WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


pinnacle
(nagyúr)

Köszi!

dudika10 routert nem tudom arrébb helyezni, másik AP-t sem berakni, ráadásul ugye az vezetékes összeköttetéssel lenne az igazi. Időként újra tudom indítani a routert vagy veszek egy AX-es routert, annak jobb a térereje, illetve az OpenWrt is jó lehet. Azt mondták azzal is jobb a térerő, mint a gyárival.

[ Szerkesztve ]


dudika10
(veterán)
Blog

De akkor mit varsz, mi fog tortenni?
AX-es eszkozokre pont ugyanaz a teljesitmenykorlatozas ervenyes. Attol hogy AX-es, nem lesz erosebb. Az OFDMA miatt jobban viselkedik erosen terhelt kornyezetben, de a kliensnek is AX-esnek kell lennie. Azok a klienseid?
Openwrt-vel is ugyanaz a teljesitmenykorlatozas vonatkozik a routerre. Ha szabalytalanul megemeled a sajat routered teljesitmenyet az alacsonyabb csatornakon, hogy neked jobb legyen, azzal a kornyezetedben mindenkinek rosszabb lesz, annak is, aki a szomszedban esetleg rendesen kiepitette a halozatat. Azert, mert te nem akarod ezt megtenni (panelben is lehet kabelezni, kabelcsatornaban, parketta szegelylecben, stb.).

Cserelhetsz firmwaret, akar routert is, lehet kulonbseg, de ahogy le lett irva sokszor, csak probalkozassal derul ki, mert mindenkinel masok a korulmenyek. Szoval ne megfejteni akard a szabvanyt, azt kitalaltak mar, hanem probalkozz.


mezis
(nagyúr)

"... a sugárzás erejét is lehet állítani..."
Általában a gyári fw.-el is lehet, az engedélyezett maximumig. Alapbeállítás is a max. szokott lenni.
Ha arra gondolsz, hogy a hw. tudna többet is, az nyáron hátrányos lehet. Most télen legfeljebb lejjebb csavarod a radiátorokat, mivel fűtene a WiFi-d (MIKROHULLÁM!) ;]


pinnacle
(nagyúr)

Samsung A52s, iPhone 11-től telefonok, iPad Air 4 tudják az AX-et. Ha 3-4 naponta kell újraindítani a router, azt kibírom, ha naponta 2x, akkor kipróbálom az OpenWrt-t vagy veszek egy AX4200-t. Azzal gyárival is jó a lefedettség.
Egyébként a 80MHz 106-nál (már ez is lefedi a teljes lakást, amíg nem vált le) nem jobb 160MHz 114 csatorna? Lehet ott radar sincs. Illetve az is fura, ha a radarok nem is itt üzemelnek, akkor mit érzékel a router annak. Egyébként írták valami talán új tulajdonság miatt érzékenyebb a radarokra az ASUS 65P, de lehet nem is radart érzékel annak.
Mondjuk szerintem nem is radar miatt mászik el a 100 (106)-ról, mert az nem 3-4 naponta jár erre. Szerintem valami eszköz kavar be. Régebben is szívtam ezzel a csatornaváltással, kiderült a Samsung J5 telefonom miatt volt. Letiltottam az 5GHz-ről megszűnt a probléma.

mezis OpenWrt-re azt mondták, azzal jobb a router, arról nem volt szó, valamit variálni is kell vele, az csak lehetőség. ASUS-on hol lehet a sugárzás erején állítani? Mondjuk mindegy ha alapból a maximumon van, de azért megnézném.

[ Szerkesztve ]


zsiga68
(senior tag)


mezis
(nagyúr)

Van egy ilyen elektroszmog jelzőm. 50MHZ-5GHZ Power density.
Nekem az egekben (50uW/cm2) volt az az elektroszmog a 35-ös út kb 1km-es szakaszán. Egyetlen alkalommal, bár azóta többször jártam azon az útszakaszon.

? Műholdról földradar éppen arra szkennelt?
? Éppen arrafelé pásztázott egy katonai repülőgép? (MIG 25: radar 600kW :Y ! miközben a mikrohullámú sütőm csak 1kW).


pinnacle
(nagyúr)

Ez mi? :) Így megszűnik a túlérzékenység vagy a sugárzás irányát lehet beállítani?

mezis elekrtoszmog is okozhat téves radar jelzést? Egyébként nincs valami program, ami kimutatná, mi ez a radar jelzés?
3 nap után váltott le.
4427. Feb 11 13:17:36 kernel: [WrapDfsRddReportHandle]: Radar detected !!!!!!!!!!!!!!!!!
Mondjuk ilyen sűrűn újra tudom indítani, pláne ha ezen egy AX-es router sem segít. Egyébként a 80MHz 106-nál (már ez is lefedi a teljes lakást, amíg nem vált le) nem jobb 160MHz 114 csatorna? Ha ott nincs radar, akkor lehet megéri venni.

[ Szerkesztve ]


mezis
(nagyúr)

Elektroszmog: Azon elektromágneses hullámok összessége, amire Neked nincs szükséged. Vagyis met. radar, szomszédok,....


mezis
(nagyúr)

Parabóla tükrök az antennákon.
Ha jól van méretezve, görbítve és az antenna a fókuszban van, akkor elvileg párhuzamosan tükrözi ki a rá eső elektromágneses hullámokat.
A többi meg megy amerre lát...

[ Szerkesztve ]


zsiga68
(senior tag)

Vannak próbálkozások :) [link]
[link]

[ Szerkesztve ]


MaCS_70
(félisten)

Jópofák ezek az antennareflektorok.

A jelenség kétségtelenül létezik, a Voyagerrel is tudunk még kommunikálni.

De arra azért kíváncsi lennék, hogy ezek az egyentükrök hogyan alkalmazkodnak a helyi igényekhez. Mert arra könnyű és geometriailag egyértelmű megoldást találni, hogy két pont között jól irányítsa, koncentrálja a hullámokat. A cél viszont ugye az lenne, hogy a lakást egy adott szögben sugározzuk be oda-vissza.

Meg aztán érdekes kérdés még az EIRP értéke is...

MaCS


mezis
(nagyúr)

Fókusz 45mm, szélessége 210mm. Fókuszban LED 1,5W GU5.3. Tükör: golyómintás ALU lemez.
Oldalra így sugároz:

[ Szerkesztve ]


MaCS_70
(félisten)

Persze, nyilván létezik megfelelő tükörgeometria mindenre, csak éppen azt kétlem erősen, hogy ez laikusok számára papírból kiügyeskedhető lenne.

Te tudtad, hogy mit csinálsz. Csak ez sajnos finoman szólva nem az átlagos szint.

MaCS


PiroGrim
(csendes tag)

Főnök, ugye érted azt, hogy a 80MHz meg 160MHz azok csatornaösszefogások?
Tehát 160MHz-nyi csatornát összefűzöl és mindegyiket használod.
A 80 MHz-s csatornádat azért 106-nak hívja az eszköz, mert az a középértéke. (100-112) A 160 MHz-él meg 114 (100-128).
Ergó teljesen mindegy melyiket választod ki, ugyanúgy benne lesz a 100, 104, 108, 112-es csatorna. Bármelyiken is érzékel radar tevékenységet a router akkor le kell kapcsoljon. Itt nincs olyan, hogy okés akkor az alsó 5 MHz-n kicsit visszafogom magam :)
Amúgy meg attól nem lesz jobb a lefedettséged, hogy nagyobb csatornaösszefogást használsz. (Elméletben picivel nagyobb erősvel sugározhat a router, de a nagyobb veszteség miatt kompenzál.) Használj kisebb csatornákat, hátha van egy olyan amiről nem kell elugrálnia a routernek. :)


dudika10
(veterán)
Blog

A radarok nem a szakteruletem, de jellegzetes a hasznalt frekvencia, az idotartam es a teljesitmeny is nagyobb mint a wifi eseteben.
A felisemreshez feltetelezem a routerek pattern recognitiont hasznalnak (miutan nem tudok semmifele protokollrol), igy nem gondolnam eletszerunek, hogy elektroszmogot radarnak gondolnanak.

Arra, hogy mitol 80 es mitol 160MHz szeles "egy" csatorna, arra meg PiroGrim mar valaszolt.


pinnacle
(nagyúr)

Köszi!

PiroGrim a fenébe :D , azt hittem, csak a 106-on vagy 114-en megy, de most látom, hogy ott nem egy kocka hanem sáv van alattuk. Gondolom ezen az OpenWrt sem segít.
Viszont ha kérek DIGI-s AX routert vagy veszek egyet, akkor ha 160MHz 114-ra állítom, a 80MHz garázdálkodó radar vagy ki tudja mi, ugye nem fogja ledobni? Akkor van szívás, ha 160MHz-n is van valami.
Kisebb csatornáknak semmi térerejük nincs a távolabbi szobában, ezért kell mindig visszaállitani 100-ra.

[ Szerkesztve ]


dudika10
(veterán)
Blog

Nem jott at, amit PiroGrim irt itt #65914. Meg egyszer:
A 80MHz-es 106-os csatorna lefedi a 100-104-108-112-t.
A 160MHz-es 114-es csatorna IS lefedi ezeket, es meg ezen felul meg egyszer ennyit!
Szoval a radar megtalalasara az eselyed legfeljebb noni fog.

Sokadjara, 100-as csatorna felett azert mukodik a tavoli szobaban, mert ott nagyobb teljesitmeny van megengedve cserebe azert, hogy scanneled, hogy zavarsz-e mast, es ha igen, akkor eltunsz onnan (DFS. Szerinted ha egy AX-es eszkoz megoldana a problemad nem azt ajanlottuk volna ahelyett, hogy kabelezz?


PiroGrim
(csendes tag)

Hali!
Mint írtam, de, ugyan úgy ledobja.
A 160MHz első/alsó 80 MHz-je megegyezik a most általad használt 80 MHz-vel.
Értsd a 100-as csatorna középértéken 5500 GHz (5490–5510)
Ha csinálsz egy 80 MHz-s összefogást, akkor összefogod a 100, 104, 108, 112-es csatornákat, tehát 5490-től 5570-ig. (Középérték 106-os csatorna. 5530 GHz)
160-nál pedig már 8 csatornát, 100, 104, 108, 112, 116, 120, 124, 128 fogsz össze, 5490-5650GHz tartomány. (Középérték 114 / 5570 GHz)
A lefedett tartományon bárhol érzékel ilyen eseményt, akkor csönd és pont.
Teszem azt 5503,89 GHz-n érez radart a router. Teljesen mindegy, hogy épp csak a 100-as csatornát használod 20 MHz-n, vagy 80-as vagy 160-as összefogásban, a routerednek kutya kötelessége elhallgatni.
Ezt csak akkor úszhatod meg, ha a 100-as csatornán van az esemény, te pedig csak a 104-es csatornát használod épp. (vagy 108 vagy bármelyik másikat.)
A kissebbet úgy értettem használj 20/40 MHz-t. Így megpróbálhatod körbelőni, hogy hol van az esemény. Ha a 108-as csatornán, akkor használd 20MHz-n bármelyik másikat, vagy 40MHz-n a 100-104-et, 116-120-at stb...


pinnacle
(nagyúr)

Köszi dudika10, PiroGrim!
Itt írják lehet nem is radart érzékel annak a router. Router áthelyezés, mesh nem lehet, akkor marad az újraindítás, remélhetőleg csak 3-4 naponta. Kikapcsoltam az energiatakarékos funkciót, ha nem is a radarban segít, de a stabilabb lesz a jel.

[ Szerkesztve ]


PiroGrim
(csendes tag)

Dense user environments that create transient noise that might be detected as radar where in idle user times, no radar is detected (weekends/nighttime.)
Ezért is kéne elengedni mondjuk a 80MHz-t...

üzenetek