[Re:] [Parci:] Milyen az igazán jó vörösbor? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


nem_tom
(őstag)
Blog

Nálam az igazán jó vörösbor, minőségi és minimum félédes. Bár volt egy kivételes eset, mikor is egy száraz, de minőségi bort vettünk haverokkal. Tisztára olyan volt, mint egy édes. Olyan jót még nem is ittam, azóta se. Sajnos már nem emlékszem milyen márka volt.


potyautas
(csendes tag)
Blog

Nem félédes, félszáraz. ;)
Javasolnám a Blauburgert. Azt ugyan még én is csak sofőrként - tehát valóban csak gyűszűnyit - kóstoltam, de nagyon tetszett.


nem_tom
(őstag)
Blog

Van különbség? :D


potyautas
(csendes tag)
Blog

Valójában nincs különbség. Régebben azt hittem, hogy a félédes és a félszáraz egy-egy fokozat, de nem így van. Attól függ minek nevezik, hogy milyen az alap bor. Az édesnek a kevésbé édes változata a félédes, a száraznak a kevésbé száraz változata a félszáraz. (azt hiszem, így van)


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

édes vörösbor "nincs", ezt ugye tudod?


raczger
(őstag)
Blog

Régebben mikor Kisnánán jártam voltam borkóstolón és ott mondta a borász, hogy elvileg csak a Mátrában terem olyan szőlő, amiből lehet természetes módon (tehát cukrozás nélkül) édes vörösbort csinálni. Ittam is belőle, bár fogalmam sincs hogy tényleg igaz-e amit mondott.


AdamBeyer
(csendes tag)

"Milyen az igazán jó vörösbor?"-kannás... :DDD


AdamBeyer
(csendes tag)

A csőszPisti boránál pedig nincsen jobb:DDD(150Ft/l=halálos dózis)


nem_tom
(őstag)
Blog

A boltokban pedig szoktam ilyennel találkozni. De nem vagyok borszakértő, úgyhogy várom az indokot. :)


j.bravo
(addikt)

Szerintem épp azért tette idézőjelbe a "nincs"-et... :)

Amennyit én, abszolút kezdő borkedvelő tudok:
A száraz-félszáraz-félédes-édes besorolás a borban lévő ún. maradékcukor mennyiségére vonatkozna - azaz hogy a must cukortartalmából az erjedés után mennyi marad. A pontos g/l adatokra nem emlékszem.
Két dolgot vélek fontosnak megemlíteni ezzel kapcsolatban:

1.) "normál" szőlőből (azaz kivétel az aszú, a jégbor és hasonlók - de ezek ugye leginkább fehérek...) helyes borkészítési technológia esetén a cukor nagy része alkohollá erjed, azaz csak annyi cukor marad, ami alapján száraz minősítést kéne kapnia a bornak.
2.) le kellene kattani erről a besorolásról, mert (bocs a kifejezésért, de) a fogyasztó szempontjából baromság, de legalábbis lényegtelen. Ha egy bor száraz, az nem jelenti azt, hogy savanyú, vagy hogy összehúzza a szádat.
Bonyolult összetételű (többfajta anyag van benne mint gondolnánk), élő anyag a bor, hiba lenne kizárólag a cukortartalom alapján osztályozni.
Több anyag van, amitől édeskésnek vagy bársonyosnak érezheted, és nem cukor :)
Vannak országok/pincészetek akik rá se írják a palackra hogy száraz vagy édes.

[ Szerkesztve ]


j.bravo
(addikt)

(letelt a mod-idő az előző hsz-hez)

Köszi, megnézem!

(Thummererék vajon hogy állítják elő a Tréfli Cuvée-t? Az édes... izé, magas cukortartalmú vörös, és bár már jó rég ittam, kellemes emlékeim vannak róla... kíváncsi lennék hogy ízlene most)

[ Szerkesztve ]


mephi666
(nagyúr)
Blog

bezárult a másik bejegyzésed és ide tenném on-ba, amiről ott beszéltünk, de ott off lett volna :)

2009-es teleki (villányi) pinot noir-ról mi a véleményed? ilyet még nem ittam soha és ebből vettem egy palackkal péntek estére... (szerintem a 789huf/üveg elég jutányos ár volt érte)


j.bravo
(addikt)

Belepofázok, ez kicsit gáz - de remélem tolerálható, Parci részéről is (feltételezem, mert hasonlót írt már nekem is - igaza van.)

A lényeg: az a lényeg, hogy a borral, amit veszel, iszol, te légy elégedett, te finomnak találd. Attól hogy valakinek (bárkinek) X ízlik, másnak lehet hogy az nem, Y ellenben igen.

A többi részletkérdés. :)

(ha tényleg érdekelni kezd a bor, akkor az árban megtestesülő fájdalomküszöb feljebb fog tolódni. Nemrég úgy voltam mint most te, és nagyrészt egy villányi illetve badacsonyi látogatás kapcsán változott meg a véleményem.
Teleki: a Csányi pincészet tömegtermelő. Vannak jó boraik, persze, és alkalmasint igen jó áron is lehetnek. Talán egy hasonlattal próbálnám meg a saját véleményemet érzékeltetni: Vehetsz a tescoban vagy sparban nagyüzemi gazdaságból származó zöldséget/gyümölcsöt, ami jó esetben nagyon ízlik - de ha megkóstolod ugyanazt a zöldséget ami egy (a dolgot komolyan vevő) családi (akár bio, akár sima) kertészetekből származik, akkor... vágod :)
Jellemzően 1000-2000Ft között már lehet igen jó nedűket találni.

No de mégegyszer: a lényeg, hogy te és akit megkínálsz vele, ti találjátok finomnak.

[ Szerkesztve ]


P00By
(nagyúr)

Nekem most ez a kedvencem(Szeleshát Oroszlán 2007).


mephi666
(nagyúr)
Blog

oké... végülis így szoktam általában, csak érdekel szakértőbb emberek véleménye, hogy mondjuk erről a "típusról" milyen a közvélemény :) örülök, hogy "belepofáztál" ;]

borból általában szeretek jobbat venni, nem túl drágán... egy ideig főleg a különféle egri medinák/merlot-k mentek... de a bikavér is a kedvencek között van a testessége miatt... abból pontosan nem tudom, honnan származott, amit bátyámtól kaptam, de az volt a best :R tavaly karácsonyra meg egyik "munkatárssal" hozattam termelői egri medinát... na, az is nagyon finom volt... a cabernet sauvignon-ok is még a kedvencek között vannak... most jön a hidegebb évszak és szerintem átállok megint sörről borra, ahogy ilyenkor szoktam... jó, nem viszem túlzásban, mert mondjuk hétvégente ha elfogy pár palack jóféle bor, az nem árt meg :) (beteg sem szoktam lenni tőle, mert jó bortól nem "betegszik" le az ember)

kb. 2 éve itt kecskeméten a főtéren kóstoltam valami erdélyi száraz vöröset... nem emlékszem már a fajtára/pincészetre (ritkán jegyzem meg), de az volt még olyan finom és testes, hogy azonnal vettem belőle egy üveggel :B

...általában így szoktam a borokkal járni... nagyjából ismerem a típusokat és tudom, mire számíthatok 1-1 választásnál és általában hangulatfüggő, épp mit szeretnék... akkor meg kiválasztok a kiszemelt típusból 1 palackkal a megfelelő árkategóriában és nem szoktunk csalódni :) ahogy eddig megtapasztaltam: kannás "borokat" leszámítva olcsón is ki lehet fogni jó borokat 5-600ft alatt... kicsit többért meg még jobbakat :K

[ Szerkesztve ]


P00By
(nagyúr)

"Most" júniusban ittam utoljára :)


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

tőlük a K2 egészen frankó kékfrankos. a merlot válogatásuk (Nomád talán? vagy Nyék...?) is pazar.


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

olyasmi, amit már írtak előttem. a lényeg, hogy lehet bort természetes módon készíteni, amikor akkora lesz a maradékcukra, amekkora megmarad, és lehet sűrítményezett mustból édesíteni, de akár simán cukorral is. van savpótlás is, tannin chips, mindenféle kémiai fityf.sz.

de igazából bor csak az, amit természetes módon annak készítettek. a többi annyira bor, mint amennyire a "reggeli ital" tej...


j.bravo
(addikt)

Az jutott még eszembe, hogy mintha lenne olyan, nem teljesen ördögtől való módszer (talán a megfelelő időpontban adagolt kén?) amivel le lehetne állítani az erjedést, hogy maradjon még cukor (persze az alkohol kevesebb lesz), és ezzel néha amúgy abszolút kulturált, minőségi kézműves borokat készítő borászok is élnének. Vagy keverem valamivel?

[ Szerkesztve ]

üzenetek