Windows 11 - OS, alkalmazások fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


boborján2
(aktív tag)

" csak úgy mint ezelőtt , munka végén tele akkuval újraindítom"

Lehet talán félre érthető voltam, de a fenti mondat lefedi mindazt amivel frissült volna a bios. Tehát letöltötte , akkuban van power, töltő bedugva, és természetesen a frissítést választottam nem a sima újraindítást. Nem írtam ezeket full részletességgel mert ezek alapvető feltételek,amit én is pontosan tudok.
Azért mégiscsak egy win updateről beszélünk , ehhez azért nem kell pilóta vizsga 😀 , meg azért pár darab restartolós update már elvett pár percet az életemből.Szóval én sem tegnap kezdtem.

megelőzvén azt, hogy a Windows Update-n keresztül kerüljenek kiküldésre kvázi további halogatást már nem tűrő gépspecifikus frissítések.

Miért akarnám én ezt megelőzni? Nem akarom megelőzni.Ez eddig szépen tette a dolgát.
Pont hogy kellemes meglepetés volt ,hogy még a bios-t is elintézi és azzal sem kell külön bajlódni.


bobalazs
(nagyúr)
Blog

A kérdező szerint mind a három megoldást megcsinálta, mégis rendszeresen felülírja neki a windows.
Azért irányítottam át ide, hogy kérjen itt segítséget.


t72killer
(titán)
Blog

Ha korrekten beállította és a win mégsem fogad szót a csoportházirendnek, azzal a rendszerrel valami nagyon nem kóser.


zzola
(félisten)

Az miért van, hogy az utóbbi időben napjában többször be kell jelentkezni az Edge-be?


hito
(nagyúr)

Hopp, elnézést, nem láttam szerkesztés után :B Egyébként nem odaszúrásnak szántam, csupán megköszönni szerettem volna, mert addig csak kérdeztem, de a köszönöm elmaradt :R


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Akkor az enyém meg haveré se kóser.
Group policy is meg control panelben le lett tiltva mindkettőnknek.
Én csak egyszer jártam így, és kérdeztem is it hogy miért ,azt hiszem, válasz nem volt rá.
Haver pedig egy hónapja járt így.
Még én tiltottam le gpedit.mscben.


Winnie The P
(őstag)

Ismét köszi!


pendre54
(addikt)

Üdv!
Aki szereti az X aktás rejtvényeket, akkor most adok fel egyet. :D Pár napja vettem egy vadi új M.2-es SSD-t az asztali PC-mbe, mert arra akartam az összes telepített játékomat átrakni klónozással, a korábbi SATA3-as SSD-ről. A klónozáshoz, a már régebb óta használt Macrium Reflect progit használtam. A klónozás teljes sikerrel járt, az új M.2-es SSD-ről azonnal indultak a játékok.
Viszont pár naponként, a C meghajtóról teljes lemezképet szoktam készíteni, egy külső SSD-re, szintén a Macrium Reflect progival.
Ma nekikezdtem újfent egy ilyen műveletnek, és azt tapasztaltam, hogy írgalmatlan lelassult a macriumos folyamat. Eddig, azt a kb. 42-44 GB-nyi adatot a C meghajtóról, olyan 10-12 perc pakolta át a Macrium, a külső SSD-re. A korábbi lemezképek készítésénél, az átviteli sebesség olyan 3 GB/Mp körüli sebesség volt a Macrium szerint, míg ez most leesett alig pár száz Mb/Mp-re, és ezzel gyakorlatilag másfél- két órákat ír ki a befejezésig.
Készítetem egy pillanatfelvételt a folyamatról:
Hogy elkerüljük a fölösleges köröket, egy-két infó.
1./ A játékok klónozása, semmilyen formában nem érintette sem a C meghajtót, sem azt a külső SSD-t, amire a lemezképeket szoktam menteni, kizárólag csak, maga a Macrium program volt érintve benne.
2./ Van egy másik mini PC-m, azon is Macriummal készítem az ottani C meghajtóról a lemezképet, ugyanerre a külső SSD-re. Kipróbáltam most, és azon a mini Pc-n, villámsebesen megy a lemezkép készítése, azt a kb. 24 GB-nyi adatot, olyan 4-5 perc alatt elkészíti a Macrium.
Ebből nekem az jön le, hogy nem a külső SSD-vel történt valami, és nem az lassítja be a folyamatot.
3./ Olyat is kipróbáltam, hogy egy másik, szintén külső SSD-re is készítetem lemezképet, mind az asztali PC-n lévő, mind a mini PC-n lévő C meghajtókról.
Az eredmény ugyanaz, a mini PC-n villámsebesen megtörtént, míg az asztali Pc-n, meg arra a külső SSD-re is irgalmatlan lassan haladt a lemezkép készítés.
4./ Az asztali PC-n lefuttattam az összes ilyenkor ajánlott, hibaelhárító DISM parancsokat, nem találtak hibát.
5./ A HD Sentinel progi sem jelez semmilyen problémát, a lemezekkel kapcsolatosan.
6./ Nekem a fentiek alapján úgy tűnik, mintha maga a Macrium progi zakkant volna meg a klónozási művelet során az asztali PC-men, de amúgy meg végzi a dolgát, csak kb. tízszer lassabban, a korábbiakhoz képest.
Szóval, ha a fentiek alapján, van valakinek valamilyen ötlete, hogy mi lehet a probléma, azaz mitől lassult be ilyen durván a folyamat, és arra mi a megoldás, azt előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]


Joshi
(titán)

Bocs az offért, de nem tudok más topikot ahova írhatnék.
Tudna valaki egy ingyenes alternatívát a TeamViewer helyett? Egyszer valaki mondott egy progit, de már nem emlékszem a progi nevére.

[ Szerkesztve ]


King Unique
(titán)
Blog

"Milyen program, ami...?" topik —► Téma összefoglaló —► Távvezérlés
NeszeTools —► Távvezérlés

Legközelebb javasolt előtte a fórum keresőjének használata, ahol a kereső pl. a "program" szóra kilistázza a "Milyen program, ami...?" topikot is.
Ha nem sikerül megtalálni a megfelelő topikot a kérdéshez, akkor az azonnali informatikai kérdések órája topikban is lehet érdeklődni, ott elfér minden kérdés, ami informatikával kapcsolatos.

[ Szerkesztve ]


Doky586
(nagyúr)
Blog

Itt tudom javasolni a windows beépített "Gyors segítség" nevű programját (szolgáltatását). Ingyenes és biztonságos.


King Unique
(titán)
Blog

A leírtakból nem derült ki, hogy a Macrium Reflect programnak melyik verziójával történt a klónozás és a képfájlba mentés. Az aktuális verzió a 8.1.7979, alapesetben ajánlott mindig a legújabbat használni.
Ha már verzió, akkor a Windows 11 verziószáma illetve inkább buildszáma sem mellékes, meg hogy naprakészre / full naprakészre van-e frissítve, egy újraindítás után is lassú-e a klónozás / képfájlba mentés, stb.
Ha a telepített Windows 11 alól történik a klónozás / képfájlba mentés, akkor az is lényeges infó lehet, hogy csak ott lassú a művelet, vagy a program pendrive-ról bootolt WinPE / WinRE live változata alól futtatva is.
A klónozóprogram esetleges hibáját úgy lehetne kizárni vagy éppen megerősíteni, ha ugyanazon a PC-n és Windowson másik programmal (pl. AOMEI Backupper) is ki lenne próbálva. Ha másikkal is lassú a művelet, akkor nyilván nem a Macrium Reflect a hiba forrása, hanem egyéb.
A Crucial X6 külső SSD eleve QLC és DRAM-less modell az alábbi teszt alapján, ami max. addig gyors, ameddig az SLC cache-t használja, ellenben ha az elfogy, akkor visszaesik az írási sebesség a QLC NAND sebességére, ami eleve lassú és nem meglepő a 405 Mb/s —► ~ 50 MB/s.
+ Még a nem működő TRIM / deallocate miatt is belassulhat egy külső SSD írási sebessége, de a gyárilag készre szerelt külső SSD-knél eleve működni szokott, a Windows 10/11 is natívan támogatja, stb.
A "3 GB/Mp" vélhetően inkább 3 Gb/s akart lenni, mert ugye az USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) Crucial X6 külső SSD max. 1 GB/s értéket tud szekvenciálisan.
Ha már külső SSD adatátviteli sebesség, akkor meg lehetne nézni pl. az USB Device Tree Viewer programmal, hogy egyáltalán USB 3.X módban (SS = SuperSpeed) csatlakozik-e, ATTO / CDM vagy akár a beépített WinSAT programmal tesztelni az adatátviteli sebességét, stb.
Javasolt a külső SSD-t másik USB 3.X porthoz csatlakoztatva is kipróbálni, asztali PC-knél inkább hátlapi portok használata javasolt, szükség esetén akár másik USB-kábellel is, stb.

[ Szerkesztve ]


pendre54
(addikt)

Köszi, egyelőre csak ezekre tudok választ adni.
1/. Az ingyenes változatát használom a Macriumnak, ezen nem is áll szándékomban változtatni, a verziószám:v.8.0.7783
2/ A Windows naprakész. 23H2, buildszám:22631.3527
3./ WinPE módszert még nem próbáltam.
4./ Az AOMEI is a korábbi, normál sebességen teszi a dolgát az asztali PC-n.
5./ A Crucial-os külső merevlemezzel nincs gond, mert mint írtam, a másik mini Pc-n, szélsebesen elkészül a kb. 24 GB-nyi lemezkép.
Míg ugyanez az asztali PC-n, most így néz ki, hogy egy 42-43 GB-nyi anyag, ennyi idő alatt készült el, a korábbi 10-12 perc helyett.

[ Szerkesztve ]


Csorbi
(addikt)

A Macriumban a céllemezen milyen módban megy az írás? (Drive Write Method)
Direct Disk I/O, vagy File System Cache?
A Backup menüpont Disk Write Performance opciójánál találod, ott tudod tesztelni/mérni is az írási sebességet, illetve módosítani a módot az eredmények tekintetében.


King Unique
(titán)
Blog

1. Tehát nem a legújabb, naprakész programverzió, hanem egy régebbi és ilyen alapon lehet akár az is potenciális hibaforrás.
2. OK! Bár az opcionális kumulatív frissítéseket nem feltétlen javasolt minden esetben telepíteni, lehetnek benne bugok, nem véletlenül csak opcionálisak az ilyenek.
3. Nem ártana kipróbálni, sőt akár az aktuális programverzióval, amihez a kész WinPE ISO-fájl akár a NeszeTools weboldalról is letölthető.
4. Ha 1:1-ben ugyanazon körülmények között az AOMEI Backupper programmal gyors a klónozás és a képfájlba mentés, akkor elvileg a Macrium Reflect, annak régi verziója vagy valamely helytelen beállítása lehet a hiba forrása.
5. De akkor is QLC modell, ami eleve drasztikus belassulásra hajlamos, meg csak addig gyors írásnál, ameddig az SLC cache-t használja.

[ Szerkesztve ]


pendre54
(addikt)

Úgy néz ki, hogy megoldódott a probléma, bár nem tudom, hogy az amit megléptem, az mennyire kellett, hogy tényező legyen.
Szóval az történt, hogy a Crucial külső SSD-n kívül, még van itthon két másik külső SSD-m, és a lemezkezelőben az tűnt fel, ami eddig nem, hogy a másik két külső SSD NTFS formátumú, míg a Crucial meg exFAT32-es. Jó mondom, akkor ugorgyunk egy fejest :DDD , oszt újraformáztam az SSD-t NTFS-re. Indítottam egy új lemezképmentést, és láss csodát, a 43 GB-nyi cucc, ennyi idő alatt készült el.

[ Szerkesztve ]


King Unique
(titán)
Blog

Pont akartam is kérdezni a következő körben a fájlrendszert, ami ezek szerint gyárilag exFAT az X6-nál a Windows és macOS kompatibilitási mantra okán. Aminek értelme ezen túl nem sok van, meg ha nagy a tárolt fájlok darabszáma, akkor a lemezterületet is jóval hamarabb felemészti az exFAT (példa). :D
Egyébként érdekes, mert normál esetben nem feltétlen kellene ilyen lassúságnak lenni az exFAT-nál sem, meg sok gyárilag készre szerelt külső SSD alapértelmezetten eleve arra van formázva az említett kompatibilitási okból. :F

A következő az írási gyorsítótárazás lett volna, annak bekapcsolt / kikapcsolt állapotától is függhet az adatátviteli sebesség.

A másik válaszban lévő beállítást is meg lehetett volna nézni, bár nálam külső HDD / SSD meghajtóknál majdnem kb. azonos értékek vannak ott, alig van a 2 között eltérés, igaz eleve NTFS fájlrendszerrel vannak használva.

Sikerült megoldani, oké, gratulálok. :C

[ Szerkesztve ]


Doky586
(nagyúr)
Blog

"legújabb, naprakész programverzió, hanem"
Én kihagynám a fizetős legújabb verzióját ami 30 nap után működésképtelenné válik, addig meg minden nap figyelmeztet win értesítésben hogy még 15 nap van hátra, 14, 13, 12... ha nem fizetsz.
Nem tudok semmi valódi hátrányáról a free (de már nem frissített) verziónak a mindennapokban.


King Unique
(titán)
Blog

Ettől még továbbra is ugyanúgy érvényes, hogy lehetőség szerint mindig a legújabb programverziót javasolt használni a Macrium Reflectnél is, ami tartalmazza azokat az új fejlesztéseket és hibajavításokat, amiket a 8.0.7783 ingyenes verzió már nem kapott meg, elég csak megnézni a kiadási megjegyzéseket. ;)
Előbb-utóbb pedig egyre több lesz a hiányosság a 8.0.xxxx ingyenes verziónál és lehet olyan problémát fog majd okozni, mint korábban a Windows 10-nél is a régi programverzió, lásd pl. 9-es hibakód.


Doky586
(nagyúr)
Blog

Macrium Reflect ISO [link]
NeszeToolson: 464 MB angolul
Nálam: 756 MB ezen beállításokkal magyarul

úgyhogy ott nagyon sokminden hasznos dolgot kihagynak belőle.

üzenetek