Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Lavar
(aktív tag)

Szia!
Véleményetek szeretném kikérni. :R
Egyrészt a mosogatógépet már akkor ugye elengedtük, helyette inkább részben frissítünk a hálózaton, amíg összejön a teljes hálózat rézre cserélése. (Egyelőre ~800 ezres ajánlatot kaptam 28 m2 -re mindenestül, szerintem ez brutál ár ilyen kis területre, de még kérdezősködök.)

Azóta előjött egy probléma, mégpedig a szobában serceg a mennyezeti lámpa ha felkapcsoljuk a csatlakozásnál, így látatlanban telefonban egyik szerelő azt mondta több, mint valószínű, hogy kötéshiba lesz.
Így a kötéseket cseréltetjük, ahogy javasoltátok 4D4M fórumtárssal, a még linkelt képen látszó csokit wago-ra, aztán meglátjuk hogyan tovább.

Kérdeztem a 16A kismegszakítók 10A-re cserélését és az FI-relé beszerelését (mert, hogy az sincs ugye), és mondta, hogy végülis meg lehet próbálni, de minél hamarabb cserélni kéne rézre, mert ennek már valószínűleg a 10A is sok, így nem igazán van értelme most ~60-100 ezret kiadni elosztócserére, tehát akár maradhatna is a 16A?

Nagy fogyasztó egy klíma van, ez 3 éve lett felszerelve, totál laikusként nem gondoltam akkor, hogy ennek amúgy külön áramkör kéne, a szerelők jöttek, felszerelték, konnektorba bedugták és működik, meg szépen visszaszabályoz. De nyáron úgy, hogy szinte 0-24 egész nap, mert rohasztó meleg van, eddig nem volt gond vele, és nem vert le semmit, de valószínűleg ez is hozzájárult a degradációhoz, mert amit kérdeztél, hogy a dróton az festéknyom-e az nem az, hanem égési, mert a szobában is van a piros és fekete kábeleken a kötésdobozban megnézve.

Az FI-relére meg azt mondta, hogy azt is inkább az új hálózatra érdemes szerelni, mert valószínű, hogy ezen az alun folyton levágna.
Mit gondoltok?

Összefoglalva, cseréltetjük az összes kötést, de most nem tudom, hogy a kismegszakítókat cseréltessem-e, vagy egyelőre elég-e ennyi, amíg nem cserélünk mindent rézre?
Érzem én is, hogy problémás azért ez, nem fogom évekig halasztani, de átmenetileg most ezek férnének bele.

[ Szerkesztve ]


4D4M
(aktív tag)

Összefoglalva, cseréltetjük az összes kötést, de most nem tudom, hogy a kismegszakítókat cseréltessem-e, vagy egyelőre elég-e ennyi, amíg nem cserélünk mindent rézre?
~
A kötések a gyenge pontok. Maga az alu mint anyag, ha nem érték extrém hatások, betölti a funkcióját továbbra is és valószínűleg nehéz lenne leolvasztani 16A-rel is, ami nálatok sosem fog tartósan fennállni. Ezen már nem múlik annyi minden, hogy az átmeneti időre megszakítókat vásárolj, bár nem tudom hányról lenne szó – sok nem lehet.


Lavar
(aktív tag)

Köszi a választ! :R
Kicsit megnyugtattál, egyébként 4 kismegszakító van, ahogy néztem átlag olyan 60 ezer körül lenne a cseréje, ami beleférne még a kötések cseréje mellé.
A 10A is elbírná a klímát, ha azon az áramkörön megy a számítógép (400W max), TV, egyéb kis fogyasztók, illetve alkalmanként porszívó rádugva, mondjuk ennél eddig is figyeltem, hogy ne porszívózzak, amikor megy a klíma.

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

28 nm a teljes lakás, vagy csak az az oldala amit most cseréltetni fogtok?
Melyik város?
800 és még külön 60-100 között az elosztó?
bruttó vagy nettó?
Mert ha csak nem Siófok-aranypart-luxus wellness szállók árnyékában és van másik szerelő is akkor azért kérjél még pár árajánlatot.

Szabadpiac van, mindenki annyira áraz amennyit gondol, csak ez nem jelent automatikusan minőségi javulást, vannak akik kóklerként is elkérik a profi pénzeket.

Pl 4 db kmsz meg 1 db Fi relét, 1 db 12 modulos elosztóval (tehát összesen még 6 db kmsz-t tudsz belerakni) önmagában 40 alatt szoktak cserélni kata-s vállalkozó, számlával, pláne ha mellette mást is berendeltél, mert hogy felújítás.

Ezt azért merem ilyen bátran megírni, mert ugye nagyobb szerelésre kértél ajánlatot, nem csak egy elosztó cserére, így illene egyesével az egyes feladatokra kedvezményt biztosítani.

100K-ért már teljeskörű, 18 áramkörös elosztókat illene összerakni, elkülönítve 1 Fi relét a lakásra, 1-et pedig külön a hűtőre, de van hogy belefér hogy még a klíma is kap 1 sajátot...
Az még luxusba szokott menni hogy esetleg a fürdő világítás+dugalj kapjon egy 4. különálló Fi relét...van hogy + összegért, bár most épp őszi schneider akció van, jó áron lehet alkatrészeket vásárolni.

Persze van olyan villanyász aki azt mondja hogy annyira tele van megrendelésekkel, hogy ha feltétlen Őt akarod, akkor Ő személyesen prémium termék.

Ezért fura a 800k-s anyag+munkadíjat, gondolom teljes vezetékezés csere, de akkor is fura.

Tavaly egy 54 nm lakásnak a teljes villanyszerelés anyagköltsége haver számára kb br. 400k között jött ki, erre jön rá a munkadíj.

Igen, az a lámpa nagyon valószínű hogy kötéshiba, ami elég hamar ki fogja égetni a körtédet. :D

A Fi relé esetén tényleg gondod szokott okozni hogy alu vezetékek szigetelése elöregedett, meg a kötések is kontaktosak, tényleg le tud oldani olyankor is a Fi relé, amikor nincs veszély...ami idegesítő, mert lehet hogy csak miután végzett a villanyász, 2 héttel utána kezdi véletlenszerűen...

A kmsz-ek önálló cseréjének szükségességéhez kéne fotó a jelenlegiekről, mert az csak pár ezres anyag költség önmagában a 4 db, mivel lehetnek olyan régiek amik mostanra úgy elöregedtek hogy, valójában nem védenek semmit.

[ Szerkesztve ]


jozsi252
(veterán)
Blog

Sziasztok

Meg szeretném kérdezni hogy 3x1.5-es H07RN-F kábel szereléséhez milyen dugvillát és lengő aljzatot érdemes venni amibe kényelmesen belemegy és könnyű szerelni?

Köszönöm a segítséget! :R


Lavar
(aktív tag)

32 erkéllyel együtt, 28 a lakás. Kicsi egy szobás. :( Budapest.
800 bruttó, mindennel, tehát nem csak az alu-réz cseréje, hanem egyéb szerelvényezés is (anyag és munkadíj).
Ez egy volt, meg volt egy hasonló ekörüli ár, szóval azért írtam, hogy még kérdezősködök, mert szerintem, aki amúgy tele van melóval, az annyit mondd, amennyit nem szégyell. :)
Én ilyen max. 500 közöttre gondolnám, tekintve, hogy kicsi a lakás, de majd kiderül.
A 60-100 közötti elosztó ár már egy másik szerelő által adott tájékoztató ár függően attól, hány megszakító kell, és ott már nem is kérdeztem rá a teljes áthúzásra, hanem csak az elosztó cserére meg a kötéscserére.
Köszi neked is a választ, egyelőre akkor marad csak a kötés csere, figyelünk, hogy ne terheljük egyszerre nagyon a rendszert, és ha belefér a teljes felújítás, meg megtudjuk oldani, hogy kiköltözzünk addig, mert hogy azt is kell, akkor meg lesz csinálva. :)

szerk.: Csak most olvasom az utolsó részt, mindjárt csinálok képet.

[ Szerkesztve ]


Lavar
(aktív tag)

demars
(addikt)

Szia.
28m2 gondolom kis panel vagy garzon. 800 ezer mit tartalmaz? Szerintem is sok ha m2 re nézzük. Falon kívüli szerelés lenne? Lesz álmennyezet?
Ha nincs "extra" kérés (aljzatba világítás, taps kapcsoló, stb) 500 k -ba szerintem belefér egy ilyen kis lakás.


Lavar
(aktív tag)

Szia, aluról réz csere egész lakásban, három lámpa felszerelése plafonra (lámpa ára nincs benne), elosztódoboz csere fi relé beépítéssel, 6 konnektor csere, plusz 3 új kialakítása, mert ha már neki kezdenénk jól jönnének ezek is, ezekhez szükséges anyagárak plusz munkadíj, és legkorábban március elején tudja vállalni.
Nincs álmennyezet, és hogy falon kívül hát, gondolom, most a falban van, csőben futnak, nem tudom kivitelezhető-e úgy, hogy annak a helyére. Szerintem egyszerűbb csatornában falon kívül.
De ez egy volt, biztos találok majd, csak még nem sok szakit kérdeztem meg.

[ Szerkesztve ]


lappy
(őstag)

Ha részben csőben cserélhető akkor a 800 az bizony sok érte, még az 500 talán elfogadható


PROTRON
(addikt)

Igen, ezzel a fotóval már lehet dolgozni.
A márkát ismerjük, nem szeretjük, de a teljes elektromos felújításig szódával elmegy...szószerint csak ideiglenes elosztókba, lakás felújításig szoktuk használni, meg akivel ki akarunk szúrni. :D
Szörnyű hogy hány éven keresztül szereltek ezzel a márkával villanyászok...csak tavaly dobták ki a boltok, a panaszáradat miatt, de ugye nekik is le kellett selejtezni a készleteket. :D

Amennyire tudom a cégnél aki már 3 éve meló mellett maszekol, azok konnektorok, kapcsolók, lámpatestek nélkül csak a vezetékezést egységárban nettó 15/nm-ért szokták vállalni, ebben a védőcső, falon kívüli kábelcsatorna, kötőelemek, kötődobozok és persze a vezetékezések vannak benne.
Ez 28 nm esetén nettó 420 körül jön ki, ez bruttóban 534.
De akkor nem csak 4 áramkört épít, hanem azért a mostani szintnek megfelelően kicsit többet, tehát belefér +1 áramkör a konyhába főzőlaphoz, +1 áramkör a konyhába mosogatógéphez, +1 dedikált áramkör a klímának.

Erre jön még rá a lakáselosztó, ugye igények szerint, amit fentebb befotóztál a 4 db kmsz csere, egy új falon kívüli 12 mod elosztóban, 1 db új Fi relével anyaggal nettóban 40k, tehát bruttó 51, aztán megy szépen felfele a leágazás mennyiségek és Fi relé igények alapján.
Persze ez akkor ha teljes felújítással együtt kéred.
Például ha csak Fi relét akarsz berakni, akkor annak külön nettó 40k a díja, anyaggal, kiszállással, de megmarad az elosztó és minden más.

De mint írtam, dugaljak, kapcsolók és lámpatestek nélkül, de azok bekötését tartalmazza.
Aztán ugye laikusként nehéz megmondani hogy milyen dugalj-kapcsoló család az amivel az adott szerelő szeret dolgozni, melyik az amivel gyűlöl, melyik milyen minőségű.

Tehát ha minimális elosztóval számolunk, akkor egy 2x12 modulos elosztóban 10 db kmsz és 1 db Fi relé azért ki szokott jönni br. 65-ból, ehhez jön a br. 534-es alapszerelés.
Ez br. 599 ezer huf.
A dugaljak-kapcsolók esetén egységárban darabonként lehet mondjuk br. 2500-al számolni, azért már belépő, de nem ratyi minőséget lehet kapni. Azt Te tudod hány szerelvény kell.
A fürdőbe, illetve konyhába az IP44 fröccsenő vízzel szemben védett dugaljak esetén biztosabb 3500-4000-el számolni.

De ez olyan illető, aki még "csak" 3 éve szerel...és már Ő is tele van maszek melókkal meg céges túlórákkal, mert nem bénázik.
Valamin panelnál a falban meglévő csövezés mindig problémás, nem lehet tudni hogy tényleg el lehet-e húzni benne, de ehhez a helyszínen kell megnézni a helyzetet.

[ Szerkesztve ]


tyielow
(aktív tag)

[link] ez nagyon jó minőségű, mi ilyet vettünk egy bemutatóbőröndhöz. Egy hátránya hogy viszonylag hosszúkás/magas. Aljzatról nincs még minőségi tapasztalatom :D


313313
(addikt)

Ajzatból Legrand gyártónak ez a tipusai vannak itthon, masszív szeretem.
Dugvillából nekem ez vált be, szintén Legtand...

Szerk.: nem kapni felénk se bármelyik villamossági boltban, úgy kell vadászni....

[ Szerkesztve ]


E.Kaufmann
(addikt)

Én meg pont olyan helyen dolgozom, ahol van a közelben minden, de jobban megéri rendelni, ha nagyobb értékű, mert olyan árréssel dolgoznak (vagy a webshopok adóznak külföldre :DDD )


Lavar
(aktív tag)

Köszi a részletes beszámolót, így kb. tudok mihez viszonyítani! :R


demars
(addikt)

Így matekolva azért nem is egy nagyon elszállt ár az a 800 k.
Én is kb 15k/m2 vel számoltam. Mondjuk én ilyenkor az elosztó szerelést bele veszem, eszembe nem jutna az AVK bekötéséért plusz 40k t felszámolni.
A régi csövezés lehet szívás, ahogy írtad, főleg a konyha, fürdő miatt (nagyobb gépeknek külön körök miatt). Meg ugye ha a falazat beton, panel vésni se lehet mindent.


PROTRON
(addikt)

Így matekolva a forumozó esetén nem ismerjük, hogy a 800K-ba milyen típusú-árkategóriájú kapcsolókat-dugaljakat vettek bele...lehet mixvillben is kapni vízmentes, IP54-es, falon kívüli dugaljat, ami csak br. 1800 hufba kerül.
Schneiderből is kapni 1500 nettóért kerettel együtt falba süllyesztett IP44-es dugaljat, aminek meg olyan csapnivaló a fedele és egyébként az anyagminősége, hogy én nem szerelnék vele.
Ezért írtam hogy érdemes külön kezelni azt a kb 20-30 kiállás anyag költségét.

Szerintem a végén lehet kb 100-150k difi, ami azért kis pénz kis foci országában sokaknak egy fél havi fizu...

"
eszembe nem jutna az AVK bekötéséért plusz 40k t felszámolni.
"
Megfordítom a kérdést:
amikor felhívnak Téged, hogy számlával(!), kivitelezői nyilatkozattal(!) melyben vállalod a jogi felelősségét, anyagköltséggel és kiszállással együtt, bruttó mennyiért szerelsz be egy ÁVK-t, egy egyébként akkora elosztóba amiben van hely?
Szükséges apró anyagok anyagköltségével együtt!
És mint írtam bruttó, számlával.

Tehát nem 40k extra csak az AVK a teljes felújításon felül! Az másik eset!

Köszi. :)

ui.: valamiből meg kell élni, nem lehet minden piszlicsálé ügyet ingyen elvállalni, mert elmegy az idő és nem lesz pénz a nagyobb munkákhoz anyagi biztonságot tartani.
Pl biztosítási díjat is illik fizetni, mert csak az nem hibázik aki nem dolgozik.
Rengeteg helyen előre meg kell finanszíroznod az anyag költséget és van hogy 1 hónappal később fizetik csak ki a legutolsó számlát amit leadtál.
És akkor még a tönkremenő szerszámok-szerszám gépek pótlásáról nem is beszéltünk...

[ Szerkesztve ]


biker
(nagyúr)
Blog

Én még nem láttam olyat, hogy "csak berakom" a FI relét, hótziher, előjön hogy lecsapkodja, szerencsés esetben azonnal, rossz esetben este hívnak vissza majd, hogy lement a FI relé és nem megy vissza, mert épp bekapcsoltuk a.......

Másik, biztosítás: nekem évi 250e, és ez volt a legeslegjobb ajánlat, és két biztosító volt összesen aki megértette, hogy mi az az elektromos autó töltő, és az nem ördögtől való, és nem hiperkockázatos valami
a második ajánlat 650e a harmadik 1.1m/év de kikötésekkel.
Ez most 50/50m fedezetes általunk okozott vétlen kárra (pl falátfúrás vagy szerszámok okozta károk, stb), kivitelezési hibákra, és termékfelelősségbiztosítás
+ készlet kár raktárban


E.Kaufmann
(addikt)

Én szerencsére pont láttam. Pont azért lett cserélve a csodás XBS, mert vagy azért mert XBS vagy azért mert AC osztály, allergiás volt a kapcsoló üzemű tápokra. Az új már A osztály volt és Eaton, minden más stimmelt. Konnektoros próbára és teszt gombra is reagált, de azóta nyugi van.


biker
(nagyúr)
Blog

olyat én is láttam már, kettős szigetelésű (!!!) mobiltöltőt bedugtad, lebaccta a FI relét. csere rendesre, szuper.

De én arról beszélek, amikor nincs FI relé, és be kell rakni. Na az gigamegaszpás

üzenetek