WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


coco2
(őstag)

Mesh helyett én kábelt használnék wifi routereket a modemig kötni. Igaz, kábelezni macera, de utána olcsó cuccokat használhatsz, és abszolút okés hálót kapsz azokkal is.


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Mindenképpen a mesh lenne az ajánlott, kábeles kapcsolattal az egységek között.


eL Geri
(őstag)

Fura, hogy egy wifi fórumon mindenki a kábellel jön. Tudom, hogy az a JÓ. De azt hittem ekkora otthonra azért van már közel jó megoldás.
Pl. az irodámba üzemszerűen lóg 100 ember a wifin, és stabil. Persze ott inkább nagy nyilt terek vannak, egy szinten.


Borisz76
(veterán)
Blog

Meg lehet oldani, persze.
Én is megoldottam 1 db AP-vel a ház lefedését.

A ház közepére , a mennyezetre szereltem fel egy TP-Link EAP 660HD-t.
Kicsit előre kellett gondolkodni , kábelezni , majd szerelni.
Amúgy több mint 300 méternyi Cat6 van a házban ( falakban csövezve ).

[ Szerkesztve ]


mezis
(nagyúr)

Nem. Koax: "cső" és közepén a másik vezető.


coco2
(őstag)

A magyarázat a dolgok természetében van :)

Irodában lenni szokott gipszkarton falazás és álmennyezet, ami egy darab vizuális RF környezet megszakítás nélkül. Néha pedig konkrétan ipari terület alul álfalakkal, felül teljesen nyitott tér. A pénztárca céges költségvetés.

Az otthoni környezet jellemzőbben malterozott tágla falak, ami közelebb van egymás mellé épített Faraday kalitkákhoz, mint vizuális átláthatósághoz. A pénztárca jellemzőbben személyi költségvetés.

A mesh egy tuti jó dolog, ha ki tudsz rakni wifi 6-os elemeket egymáshoz képest vizuális rálátással. Lehet szennyezni a rálátást, meg ritkítani az elemeket, de majd meglátod, mit művel az a sávszélességgel.

Mesh-t 3 taggal kapni lehet már 55-60k huf-tól, és az a legalja. Mesh routerek valahol 35-40k huf-nál kezdődnek, és az per darab. Egy mezei dual-band router az emeletre 10k huf, de kábelezni kell hozzá. Ahogy érzed.


coco2
(őstag)

Ok, akkor csak félreértettem valamit, köszönöm.


mezis
(nagyúr)

Először mérj, aztán próbálkozhatsz másik frekvencián, másik hellyel és csak azután vásárolj.


Multibit
(veterán)

Fura, hogy egy wifi fórumon mindenki a kábellel jön
Nem wifi fórum, hanem wifi topik! Nem mindegy. Csak azért fura neked, mert nem tudod, hogy a jó wifi alapja a kábelezés :K


AxBattler
(félisten)

Üdv!
Alaplaphoz adott wifi kártyáról szeretnék véleményt kérni, ez mennyire számít megbízható lapkának? Tudom, nem Intel AX210, de mégis... :B
Mediatek MT7922A22M

[ Szerkesztve ]


Dißnäëß
(veterán)
Blog

1. Addig jó, míg cserélhető. Ez az.

2. Addig jó, míg nem Realtek. A Realtek nem igazán szeret aktuál wifi drivereket kiadni Linuxra, legalábbis nem olyan konzisztenciával és tempóban, mint a többiek. Ez nem Realtek.

Mivel elég új, lehet Linux is köhécselne vele még pár 6-os kernel szubverzión át, mire beáll jóra, persze disztró függő, de főleg rolling-okra értem.


coco2
(őstag)

RF kábelezés újra.

Barkácsolnék egy linksys wrtg54-es routeren antennát. Kábellel messzebbre raknám. Mármint kábel toldás kellene a router és az antenna közé. (Gány dolog, tudom, de abban a routerben túl nagy anyagi kárt tenni már biztosan nem lehet.)

A problémám vele, hogy nem találok megfelelő csatlakozókat kábelt szerelni. Azt gyanítom, hogy mióta az a linksys router kifutotta életútját, cserélték a "szokványos" kábelezést és csatlakozóit. Valami forrás lenne jó, hol találok csatlakozókat legnagyobb választékban (legacy stuff).


sztanozs
(veterán)
Blog

Az kabel csillapitasa miatt antennat odebb rakni nem biztos, hogy celszeru (foleg ha nem par 10 cm-ben gondolkodsz).


MaCS_70
(félisten)

+1!

Ezek illesztett antennák, a rendszerek rugalmassága erősen kérdéses.

Láttam már pár ilyen antennatoldós megoldást, és mindegyik, még a hozzáértő által kivitelezett is jelentős romlást eredményezett.

MaCS


mezis
(nagyúr)

A H155-ös kábelre max 3m a javasolt. Ha sikerül jobb helyet találni az antennának, akkor még ilyen hosszú kábellel is lehet némi nyereség.

MACS_70: Igen, az antenna impedanciája és a jól megválasztott koax (pl.: H155) impedanciája is 50Ω, vagyis illesztett a kábelhez is, készülékhez is..

[ Szerkesztve ]


coco2
(őstag)

Én értem a dolgot, de a wifi térerejét illetően egy vasbeton fal külső túloldalára kellene az antenna, szóval bármennyit csillapít az a kábel, még mindig jobb lesz, mint nélküle. Amúgy kb 5 méternyit kellene betoldanom a normális antenna elhelyezéshez.

A túloldalon vizuális kapcsolat lesz a felcsatolandó állomással, és kb 20 méternyi lesz a távolság. 54 mbps elég lesz sebességnek. Az a "túl nagy lesz a csillapítás" dolog - a routerek -60dbm-el még simán visznek 54 mbps-t 2.4-en, és annyit szerintem nem fog csillapítani a kábel. A kültéren a többi wifi állomás térereje miatt aggódom a legtöbbet, hogy csúnyán fognak összeakadni.

Ha összeberheltem, kipróbálom, és majd jelzem, miket tapasztaltam.

Egyenlőre: a koax csatlakozóval vagyok elakadva.


sasa134
(addikt)

Sziasztok, lehet nem ez a megfelelő topic ,de nem találtam jobbat ahol fel tudnám tenni a kérdésem. Segítség kellene: otthon a dolgozó sarokban nincs ethernet kábel, a laptop a wifi hálón lóg, de feleségemnek most lesz egy (nem nevet) otthoni vezetékes telefonja a cégtől, ami lanrol működik. Milyen eszközzel tudnám a wifin lógó laptoprol elvinni a hálózati jelet a telefonba? Amiket találok usb to Lan /ethernet adapterek azok ha jól értem pont másik irányba osztják a jelet mint nekem kéne. Köszönöm


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Egyszerűbb megoldás lenne egy kliens módú eszköz használata amelyik felcsatlakozik a wifi hálózatra és leosztja azt LAN porton. Sok AP és router is tudja ezt a funkciót.


sasa134
(addikt)

Tudnál kérlek ilyen eszközt linkelni? Köszönöm

üzenetek