsolón lévő rajzról. Lehet, hogy ez olyan csengőkapcsoló, ami benyomva nem összeköt, hanem épp akkor szakít meg?

[kép] [kép]

[ Szerkesztve ]


gorbep
(senior tag)

Ott a képen a "hiba"... :U

A kapcsolóban van egy R-C snubber.... hiába van kikapcsolva, minimális áram átfolyik, a ventillátor vezérlőd benyomottnak látja a gombot. Vagy cseréld a kapcsolót egy snubber nélkülire, vagy bontsd szét és csípd ki belőle az R-C tagot...

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

Lehet a benne lévő LED-en keresztül "átüt" a jel pont annyira hogy a ventinek már elég. Próbáld ki másik típusú nyomógombbal, erről valóban megfeledkeztünk korábban.
szerk.: gorbep kolléga megfogalmazása szakszerűbb, de ugyanerre a LED-re vonatkozik, azt kéne kiiktatni

De ahol van az alsó csavaros kötés, ott nincs vele szemben másik "felső" oldalán? Mert a legegyszerűbb típusok így szokták.

Azt hogy alap esetben zárt áramkörös, vagy alapesetben nyitott (ez utóbbi kell neked) azt másik szobában is le tudod ellenőrizni, pl LED szobai lámpa kapcsolóját kicseréled erre. Persze áramtalanítást betartva.

[ Szerkesztve ]


csubuka
(addikt)

Sziasztok!

Alapvetően ha egy kábel szakasznak volna falon kívüli része, akkor célszerű azt végig sodrottból csinálni nem? Ahogy nézem zónaszelep motorok meg keringető szivattyúk bekötő kábelei is sodrottak, szóval az lehet a tuti...


PROTRON
(addikt)

Ezt nem így szoktuk, árérzékenyek vagyunk.
Csak ott használunk sodrottat, ahol a gép bekötése igényli, mert drágább, plusz szereléskor ugye szabvány szerint kötelező az érvéghüvelyezés, tehát az előkészítés miatt még drágább és több munkaidő.
Persze van aki szereti kábel húzáskor is sodrottat használni, mert jobban hajlik, de ahol csak lehet inkább MBCU-t használunk.

Abban igazad van, hogy ilyen gép bekötések során jobb ha 1 kábelből van az egész nyomvonal a túláramvédelemtől a gép bekötésig (vagy áramtalanító leválasztó kapcsolóig) és nincs benne kötési pont, mert akkor kevesebb a hibalehetőség.
De ahol kilépsz a falból ott lehet kötődobozban kábel típust váltani, rád van bízva az anyagköltség része. Valamint felmerülő hibakeresés része is.

Ugyanígy azt is meg lehet tenni, hogy pl a szivattyúnál felraksz vízmentes bevezetéssel egy vízmentes dobozt(PL ha az Obo dobozt ha csak átlyukasztod, az még nem marad meg automatikusan vízmentes) és csak a legutolsó bekötő kábel szakaszt csinálod a drágább sodrottból, a dobozban meg lehetnek csatos wagók. Vagy eleve leválasztó kapcsoló.


sutszi
(veterán)
Blog

Közben utánanéztem kicsit a tűzhelynek. Van hozzá alkatrész szerencsére. Viszont 3 fűtőszál van benne összesen. Elég borsos lenne és kicsit ágyúval verébre is ha mindet cserélném.
Hogyan tudom kimérni a testzárlatot? (van multiméterem, magyarázat alapján képes vagyok a használatára)


4D4M
(aktív tag)

Ha csak néha és magas hőmérsékleten, akkor nem biztos, hogy ki lehet mérni hidegen. Mindenesetre a felső a legvalószínűbb aztán az alsó, aztán a légkeverésesé.

Vagy lehúzol 1et és használod vagy próbálsz mérni rá, de majd valaki talán jön és elmondja mi lesz a célravezető mérés a nyilvánvaló kicsengetésen kívül.


sutszi
(veterán)
Blog

Ahogy írtad eszembe jutott valami. Igaz elég random csinálja, de megkísérelnék egy próba üzemet, és a sütési módok változtatásával lehet ki tudnám szűrni. A légkeverésé biztos nem, mert hagyományos alsó + felsőt használjuk a leggyakrabban és minden alkalommal ezt a módot használtuk amikor leverte. Mivel van külön alsó és külön felső mód is talán működhet.


KMT
(addikt)
Blog

És valóban, tök jogos. :D Ez lett a megoldás. Szerencsére szétpattintható, hozzá lehet férni. Most jól működik a venti. Igaz, nyomva kell tartani kb 2 mp-ig, hogy bekapcsoljon, de ez már nem a kapcsoló hibája, a venti finnyás, dirac-delta-ra nem kapcsol. :DDD Köszi!

[ Szerkesztve ]


csubuka
(addikt)

Köszönöm szépen a részletes választ!

Rendben, ezt mindenképpen átgondolom, hogy, hogy a legcélszerűbb.

Mondjuk itt azért nem kilóméternyi kábelről van szó, annyira anyagilag nem extra szerencsére ez családi háznál.

És a kevesebb kötés kevesebb hibalehetőség végülis...


m0rd0k
(senior tag)

Sziasztok!

Van két ledes ufo lámpatestem amit egy impulzusrelé kapcsol egyszerre, két nyomógombrol. Azt vettem észre, hogy egy masik ugyanilyen lampatest is bevillan egy picit ha kapcsolgatom, de ami erdekesebb, az Xbox/TV is megbolondul tole es elmegy a kép, kapcsolgataskor minden esetben.
relé:
FINDER, 202282304000

üzenetek