üzenetek

hozzászólások


hcl
(félisten)
Blog

"fénydiódás leválasztás "
Optocsatoló :)

A gombokhoz miért kell IC? Az Arduinora rá lehet drótozni simán a gombokat.
Amúgy zsír cikk, én is mostanában kezdtem Arduino alapú izéket építeni :) Azok is megjelennek majd itt :)


schawo
(titán)
Blog

Rá lehet, de nagyon nem elegáns, mert a nyomásérzékelés nem lesz jó. Az áthúzás miatt egy csomó fals lenyomást érzékel. A kondi simítja a jelet, az IC meg megszünteti a kondi miatti lassú felfutásból származó fals jeleket. Bővebben itt és itt

[ Szerkesztve ]


lapa
(veterán)

50 fokon hogyan hőkezelődik a hús? vagy úgy kérdem mivel biztosítod, hogy mindenhol meglegyen biztosan a 70 fok?

nem teljesen világos mi a különbség eme módszer és a lobogó vízbe zacskót rakás között. úgy tudtam ez csak a főzési időre van hatással, lásd kukta.

ha nagyon belegondolok nekem ez a vákuumzacsi se világos, lévén attól, hogy kiszivattyúzod a levegőt a nyomás odabent nem fog változni.

linkelhetnél esetleg valami szemléltető ábrát a gépről + nájlonról.

amúgy nagyon alapos cikk ezzel a sok bolondbiztos bekötési rajzzal. jó lenne ha lennének ilyen minőségű útmutatóim a saját projektjeim kapcsán.


hcl
(félisten)
Blog

Minden Arduino-s projekthez ilyenek vannak :) Fritzing-gel lehet ilyet.

@Schawo : Érteni. Én nem bonyoltanám ennyire, de igazából persze, szép megoldás. Én tettem az első gombos megoldásomra egy 300-as delayt, és annyi, ráadásul gy folyamatosan is érzékeli a lenyomást. (Óra beállításánál jó dolog :) )
Mondjuk persze, ez időérzékeny dolgoknál nem jó, de ahogy elnézem, ez a főzős sem az :)

[ Szerkesztve ]


sonar
(addikt)
Blog

Pálinkát lehet vele főzni?


schawo
(titán)
Blog

Az alapmenüt megszakításokkal fogom vezérelni, egy megszakításrutinban a delay pedig maga a halál :)

(#3) lapa
1. Minden húsfajtának megvan a maga receptje (hőmérséklet, idő). Ha az összes mérési ponton eléri a kívánt hőmérsékletet a víz, akkor indul a főzési idő.

2. Igen, a főzési időre van hatással. De az állaga is más egy kuktás ételnek, mint egy nem kuktásnak. Ugyanígy különbözik állagában a 100 fokon és az 50-70 fokon készített étel. Ezen kívül az étel nem érintkezik sem vízzel, sem oxigénnel.

3. Valóban nincs effektív vákuum. Azért kell vákuumfóliázni, mert így a zacskóban nincs jelen hőszigetelő levegőbuborék, ami miatt nem lenne garantálható a maghőmérséklet, továbbá se a főzés során, sem pedig a későbbi tárolás során nincs jelen levegő, így az étel nem oxidálódik, jobb az íz, és tovább eltartható.

Ez első rész, a cikk következő részében lesznek képek, Arduino kód, videó.

(#4) hcl
Az ábrák painttel készültek :D

(#5) sonar
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó :))

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Ért :) Akkor igaz, hogy nem lehet szórakozni :)

Az ábrák meg nagyon hasonlítottak a Fritzing-esekre, ez akkor azt jelenti, hogy jók lettek :)

[ Szerkesztve ]


szipak
(tag)

figyelemmel fogom követni a folyamatokat, fejleményeket, lehet én is belefogok egy ilyesmibe :)


Jim Tonic
(nagyúr)
Blog

Csaltál! :D
Kerestem a múltkori hozzászólásaimat, aztán láttam, hogy újra kiraktad a cikket. :) Látom, meg is csináltad a változtatásokat, amikről beszélgettünk.
Figyelem majd a projekted. Feleségemnek már meg is említettem, mert neki meg az a gyengéje, hogy elveszítik az ételek a tápanyag- és vitamin-tartalmukat. Eddig azt hitte, a párolás a megoldás, de most kiderült, hogy az sem. Szóval hajrá! :)


schawo
(titán)
Blog

Figyeld a kezem, mert csalok :D

Igen, megcsináltam a változásokat, mert ésszerű volt :K


sing1ep1ayer
(őstag)

Ez biztos nagyon jó és egészséges dolog, a leírás is rendkívül részletes, de el nem tudom képzelni hogy milyen lehet amikor otthon már előző nap éjjel fel kell rakni a másnapi ebédet. :U Nem is beszélve arról, mibe kerülhet 8-12 órán át folyamatosan működtetni egy fűtőszálas eszközt egyetlen fogás miatt. :Y De nálam hab a tortán az, hogy ha adott napon az ebéden kívül még egy másik étkezés menüjét is Sous Vide módon szeretnénk elkészíteni, akkor kapásból két edényre lesz szükség, mert senki nem tart akkora szüneteket két evésidő között, mint amíg itt bármi is megfő. :DDD

UI: Ez nem feltétlen egy Neked, inkább a módszernek szánt kritika és a véleményt kizárólag a cikkedben olvasottak alapján alakítottam ki, máshol nem néztem utána.


schawo
(titán)
Blog

A kész étel fagyasztás nélkül hetekig eláll a hűtőben, tehát bármikor előre elkészítheted. Tálalás előtt csak át kell sütni egy pillanatra, hogy sültes kérge keletkezzen. Tehát az ebéd elkészítése a fogyasztás előtt csak pár percet vesz igénybe, ennél gyorsabban nem lehet ételt készíteni. A bonyolultabb ételek így készülnek a jobb éttermekben, ellenkező esetben szegény vendégnek órákat kellene várnia.

A fűtőszállal nem lesz gond, nem megy az folyamatosan, a PWM vezérléssel kábé 5-10%-on fűt, hogy tartsa a hőmérsékletet.

[ Szerkesztve ]


sing1ep1ayer
(őstag)

Ezeket azért jó tudni. De így is előre kell főznöd ha rendszeresen használod, ráadásul nem 12 órával, hanem napokkal. Egy étteremben ez nem gond, ott természetesen előre dolgoznak, de a háztartásokban ez azért annyira nem jellemző. Otthon inkább csak az dívik, hogy adott ételből sokat készítenek és a maradékot későbbre elrakják.

Még azt nem értem, hogy ezek szerint általában csak húst készítenek vele? Mert gondolom a babot,a sárgarépát, vagy a krumplit nem sütik át tálalás előtt, hogy sültes kérge legyen. Azt meg elképzelhetetlennek tartom, hogy az 1 hétre előre megfőzött, majd hűtött, végül kérgesre sütött hús finomabb legyen, mint a hagyományos módon teljesen frissen elkészített verzió - de persze hozzáteszem: sosem kóstoltam a Sous Vide változatot.

Egyébként mondanál egy példát "bonyolultabb" ételre, aminél ez a módszer egyértelműen győztes egy étterem esetén? Esetleg Wellinton?


_Szasza_
(tag)

:DDD Ezen nagyot röhögtem :)


lapa
(veterán)

ez hasznos, betehetnéd az írásba is. mindazonáltal nem az én világom, mondhatni rétegigényesség. meg azért paráznék az alapanyag miatt.

amúgy heston hasonlóan csinálta a tökéletes steaket, alacsony hőfokon huszonórát. asszem nem zacsiban, de előtte megkérgezte tán hogy ne száradjon.

mondjuk egy jó bőrös császárnak neki kéne futnom, rég volt már.

[ Szerkesztve ]


schawo
(titán)
Blog

A cikk maga nem is annyira a főzésről akar szólni, hanem a készülék házi elkészítéséről. De azért beteszem a cikkbe is. :)


lapa
(veterán)

igen, ezt azért deklarálhatnád az elején, hogy mi a cél. most dobtam ki az összes lábosom, mondom uccsekell már...

amúgy az még mindig nem világos, hogy mi köze a hús feljavításának a gőzpároláshoz. ahogy én tudom az inkább zöldségekre van amúgy is, az meg nem szuvidolós hanem nyersenevős-gyümicentrifugázós.


schawo
(titán)
Blog

Várj várj várj! Remélem a kukából azért még elő tudod halászni őket. Ha már jött a kukásautó, akkor bizony így jártál. :P


Infomaker
(tag)
Blog

A módszer tényleg jó, aki nem hisz benne, menjen el egy étterembe, ahol ilyet készítenek, kóstoljon, utána jöjjön ide vissza. Olyan omlós lesz tőle a hús, hogy csak na, ja és zamatos is.

üzenetek