üzenetek

hozzászólások


Akheron
(senior tag)
Blog

Teljes őrlésű búzalisztből Biopontot vettem, amíg a Spar ki nem cserélte őket a saját Natur*Pur márkájú liszteire... :) Azóta ezeket veszem. A teljes őrlésű búzaliszt itt 189 Ft, a finomliszt pedig 229 Ft. Szoktam még Piszkei Öko teljes őrlésű lisztet is venni, de azt csak egy drágább boltban találni, 240 forint körül. Sajnos kábé a Spar az egyetlen hely, ahol elfogadható áron lehet még ilyesmit kapni; a bioboltok is nagyon sokat rátesznek.

(Géppel dagasztani ilyen mennyiséget tényleg nem érdemes, azt hiszem, bár sosem használtam még gépet. :) )


Akheron
(senior tag)
Blog

Ja, bocs, most látom; ezt a dagasztásos dolgot nem kérdezted, hanem hozzátetted. :B Amúgy tényleg rendesen meg tudja dagasztani a tésztákat a gép? Annyira el szoktam fáradni néha, hogy nehéz elképzelni, hogy egy ilyen kis gép alaposan át tudja dolgozni. :)


Anubiss
(tag)
Blog

Fantasztikus!!! :R :R
Éhes lettem...


Emosz
(tag)

pizzát a pocakba! a fórumozó is ember :DD

nagyon jól néz ki a pizza, lehet a hétvége folyamán kipróbálom a recepted!


twollah
(nagyúr)

Milyen vizet hasznal a kedves cikkiro szakacs?
Csapvizet, Pi-vizet, esetleg valamilyen forras vizet?

Ha mar annyira bio minden akkor jo lenne ha a vizrol sem feledkeznenk meg.


twollah
(nagyúr)

Az utolso par kep akar a Nok Lapja suto, fozo rovataba is bekerulhetnenek a minoseguk miatt.
Gondolom sokat pepecselt veluk a keszito.


kozmate
(tag)

"Az egyszerű finomított asztali só ipari nyersanyagnak inkább való, mint emberi fogyasztásra."

Mi a probléma vele? :F


Akheron
(senior tag)
Blog

Sima csapvizet. :D Mentségemre szóljon, hogy már szemezgetek a fordított ozmózis elvén működő szűrőberendezésekkel... De az ilyesmi egyelőre még nekem is túlzásnak tűnik.

Annyira nem kellett sokat bíbelődni velük. A fonás, szaggatás, csavarás aránylag hamar megvan. :) Bár végül is embere válogatja; én szeretem ilyesmiben kiélni magam, így nem érzem nyűgnek.


concret_hp
(addikt)
Blog

na ha vizsgaidőszakban lesz időm bepróbálok egy ilyet :R


Akheron
(senior tag)
Blog

Az az alapvető baj vele, hogy a legtöbben túlzottan sokat használunk belőle. :) De ez is főként azért probléma, mert a finomított konyhasó gyakorlatilag vegytiszta (és ha jól tudom, vegyszerrel kezelt) nátrium-klorid, miközben a szervezetnek ugye számtalan egyéb ásványi anyagra is szüksége volna még - illetve általánosságban is lényeges az ásványi anyagok egyensúlya. A "nyers" sókból ezért jóval többet lehet fogyasztani egészségügyi kockázatok nélkül, és úgy általában is egészségesebbek. Ha gondolod, kereshetek valamilyen cikket ezzel kapcsolatban, de lehet, hogy csak angol nyelven találok.

(Amúgy tényleg főként ipari felhasználásra készítik a finomított sót: a fejlett országokban az étkezési felhasználás állítólag csak néhány százalékot tesz ki.)

Szerk.: De egyelőre még én is egyszerű konyhasót használok (csak kis mennyiségben). :)

[ Szerkesztve ]


twollah
(nagyúr)

Szerintem nem tulzas ha bioliszt, szoja akarmi szoja novernek, hogy befostam.
Vagy minden bio vagy semmi sem.

A viz is fontos, ha nem a legfontosabb eleme az etelnek.
Ha a viz nem bio akkor gyakorlatilag a tobbi sem lesz bio.
Egyszerubben levezetve a kepletet bionak alcazott majd ugyan annyi karos anyagot tartalmazo pizzat csinaltal a nem bio viz miatt.

Apropo...

A talca amiben sutotted mibol keszult?
Teflon, vas, hoallo uveg vagy vmi keramia?

Nem kotekedes csak vagy ortodox bio modszerekkel csinalsz vmit vagy megette a fene az egeszet.

Vagy normalisan csinalunk vmit vagy sehogy se.

[ Szerkesztve ]


baguvixww
(csendes tag)

nekem ez a kedvencem! :K


Akheron
(senior tag)
Blog

Igazad van - tényleg úgy lenne a legcélszerűbb, ha minden az lenne. De nem igazán dolgozom már annyit mostanság, mint régen; inkább próbálok egyszerűen és nyugodtan élni, amihez elkél némi kompromisszum. :) Persze, ha a bioboltok nem másfélszeres és kétszeres áron kínálnák a termékeket, lehetne ez másként is... :(

A sütőalkalmatosság egy tapadásgátló bevonattal ellátott tálca. Keresgélek jó ideje pizzasütő követ, de csak sütővel együtt találtam... Kínomban már arra is gondoltam, hogy veszek valamilyen sima aljú, nagyobb méretű agyag járólapot erre a célra.


twollah
(nagyúr)

Allitolag ha buborekmentes asvanyvizbol vagy forrasvizzel csinalod csapviz helyett az etelt akkor az allitolag finomabb.


tkazmer
(addikt)
Blog

ezt meg tudom erősíteni.


rudi
(nagyúr)
Blog

Alapanyagokat és nem utolsó sorban időt figyelembe véve olcsóbb így mint pizzériából rendelni? Nekem rendszerint az a bajom, hogy nincs időm főzni. Ma viszont volt :)


elit_hun
(őstag)
Blog

szerintem ha minőségi cuccokból csinálod és időt is beleszámítva drágább a házi pizza, de finomabb is :)


Akheron
(senior tag)
Blog

Nekem jóval olcsóbban jön ki. Még egy kis Excel-táblát is készítettem korábban, mert érdekelt, hogy mennyi az annyi... Ilyesmi eredményre jutottam:

Bio liszt: 0,250 kg x 200 Ft - 50 Ft
Sajt: 0,075 kg x 2000 Ft - 150 Ft
Par.sür.: 0,060 kg x 553 Ft - 33,2 Ft
Kukorica: 0,050 kg x 329 Ft - 16,5 Ft
Olaj: 0,065 l x 670 Ft - 43,5 Ft
Élesztő: 0,002 kg x 5190 Ft - 10,4 Ft
Fűszerek: ~50 Ft

Ez az egyszerű kukoricás-sajtos összesen 343 Ft lenne. :) Ha még teszek rá 50 gramm friss csiperke gombát, akkor 380 Ft. A legtöbb zöldség is legfeljebb ilyen 30-40 forintokat tesz hozzá az árhoz, szóval 500 forintból én bőven tele tudok pakolni egy 36x25-öst.

A leglényegesebb tényező tényleg a sajt - ha valaki például 150 grammot tesz rá az általam preferált 75 helyett, akkor a fenti 343 forintos összköltség nyomban 500 forintra emelkedik. És ha a 150 grammnyi sajt mellé még 3000 Ft/l-es olívaolajat használ a bio napraforgó helyett (ami egyébként nagyon finom szerintem), akkor tovább emelkedik 640-re. Tehát főként ezeken múlik. (A húsokkal kapcsolatban nem tudok mit mondani - kérem, kapcsolja ki. :) )

Időben szerintem nem olyan vészes, a kezdeti gyakorlatszerzést követően, mikor az ember már optimalizálta a munkafolyamatot. Végül is az egész csak annyi, hogy 1) tésztát gyúrsz, 2) hagyod kelni, 3) kinyújtod, 4) megpakolod, 5) megsütöd. Sietve ezeket mind el lehet végezni néhány perc alatt, bár én szeretek pepecselni.

[ Szerkesztve ]


Akheron
(senior tag)
Blog

Ja igen, porélesztőből én csak 2 grammot szoktam használni - inkább hagyom, hogy hosszabb idő alatt felszaporodjanak az élesztőgombák a felfuttatott lisztes/cukros vízben. De ezzel már végképp nem akartam fárasztani az olvasókat, úgyhogy nem írtam bele a cikkbe. :)


jerry311
(nagyúr)

Nem rossz. Sütöttem hozzá muffin desszertet. Csokival meg aszalt meggyel. :DDD
Jó páros.

üzenetek