Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


313313
(addikt)

Apuéknál simán beraktam egy fí relét egy éve, közel 20 éves szerelésre. Akkor világított 1-2 kötődoboz a falba és újra lett húzva rézzel... Mondjuk unokatestvére cserélte a vezetékeket, bár az nem mindig jelent jót :D

8-9 év után bukott a gázkazánnal, hogy se kémény, se gáztervet nem csinált a kivitelező cserénél. Én vállaltam az EPH kialakítását és a jegyzőkönyv beszerzését...


biker
(nagyúr)
Blog

igen? és ez mit jelent? egyszer egy háznál sikerül, szuper.
Vagy ez a "tudok ellenpéldát is hozni, Uram!" jellegű poszt volt?


tkazmer
(addikt)
Blog

Sziasztok,
az utóbbi időben megszaporodtak az áramszünetek a környékünkön (nem csak a tegnap esti jég miatt...), ezért egyre jobban játszom a gondolattal, hogy valamilyen akkumulátoros rendszerrel legalább az alapvető funkciókat biztosítani tudjam a lakásban. (világítás led izzókkal, keringető szivattyú, fűtésvezérlés, redőnyök, lan hálózati eszközök stb. ezek biztos nem fogyasztanak végtelenül sokat)
Napelem nincs, tervben sem volt, de ki tudja. Az a problémám vele, hogy ha áramszünet van, akkor a napelem úgyanúgy nem megoldás. Külön hálózatot pedig nem szeretnék a falba vésetni a fentebb említett fogyasztókhoz.

A kérdésem, hogy létezik-e olyan akkumulátor alapú megoldás, amivel meg tudom azt csinálni, hogy akkor is "működjön a ház", amikor éppen áramszünet van, akár 1-2mp-re, akár 10 percre, akár néhány órára? Ha igen, mi ennek a neve és hol lehet részletesebben utánanézni?


313313
(addikt)

Ez a kivétel, ami erősíti a szabályt ;)

Szerk.: amúgy rengeteg helyen látom, hogy van fí relé, de nincs bekötve, mert állandóan veri valami, aztán otthagyják mutatóba...

[ Szerkesztve ]


biker
(nagyúr)
Blog

igen, sajnos ez van, valahol van egy rossz kötés, egy karcos cső, behúzáskor felsértett vezetőér, bármi, ami miatt veri, és ha végig kell bogarászni egy házat, benne 40-60 dobozt, fele elvakolva, és utána megkérdik, de miért 80ezer a munkadíj, akkor meg lehet forgatni a szemünket.

sok év tapasztalata: utólag meglévő rendszerre csak fenntartással, ha nem te húztad újra az egészet


BB9000
(senior tag)

Létezik megoldás az általad felvetett problémára!
A megvalósítás során háromfelé kell figyelned:
1./ Maga a szünetmentes (inverter). Az SPS SOHO az egyik ismert termék a témában. Az inverter kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy mekkora az a teljesítmény, amit ki kell szolgálnia. Itt van néhány konkrét ár is: ÁK link
2./ Akkumulátorok. Az eszköz önmagában nem tartalmaz akkut! Azt /azokat/ külön kell megvásárolni. A határokat az áthidalási idő igénye és a rászánt pénz nagysága szabja meg. (határ a csillagos ég)
3./ Kábelezés. A szünetmentes áramforrástól a védett fogyasztókig valahogyan el kell juttatni a "delejt". Itt is össze kell hangolni az igényeket, elképzeléseket és a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.
A már meglévő -a falba behúzott- elektromos vezetékek felhasználása jó gondolat, de igen alapos átgondolást igényel, és csak kivételesen szerencsés esetben, egy nagyon jól struktúrált vezetékezés esetén lehet kisebb változtatásokkal bekötni. A jellemzőbb eset az, hogy a védendő fogyasztók egy részéhez új kábeleket kell behúzni a fali csövezésbe (már ha van).

[ Szerkesztve ]


sutszi
(veterán)
Blog

Sziasztok!

Keletkezett egy elég kellemetlen hiba ami az utóbbi időben hirtelen sűrűbb lett, majd rendszeressé vált.
A villanysütő kicsit hosszabb működés után leveri a fi relét... Van több nagy fogyasztó, de biztos, hogy a sütő. Ugyanis visszanyomás után amint a sütőt ismét elindítjuk, megint leveri. Csak és kizárólag úgy jön elő, hogy már aktívan sütögetünk benne...tehát bemelegszik, ezért is kellemetlen, hogy 50-70 perc után előjön, mert utána nem tudjuk adott hőfokon tartani, és ott van a félig sült étel... :(
Merre érdemes elindulni ezzel kapcsolatban? Volt esetleg valakinek hasonló tapasztalata?


4D4M
(aktív tag)

Fűtőszál testzarlatos(sá kezd válni). Gyakori jelenség,amit tapasztalsz,általában fűtőszál cserével megoldodik.

[ Szerkesztve ]


bluemirage
(őstag)
Blog

1., SPS SOHO 1000 inverter (800W) 85 ezer
2., 180 Ah/12V akksi mondjuk úgy 80-100 ezer vagy 65 Ah/12 60 ezer

Ez utóbbit pedig tippre min. 5 évente cserélni kell, de van olyan UPS amiben 3 év az akksicsere. Ehhez szerintem hozzájön még szerelési anyag, kábelezési munka, hogy dedikáltan csak a célfogyasztókhoz jusson el az áram. Szóval az egyszeri kiadásokon kívül még ott a drága és nagy akksi, mint kopó alaktrész.

Amikor jött a ruszkik különlegesnek hívott rosszalkodása, akkor már én is erőssebben gondoltam hasonló megoldásra....és vegyestüzelésű tartalék kazán beépítésére, az invertert főleg a fenntartási költség miatt jegeltem. Amíg nincs rá szükség addig az idő az én döntésemnek dolgozik. Addig a pontig nem is baj, hogy eliszom' a beruházási és fenntartási költségeket. :D Mint a tékozló tücsök.

A vélt, jövőbeni események miatti beruházásokkal mindig ez a baj. Csak utólag okos az ember. :U

[ Szerkesztve ]


csubuka
(addikt)

Sziasztok!

Ha padlófűtés osztóját a fürdőben levő előtétfalba levő osztó-gyűjtő szekrénybe raknánk, akkor célszerű lehet így a nedves helyiség miatt inkább 24V-os termoelektromos zselepmozgatókat hazsnálni a 230V helyett? Vagy így hogy a szekrényében van, simán lehet 230v-os, emiatt nem kell a drágább, kevésbé elérhető 24V képes zónavezérlőket venni?


csubuka
(addikt)

IP54-es az összes termikus szelepállító kb.
Ha az osztó szekrénnyel betartom a nizes részektől vízszintesen 60cm védőtávot és valamennyivel a padló fölé tezsem, akkor kétlem, hogy ebből baj kéne, hogy legyen.

Nagy értelme nincs 24V-ozni, plusz meghibásodási lehetőség a tápegység miatt, meg felteszem érzékenyebb túlfeszre.

Egy fali aljzattal mi volna a minimum magasság előírás?


lappy
(őstag)

Attól függően milyen helyiség, épület de ha családi ház akkor nincs ilyen de azért amikor takarítást végzel akkor a felmosó fej beleérne vagy ha csőtörés van es valamennyi víz megálla


csubuka
(addikt)

Köszönöm szépen! Azért akkor vagy 30cm-re az osztószekrény alját fel tudjuk vinni, biztos, ami biztos...

[ Szerkesztve ]


sutszi
(veterán)
Blog

Köszi. :R Utánanézek kapható-e egyáltalán alkatrész hozzá. Annyira nem régi... de 8-9 évre emlékszem az nem is kevés.


jozsi252
(veterán)
Blog

Köszönöm a linket! :R

313313
Aljzatból sima 1-es kellene. Dugvillából használtam ezt a fajtát, reménykedek hátha lesz olyan aminek még könnyebb a bekötése. :R


313313
(addikt)

Dugvillánál nem a könnyű bekötés a lényeg, hanem, hogy masszív legyen.
Egyébként a többihez képest ennek egész jó a bekötése, révén a tetőt a végén csak rá kell pattintani.


Blackmate
(senior tag)

Hamár dugvilla bekötés: sodrott vezeték esetében
1. kötelező
2. ajánlott
3. tilos
érvéghüvely használata?


4D4M
(aktív tag)

+1 szavazat a kötelezőre (:


biker
(nagyúr)
Blog

kötelező


csemberlen
(őstag)

Amivel eddig találkoztam azokhoz szükséges, viszont ha gyártanának nyomólapos csatlakozósat arra nem kötelező.

üzenetek