Villanyszerelés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Blackmate
(senior tag)

Konkrétan ModbusTCP-n olvasom az inverter adatokat :) , beleértve a mérőt is és látom Home Assistantban. Ez igaz az óra P1 adatiara is. Konkrétan már nincs helyem, hogy ráakasszak plusz lakatfogót az óránál.

https://shop.openenergymonitor.com/openevse-wifi-ev-charging-station-7kw-european-kit/ - erről mi a véleményed? A benny miben több/jobb?


biker
(nagyúr)
Blog

Igen, ezért méri külön a betermelést, hogy tudja, mennyi jön a napelemről, ne csak azt -0+


biker
(nagyúr)
Blog

Ez egy KIT, nincs type2 kábel (fel is hívja a figyelmet) még több kiegészítőt is kellhet venni mire kész töltő lesz
A végén annyi vagy több lesz mint s beny és dolgozni is kell mire frléleszted. Nem látom hol jobb


PROTRON
(addikt)

Viszont elméleti eszmefuttatás.
Mivel nincs rákötve időjárás figyelő senkinek sem a rendszerére, ezt előre predesztinálni nem lehet hogy a következő 1 percben mennyi kW-ot tud betáplálni a napelem.
Csak utólag tudja a rendszer figyelni, hogy az elmúlt 10 secben 11kW helyett csak 6-ot adott a napelem, a többi 5-öt a hálózatból vette fel.
Vagy tévedek?

Tehát ez alapján a kismegszakítók leoldásától tudja megvédeni a felhasználót, de 1-1 pillanatra elő fog fordulni hogy épp a fizetős áramot fogyasztja.

Ezt csak azért írom így be, hogy biztosan ne legyenek meglepetések.
Nem kritikaként fogalmaztam meg, mert amúgy egyetértek hogy ilyen alacsony bekerülési költség esetén ez az optimális irány a jelenlegi elektromos autók felvételi adatait figyelembe véve.
Valamint én azért továbbra is azt tanácsolom hogy a mért főelosztótól legalább 5x6-os kábel legyen kihúzva a töltőig, hogy ne kelljen 5 év múlva falat vésni.

Az a helyzet hogy a töltő berendezések közötti gyártmányok megbízhatóságával én kevésbé vagyok tisztában.

Azt tudom hogy EON-tól nagyon veszélyes dolog töltőt venni.

Konkrét példa:
egyik budapesti autószalonban (már lezárult a bírósági per, így már szabad nyilatkozni) a 22kW-os EON-tól rendelt és EON által gyártatott és EON által beüzemelt autótöltőben belül vezeték bekötési hiba miatt túlmelegedésből induló zárlat és így belső tűz keletkezett.
3 külön igazságügyi műszaki szakértő mondta ki egyértelműen hogy a tűz a gépegységen belülről indult ki és hogy gyártási hiba, kötési hiba okozta. Le is modellezték a tűzkialakulását, szimulációval.
A tűzoltóság is a helyszíni bejárás alapján készült, fotókkal igazolt jegyzőkönyvben kijelentette, hogy a tűzeset forrása az elektromos autótöltőn belül volt. A fotókon is bejelölték hogy milyen nyomok bizonyítják ezt.

Mivel közel volt a kukatároló(ami szintén leégett), az EON lefizetett egy "mérnököt" hogy mondja ki, a kukába dobott cigaretta csikk okozta a tüzet.
Bíróság EON-nak adott igazat....szembemenve a tűzoltósággal és 3 igazságügyi szakértővel, akik közül az egyiket maga a bíróság kérte fel.


biker
(nagyúr)
Blog

Minden terhelés megosztós rendszerben benne van a szabályzási késés

“ Tehát ez alapján a kismegszakítók leoldásától tudja megvédeni a felhasználót, de 1-1 pillanatra elő fog fordulni hogy épp a fizetős áramot fogyasztja.”

11kW teljesímény 70Ft áron 10mp-re 2(kettő) forint. Most épp erről beszélgetünk. Ez ugye megvan?
Amúgy gyári ajánlás a PV only opció esetén a Night mode bekapcsolása, ha nappal nem tudott feltölteni az autó, akkor ejjel 22-06 közt enged tölteni a hálózati kapacitásig

A heidelberg töltők is ilyenek, csúszosarus kábelek mindenhol belül

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

Oké hogy 2 forint, csak van aki képes a havi 100-200 forintos eltérés miatt is felhívni az ügyfélszolgálatot és kiverni a balhét :D


biker
(nagyúr)
Blog

És van aki azért vett villanyautót mert ingyen lehet tölteni x y helyen. Tudom, rengeteg fillérszexualizáló van


BB9000
(senior tag)

Megoldható-e az, hogy a három fázison jelentkező, egyenlőtlenül elosztott, és folyamatosan változó fogyasztást kiegyenlítve csak annyit felhasználni az autó töltésére, amennyi a napelem termeléséből megmaradt, de úgy, hogy a három fázison eltérő áramerősségek jelennek meg? A fogyasztás a házban nem egyenletesen van elosztva a fázisokon. Hol az egyik, hol a másik fázison kapcsolnak be-ki fogyasztókat.
Az eltérő áramerősséggel töltés abban segíthetné a felhasználót, hogy a napelemes termelés minél nagyobb részét helyben fel tudja használni.
Létezik-e ilyen megoldás? Műszakilag egészen biztos, hogy meg lehet csinálni, de vajon megcsinálta-e már valamelyik gyártó?


biker
(nagyúr)
Blog

Nem, és egészen biztosan SENKI SEM csinált ilyet, mert az autó töltési szabványban benne van, hogy minden fázison egységes árammal kell tölteni. Ezáltal ha egy fázison 8A másikon 16A harmadikon 32A van szabadon, akkor 3x8A-el lehet tölteni

A napelem mindig egységesen és szimmetrikusan termel be, ezáltal lehet hogy egy fázison minden megy az autóba és még hálózatról is felvesz, másikon pont 0A ki/be, harmadikon meg még ki is táplál


tyielow
(aktív tag)

Újabb gyakorlati kérdés a közelgő szereléshez:
15 cm-es ytong válaszfalba kell egy Gewiss GW48006 fogadódobozt süllyesztenem alulra és egy 72 modulos Legrand practibox lesz felette az elosztó. Azt tanácsolták, hogy a doboz / elosztó köré építsem meg utólag a falat, mintsem felhúzom a válaszfalat és utólag barmolom szét. Gyakorlatban ez hogy néz ki? Olyat is mondtak, hogy ha pl. van (és van) 10 cm-es áthidalóm, a maradék 5 cm-en elférnek a csövek, azt is felhasználhatom. Ugyanígy a 15 cm-es válaszfal elem helyett be tudok tenni 7,5-es, 10-est, stb. És akkor nem kell kimarni. :F


lappy
(őstag)

Én úgy csinálnám ahogy írtad inkább vennék vékonyabb ytong elemet és úgy építem meg a válaszfalat, majd a mehet bele az elosztó


E.Kaufmann
(addikt)

Eaton xPole Home 1 pólusú kismegszakítókhoz milyen fázissín való? Nem nagyon látok képeket az aljáról és nem tudom, hogy sarus vagy csapos kell-e hozzá valamint lehet-e mellette a fázisvezetéket az egyik szélső kismegszakítóra kötni?


lappy
(őstag)

villás és csatlakozható vezeték is


E.Kaufmann
(addikt)

:R


Lavar
(aktív tag)

Hali,
szeretném megkérdezni ismertek-e valaki megbízható szerelőt, aki Budapesten belvárosban is dolgozik és megírni az elérhetőségét privátban nekem?
Nem baj ha nem a legolcsóbb, de megbízható legyen.
Jelenleg google keresős találatokkal próbálkozok, de aki tavaly jött és berakta a csokit kötéscserénél, amire mondtátok, hogy szar, azon is jó értékelés volt (és amúgy tök szimpatikusnak/rendesnek tűnt), így megint át tudnak simán b*szni a palánkon.

[ Szerkesztve ]


trialboj
(őstag)

SOS segítség kellene. Holnap szerelik fel a fürdőszobába a tükrös szekrényt, amiben szeretnék egy csatlakozót és egy kapcsolót a fenti lámpához. A hátánál ki kell vágják a kábelnek a helyet, az a kérdés, hogy a fenti 3 szálból hogy osztom el hogy jó legyen? Lehúzok 1-1 ben 3 szálat a konnektornak, és a lámpa előtt a fázist v a nullt viszem le a kapcsolóig?
Tehát összesen elég csak 4 szálat kell beépítsek a hátoldalába?
Nagyon köszönöm.


csemberlen
(őstag)

4 ér elegendő, de MTK/MBCu-t javasolnék


trialboj
(őstag)

Így kell majd bekötni?

Nagyon hálás vagyok a segítségért.


lappy
(őstag)

igen így jó lesz


csemberlen
(őstag)

Fázist kell szakitani, általában fekefe, barna szinű. Áramtalanitás fontos!!!

üzenetek