[Re:] [erdoke:] Zsírtörténeti kitekintő - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


erdoke
(titán)
Blog

A pálmaolajjal önmagában nincs gond, és tudtommal elég sok benne a telített és egyszeresen telítetlen zsírsav.
Ebben a két táblázatban elég részletesen megvan minden lényeges zsír és olaj összetétele:
Typical Fatty–Acid Compositions of Some Common Fats
Fatty Acid Composition of Fats and Oils

Tehát 48-40-10-2 a százalékos arány a telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen és egyéb között. A "részben keményített" tipikusan azt jelenti, hogy kukába való. Jelen esetben kicsit árnyaltabb a kép, mert eleve csak 10 % volt a PUFA, amiből transz zsírsav képződhet, és talán még ennyit se telítettek belőle. Mindenesetre szerintem már 3-4 % természetellenes transz zsírra sincs szükségünk, csak árthat...
(A 18:1-ben pl. az első szám a szénláncú hosszát jelenti, a második a telítetlen kötések számát.)

[ Szerkesztve ]

üzenetek