WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


pinnacle
(nagyúr)

Viszont ebben az esetben lehet mégis készülékfüggő. Úgy emlékszem írták is, hogy az Asus 65P valamilyen új tulajdonsága miatt, túlérzékeny a "radarokra". Lehet ez mind fals riasztás.


mezis
(nagyúr)

"Itt írják lehet nem is radart érzékel annak a router. "
"AP detects radar on a 5Ghz DFS channel even when there is no radar source nearby"

Hogyan tudta kizárni a radarhullámok jelenlétét? :F
Műhold: földradar, repülőgépek,...


woodworm
(veterán)

Tedd már fel az openwrt-t! Ha fals érzékelés/szoftverhiba miatt vált el, akkor ellenpróbának pont jó lenne.


pinnacle
(nagyúr)

Lehet van aki be tudja mérni. De az a lényeg, hogy fals riasztás is lehet. Majdnem csak nekem volt radar problémám, illetve más is írt erről az Asus topikban, szintén 65P-vel. Szinte biztos vagyok benne, hogy fals érzékelés. Ezt az időnkénti újraindítást el tudom viselni. Ha megunom először kérek a DIGI-től, azt mondták TP-Link Archer AX10-et adnak. Ha azzal sem lesz jobb, akkor veszek egy másikat.

woodworm igen, azt is megnézem majd.

[ Szerkesztve ]


mezis
(nagyúr)

Én naponta indítom újra a Vodafone (UPC) STB-ját. Este Off reggel On.


smaul
(csendes tag)

Sziasztok!
Szeretnék kiépíteni egy mesh hálózatot a családi házban, de nem igazán igazodom ki a jelenlegi rendszereken és a segítségeteket, tanácsaitok és tapasztalataitokat kérném.

Van egy TP-Link AX55 routerem, ez easymesh képes elvileg. De ahogy nézem, csak vezeték nélkül, az ethernet backhaul csak beta firmwareben elérhető, ráadásul, hiába szabványos, azt mondják, csak TP-Linkekkel fog jól együtt működni. A házban szinte mindenhol van ethernet kiállás, ezért nem szeretném vezeték nélkül kiépíteni a mesh-t, mert pont az a bajom, hogy beton falak vannak sok helyen és nem viszi át a wifi, tehát nekem a tisztán vezeték nélkül felépített mesh nem opció.

Tudnátok-e ajánlani olyan eszközöket, amelyekben jól működik (nem beta) az ethernet backhaul Mesh-hez, és ideális esetben (tapasztalati úton) együtt tudnak működni a TP-Link routeremmel, hogy ne kelljen azt eldobni? Ráadásul, ha már wifi 6-os a router, jó lenne, ha a satellite pontok is azok lennének, de persze ne méregdrágán.

Számomra felfoghatatlan, a TP-link miért csinált 3 féle mesh hálózatot, amelyek egymással nem kompatibilisek. Volt szerencsém használni a TP-Link deco rendszert, de nem tetszett benne, hogy szinte nulla volt a konfigurációs lehetőség.

Van esetleg tapasztalat olyan márkával, ami stabilan működő mesh, vezetékes összeköttetéssel és bónuszként működik a meglévő routeremmel? Vagy tapasztalat AX55-el meshben?

Nagyon köszönök minden segítséget,
Üdv,


bozont
(veterán)
Blog

Üdv
Az AP 5GHz rádiója megadta magát, így egy új router kerül a rendszerbe, ami eddig ellátta azt a feladatot megy AP-nak.
Kérdésem hogy okoz-e bármi problémát ha az új router WPA3 titkosítással megy, a régi meg WPA2-vel? Csak a 2,4GHz és 5GHZ sávnak van külön SSID. Az azonos sávok ugyanazzal az SSID-vel és jelszóval lesznek beállítva a két eszközön.


mezis
(nagyúr)

SSID: Van akinél nem jelent problémát az azonos SSID, van akinél meg igen. Kliensfüggő.

Ez olyan, mintha egy családban az összes fiút Jóskának, a lányokat meg Katinak hívnák. :D


Multibit
(veterán)

Az új router nem csak WPA3-at tud, ismeri a WPA2-t is. Úgyhogy, azok a kliensek is tudják használni a router wifi-jét (WPA2-vel), amelyek köhögnek a WPA3-tól.Az sem gond, ha két SSID különböző titkosítással megy.

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Lehet kiderült, hogy miért dobál le az ASUS 65P a 100-as csatornáról, radarra hivatkozva. 4 napja kikapcsoltam az energiatakarékosságot, azóta nincs probléma. Nincs semmilyen radar a XIII. kerületben, csak fals riasztást ad takarékos üzemmódban.


La Magra
(tag)

Sziasztok!

Adott egy Telekom által adott Sagemcom F@st 3896 Home Box névre hallgató modem/router, ami egy kb. 95 m2-es ház egyik szélén lévő szobában helyezkedik el. A ház másik szélén, egy szinttel lejjebb (a pincében) van egy okostermosztát és egy magát szintén okosnak mondó kazán, akik szeretnének internetezni, de nem tudnak, mert ytong-, kisméretű tégla- és régi vastag szilikátfal, na meg egy vasbetonfödém is útjukat állja.

Van a fiókban egy ASUS RT-AC57U v1 router Padavan firmware-rel (amit egyik fórumtársunk hegesztett rá, így vettem tőle).

A kérdéseim:
Megoldható-e ezen két eszközzel vezetékes összekötés nélkül, hogy egyetlen, felerősített hálózat legyen a házban?
Vagy ha ez nem, akkor ugyanez vezetékkel?
Esetleg két, egymást látó hálózat vezeték nélkül?
Vagy vezetékkel?
Esetleg valami más eszközt (wifi extender/repeater) kell beszereznem?

Ebben a hierarchiában érdekelnének megoldások.
Minden hozzászólást előre is köszönök! Az se baj, ha - amennyire lehet - konyhanyelven, hátha úgy én is megértem. :)


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Egységes hálózat nem lesz a két jelenlegi eszközöd között.
Ahhoz, hogy egységes hálózat legyen valamilyen mesh hálózat kellene amivel minimum két eszközt kellene beszerezned.


La Magra
(tag)

Köszi! Akkor enyhítek a feltételeken, szerintem két külön hálózat is jó lehet.
Van erre vezeték nélküli lehetőségem valamilyen beállítással, vagy mindenképp kell vezeték a két router közé?
Illetve van ehhez valami útmutató valahol? Mert azt már kipróbáltam, hogy egy kábellel rákötöttem az Asust a Telekom eszközére, és volt is netem bármiféle állítgatás nélkül, de valami kegyetlen lassú...


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Van erre vezeték nélküli lehetőségem valamilyen beállítással, vagy mindenképp kell vezeték a két router közé?
Lehet mindkét megoldást használni de ajánlott kábeles kapcsolat.

Mert azt már kipróbáltam, hogy egy kábellel rákötöttem az Asust a Telekom eszközére, és volt is netem bármiféle állítgatás nélkül, de valami kegyetlen lassú...
Megfelelő beállítással nem kellene sebesség gondnak lennie.


Askformore
(senior tag)

Sziasztok,

előrebocsátom, hogy teljesen süket vagyok ebben a témában, viszont szükségem lenne némi segítségre, mert gondom van a wifi hálózattal.

Digi 1000-es internetem van, a Digi saját Huawei eszközét használom, ami wifi router is egyben (EchoLife HG8143A5), valamint van egy TP link repeater is.

Először a céges laptoppal kezdődött a gond, egyszerűen nem töltötte le az outlookból az új e-maileket, vagy csak nagyon lassan, a mobilomon pedig nem töltődtek be a gif-ek, 5 perc volt, amíg lefrissült a gmail, illetve néhány app is nagyon lassan töltötte be a dolgokat. Megkértem az IT-s kollégát, hogy nézzen rá a routerre, de sajnos elég sok beálíltásból ki vagyok tiltva a Digi által, így nem tudott segíteni. A megoldás az lett, hogy kértem a Digitől egy "ONT eszköz újraindítást", ezután megjavult egy kis időre, majd újra előjött.. újabb újraindítás, ismét jó, ésígytovább..

Sajnos a legutóbbi alkalommal nem segített a restart, a mobilomon ugyanúgy fennáll a probléma, teljesen mindegy hogy a repeaterre csatlakozok, vagy a routerre. Mobilnettel minden működik. Vezetékes hálózat is rendben van a gépen.

Van valakinek ötlete, hogy mit kellene állítani, és ha igen, azt megosztaná velem szájbarágósan, mert tényleg nem értek ehhez a témához.

Nagyon köszönöm!


Borisz76
(veterán)
Blog

Szerezz be egy jó , modern routert és a szolgáltató által adott eszközt állítsd BRIDGE módba.

Részletesebben : [link]

Számodra a 3. pont az érdekes !

Megj. :
Ha nagy a ház és szeretnéd " Egyben " , egy wifi azonosítóval ...azaz SSID-vel lefedni és használni, akkor lehet érdemes MESH képes eszközöket ( igen....többet , minimum 2 db ) vásárolni !
Ezeket az eszközöket érdemes vezetékkel ( utp kábel ) összekötni a stabil és gyors működés érdekében.

Ha bérházi lakásban élsz, akkor pedig érdemes az 5GHz-s wifi-t ( AC , AX , Wifi6 , Wifi6E elnevezésű eszközök ) előnyben részesíteni ....mert a hagyományos 2.4 GHz-s eszközökből dunát lehet rekeszteni és rendkívüli módon tudják egymást zavarni....

[ Szerkesztve ]


Zirowe
(nagyúr)
Blog

Sziasztok, adott egy L alakú lakás, aminek a legtávolabbi pontjába most készült el egy szoba dupla gipszkarton fallal.
Előtte konyha, ott még jó a wifi, de a szobában már nagyon gyenge, illetve a szobába rakott wifis kamera nem tudja továbbítani a képét.

Elvileg tudnék arrafelé kábelt húzni és ilyesmi jelerősítőbe berakni vagy csak simán megfogni a konyhában lévő wifi jelet és továbbítani.
Alapvetően nem is ezzel kapcsolatos a gondom, mert oké, lesz net, tudnak netezni a szobában, hanem a kamera, ami helyi hálózatra van korlátozva, nem neten keresztül érem el jelenleg.
Az továbbra is elérhető lesz?

Tehát hogy egy ilyen jelerősítőt, függetlenül attól, hogy kábellal vagy vezeték nélkül kapja az alap hálózatot és azt adja tovább, be lehet úgy állítani, hogy az alap router hálózatáról (192.16.1.x) elérhető legyen a többi eszközről, ami a routeren lóg?

Meshben most még nem gondolkodom, mert csak egy másfél éves időtartamot kéne kibírni ezzel, max 20$ költséggel.

[ Szerkesztve ]


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Elvileg tudnék arrafelé kábelt húzni és ilyesmi jelerősítőbe berakni vagy csak simán megfogni a konyhában lévő wifi jelet és továbbítani.
Alapvetően nem is ezzel kapcsolatos a gondom, mert oké, lesz net, tudnak netezni a szobában, hanem a kamera, ami helyi hálózatra van korlátozva, nem neten keresztül érem el jelenleg.
Az továbbra is elérhető lesz?

Igen

Tehát hogy egy ilyen jelerősítőt, függetlenül attól, hogy kábellal vagy vezeték nélkül kapja az alap hálózatot és azt adja tovább, be lehet úgy állítani, hogy az alap router hálózatáról (192.16.1.x) elérhető legyen a többi eszközről, ami a routeren lóg?
Igen


csaszi75
(senior tag)

De minek rendelnél ilyen gagyit Kínából?
Itthon is van ilyen kategória ezen az áron.. csak nem noname..
https://www.google.com/search?q=tplink+wifi+range+extender
Ezektől az extenderektől csodát ne várj..


Borisz76
(veterán)
Blog

Az ilyen "jelismétlők" , "jelerősítők" aakor működnek jól ha olyan helyre teszd ahol még az eredeti wifi jelet aránylag stabilan lehet venni. Aztán wifi-n veszi a jelet majd maga is sugároz egy jelet....majd megint veszi , megint sugároz.....ezért FELEZŐDIK az elérhető sebesség !

Ha nincs kábelezésre lehetőség, akkor is működik de hát na...
Ha tudsz kábelt húzni, akkor meg inkább egy router-t tegyél a végére Acces Point , AP , Hozzáférési Pont módban !

üzenetek