WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


kpityu2
(őstag)

Nekem úgy rémlik, hogy a windóz meg tudja osztani a wifin kapott netet az ethernet portján. De egyébként valóban az a legcélszerűbb, ha egy kliens módú eszközt használtok. Nem is kell routernek lennie, sok extender is tud ilyen üzemmódot.


sasa134
(addikt)

rendben, köszönöm mindenkinek a segítséget - sunavlys -nak is :R

A linkelt motyót néztem ki, ez tud kliens módot: [link]

[ Szerkesztve ]


MaCS_70
(félisten)

Milyen telefon lesz?

Csak mert az IP-telefonok elég nagy része cordless kivitelű -- hátha eleve okafogyott a kérdés.

MaCS


szpeti40
(addikt)
Blog

Sziasztok!

Wifi fejlesztés volt és a Cisco C9115AXI-E AP-k valamiért dobálják az Apple eszközöket. Ahogy lerakom alvóba a telefont, kb azonnal átvált mobilnetre és csak akkor lesz megint wifin, ha feloldom. Más gyártóval még nem találkoztam ilyen gonddal és elég fusztráló tud lenni. :(((
Találkozott már valaki ilyennel?
Milyen beállításokon kéne finomhangolnom, hogy ne dobálja le az Apple eszközöket?


Patice
(nagyúr)
Blog

Hasonlót csinál nekem is itthon a saját iPhone-om. Csak nem mindig.
NEm tudtam még rájönni, hogy ez mittől függ, vagy milyen beállítással lehetne megszűntetni.
Apple support csak annyit ír az ilyenekre, hogy resteljem a telefonon a hálózati beállításokat. Köszi...
Én valami energiatakarékossági beállítást tételezek föl mögötte.
Esetleg azzal lehetne még játszani, hogy kikapcsolják a mobilnetet, amíg wifin vannak, de ugye az nem kényelmes.


Pubszon
(veterán)
Blog

Nálunk több tucat eszköz van, egyik sem csinált ilyet amíg egy iPhone nem került a családba. A gyerek kapta és folyamatosan ezt csinálja. :(
Strong 1610 mesh hálózat van.


Multibit
(veterán)

A nejem szifonjai és a család iPad tabletei stabilak voltak korábban az Unifi AP-kkal, ahogy a mostani Grandstream AP-vel is. Band steering nincs, csak 5GHz-en kapcsolódnak az eszközök, fix csatornán, 80MHz-es sávszélességgel.

[ Szerkesztve ]


szpeti40
(addikt)
Blog

Ha kikapcsolom a mobilnetet a telefonon, akkor képernyő lezárás után egyszerűen megszűnik az internet, csak akkor jön vissza ha feloldom a telefont, de arra is várni kell pár másodpercet.

Itthon Unifi U6 AP-val nincs ilyen gondom.

[ Szerkesztve ]


kpityu2
(őstag)

Valószínűleg összejönnek a teló és a router energiatakarékossági beállításai. Lehet, hogy az Unifi nem zavartatta magát ha a teló takarékra tette magát, a mostani meg gyorsan eldobja a kapcsolatot, ha nincs forgalom.


havri1
(félisten)

Sziasztok!

Adott egy 2 szintes ház, vastag falakkal (60cm beton,m tégla, kő).
Jelenlkeg a felső szintre jön be a net, egy T-s Sagemcom 5670 eszközzel, lanon megy le az alsó szintre, ahol egy ASUS RT-N56U osztja tovább a netet, az alábbi módon:


A kliensek egy wifit látnak így, 2.4 és 5ghz külön ssid-n, fent felső (wifi6 baromi gyors) lent wifi 4-5 nem tudom, kb 2-300 mbit).
Ez eddig oké is, de..az utóbbi időben az alsó szinten elkezdett szarakodni a wifi. Az egyik google chromecast szétkapcsol, lassú, pedig van wifi jel még.
Restart az asus router, és jó x ideig. Szerintem behalt már. FW már nincs hozzá resetelni se tudtam, szal' ... vennék egy eszközt lentre.
Olyan eszközt keresek, ami szintén ezt tudja, vag yjobban. Amolyan mesh hálózat?!
Jó lenne az új szabványokat tudni, láttam, van már wifi 7 is (Xiaomi BE3600 láttam tegnap 20e -ért, kínai verzió, csak félek nem fogom tudni beállítani, ha egyáűltalán tudja e azt ami nekem kell?!).
Megbízható, gyors eszközt szeretnék, ami stabilan tudná ezt itt lent. 4 lan port is szükséges lent, tv, xbox stb.
Összességében 40-50 eszköz csatlakozik a komplett hálózathoz (okosotthon , azt is lehetne külön választani?!)
Tudnátok segíteni?
:R

[ Szerkesztve ]


coco2
(őstag)

Szia!

Az a bizonyos "elkezdett vacakolni" jelenség elő tud jönni olyankor, amikor túl sok eszköz csatlakozik ugyan arra a hálóra dinamikusan. Egy új érkezik, valamelyik kilép, és éppen a tranziens következményeket látod.

Találtam neten hirtelen ezt.

2.4-es szegmensre fel tudsz csatolni 11-et, 5-ösre 45-öt. Ha nálad van 40-50 eszköz, és egyetlen router, az már a felső korlát lehet. A te problémád természete valószínűbben mennyiségi, mint minőségi. Persze vakon nem teszem le rá a fejemet, de az lehet a helyzet. A routerednek meg kutya baja. És persze az újabb fogalmakról egy apróság. A "wifi6" a 2.4 és 5-ös sávok egybeszedése. A "wifi6E" tud 6 ghz-et is, a "wifi6" nem. Ha misztikus jelenségeket oknyomozol, foglalkozni kellene a részletekkel.

Amit jó lenne listába venned, mielőtt lépsz bármerre, hogy hány régebbi wifi kliensed van, ami csak 2.4 ghz-en tud csatlakozni, hány újabb, ami már 5-ön is, és hány olyan, amelyik tényleg tud 6 ghz-et? Lévén a wifi nem olyasmi, hogy emeletek között meghúzza az éles határvonalat (vagy akár szomszédok között, ha már ott tartunk), legalább a te környezetedben mindent kellene összeszámolni. A 60 cm betonfal akkor akadály, ha egy bunkerben vagy. Ha vannak lepattanási lehetőséget, rés és csúcs jelenségek, akkor a fal nem sokat számít.

A lehetőségek egyébként:

-Ami statikusan elhelyezett cucc, inkább kábelezni, és wifit teljesen kikapcsolni rajta.

-Ha a régi eszközökből van sok, 4-es routereket kellene még üzembe állítani, és fixen szétosztani rajtuk az eszközöket. A régi háló nevet konrétan elfelejtetni velük, hogy ne "mászkáljanak". A wifi 4 olcsó, de a sávtartomány sajnos kevés. Nem lehet csak azzal tömni mindent. 3 szegmens tud teljesen zavar mentesen működni, azon túl elkezdik zavarni egymást. 5 szegmens még úgy ahogy elfér, 7 már elkezd túl sok lenni. És persze vannak szomszédaid is, nem csak emeleteid. Egy átlagos lakóövezeti ponton a fővárosban legalább 9 külön wifi4-es ssid látható mindenütt. Ha a gépek tényleg gondolkodni tudnának, már régen bediliztek volna :D

-Ha nagy arányban újabb eszközeid vannak (minimum 5ghz-képes ketyerék), akkor érdemes több wifi5 routert vásárolni, és feljegyezni minden klienst mindegyik ssid-hoz. Az 5-ös eszközök mászkálhatnak kedvükre, a szoftver majd osztja őket elég rendesen.

-Wifi6E routert csak akkor telepíts többet, ha tudod, hogy mindegyik eszközöd top stuff, amik 6 ghz-en is működnek. Ha korlátos a budget, érdemesebb wifi5-nél maradni, és mennyiséget vásárolni, nem minőséget.


havri1
(félisten)

Szia, köszönöm a leírást!

Igen, így átgondolva valóban ez lehet a probléma.
Az okosotthon (kamerák, kapcsolók, lámpák, érzékelők, kapu stb) mind 2.4ghz fixen, ezeket akkor külön kéne tennem. Az a baj, a 2 szinten és kültéren is el kell osztani 2 eszközre őket, mert a jelerősségek nem egyformák.
Méregettem a jeleket, szerencsére messze vannak a szomszédok, éppen csak elnyalom a jelüket. Csináltam "térképet" wifi analyzerrel régebben, olyan csatornát választottam, ami üres.
De nekiállok újra, és felépítem nulláról. Van még egy D-LINK DIR 842, talán az pont jó lenne ezekre, legalább alsó szinten.
Kamerákat amit lehet vezetékkel fogok összekötni, illetve mindent, amit csak lehet.
Most így nézünk ki, de igazából érdekes, mert a 192.168.1.1 (T-s ONT)-n is megjelennek az eszközök, ami az alsóra vannak csatlakozva. Gyanítom, mert átjátszó, és ő hostol, vagy nem tudom..


[ Szerkesztve ]


coco2
(őstag)

Egy mai router ugyan jellemzően ráállítható fix frekvenciára, de ha auto-n hagyod, elkezd váltogatni. Ugye arra odafigyelsz?

Ha eltérő ssid-k vannak, és mégis másik host-on látod az eszközöket, annak az lehet az oka, hogy másik eszközre vannak rácsatlakozva :) A 2.4-es wifi jól bírja a terepet. Egy szakadozó kapcsolat emeletek között simán átjut. Gondoskodj róla, hogy a kliensek csak 1 hálózati jelszót ismerjenek, és a többit explicite felejtesd el velük.


joczo1337
(tag)

Sziasztok!
Ingyenes wifi hotspotot szeretnenk letesiteni,viszont "rewarded video ad" rendszerut,vagyis a felhasznaloknak meg kellene neznie egy par 10mp-es reklamot,majd igy engedelyezve lenne az internethozzaferes peldaul 30percre,utana ujbol,stb stb.
Talaltam par dolgot,hogy letezik ilyen es valositottak mar meg,viszont nagyjabol ennyit.
Alapja lehet egy egyszeru Raspberry Pi alapu "szerver",WLAN eszkozok tekinteteben egyszeru "CPE" stilusu kulteri AP-kben gondolkodunk.
Van par lokacionk,ott terveznenk tesztelni(halozati reszet mar probaltuk,stabil-jo jelerosseget ertunk el regebbi kulteri AP-kkel is),maga a captive portal lenne a problema,amivel a hirdeteses dolgot megoldjuk.
Merre induljunk el a dologgal?
Koszi!


kpityu2
(őstag)

Kell egy linuxos szerver/router ami IP-t ad a felhasználónak és az mindaddig korlátozott amig a videó le nem futott. A videó végén kiengeded WAN-ra. Én legalábbis erre indulnék.


coco2
(őstag)

Kotorjátok fel azokat, akik csinálják, és kérjétek el tőlük a stuffot. Ha van egy kicsi szerencsétek, githubról vagy valami nyilvános helyről szedték. Ha saját fejlesztésük, mosolyogjatok nagyon szépen és udvaroljátok ki belőlük. Ha nem jön össze, vártok vele 1-2 évet, talán addigra kikerül githubra. Ha zöldmezősen gondoltatok nekiesni, meggyőztök egy ahhoz szokott fejlesztőt, és összerakja nektek.


venom8888
(őstag)

Sziasztok kedves topikozók. Volna nekem egy olyan bajom,hogy a torrentezes kozben,kb 20sec enkent megszakad a net,majd visszajön. A routerem amit a szolgaltatotol berlek az egy A Mercusys AC1200-es WIFI-s router, MR30G
A router a baja a szakadozasnak?


zsiga68
(senior tag)

Korlátozd a torrentek és a kapcsolaok számát. Illetve a le és feltöltés sebességét.


coco2
(őstag)

A jelzett típus nem tűnik szolgáltatói végpont készüléknek. Van az előtt a router előtt valami más is.

Próbáld ki wifi helyett kábelen. Ha azzal nem szakadozik, a wifi a bűnös.


venom8888
(őstag)

Szia. Van ige, egy fehér tenyérnyi méretü kis doboz.
És nem wifin van,hanem bele van dugva a gépbe a kábel.

[ Szerkesztve ]

üzenetek