pibácsi blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Windows XP – Windows 10: két rendszer telepítése, használata egy gépen.

    Windows XP – Windows 10: két rendszer telepítése, használata egy gépen.

    Lehet, hogy valakinek szüksége van erre a megoldásra, ezért közzéteszem.

    A telepítés asztali PC-re történik, amire telepítve lesz a Windows.10(32,86) és megmarad az XP rendszer is. A két rendszer két meghajtó partición működik, de a többi meghajtót ami a gépen van, közösen használják, tehát a törlő - tisztító programokkal vigyázva kell bánni. Be kell állítni, hogy csak a C/Windows rendszert figyelje és tisztitsa, mivel lehet, hogy a közös meghajtókra a másik rendszer által feltett dolgokat, fájlokat az éppen működö rendszer kiveszi onnan, rossznak, szemétnek tekinti.

    Telepítés:

    Amennyiben egy jól működő XP-nk van, akkor a következő XP telepítés nem kell, az a gépen változatlanúl marad, akkor csak a Win.10 – re kell figyeljünk. Fontos a sorrend: először az XP telepítés vagy fent hagyás és utána a Win.10 telepítése. Fordítva nem fog megfelelően működni, és csak az XP indúl el.
    Helyes működés esetén az első indításkor a bejelentkezésnél a gép bead egy Win - 10 - es ablakot, ahol a bal sarokban fent két téglalap van, a felsőben a „Windows 10” és az alsóban egy „Korábbi Windows verzió” felírat látható. Amelyikre lépünk és „Enter”, akkor az elindúl. Ha nem lépünk sehova, akkor 20 sec. után a Win.10 indúl el.

    XP telepítés.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 14

  • Lencsetorzítás – hordótorzítás.

    Lencsetorzítás – hordótorzítás.

    A digi fényképezésnél számtalanszor találkozunk a lencsetorzítással, leginkább a hordó torzítással, különösen a nagylátószögű optikáknál. Ha ezt nem korrigáljuk, akkor eléggé zavaró lehet, bár nem mindenki érzékeny erre.
    A komolyabb photoshop programokon belűl megoldható ennek a kiigazítása, de az egyszerűbbek – bár azok közűl is van sokat tudó – ezt nem mind teszik lehetővé. Külön téma a RAW – ahol általában a fájlhoz - géptipushoz tartozó szoftveren belűl ezt meg lehet oldani, de ez nem mindenkinek van meg. Az alábbi leírás némileg erre is ad megoldást.
    Jól és eléggé egyszerűen alkalmazható a GIMP v2.8.8 (vagy frissítés) szabad program, ami sokmindenre jó, többek között a lencsetorzítás módosítására is.
    Alkalmazás: elindítjuk a programot, a kétoldalt jelentkező ablakot (Eszköztár – Rétegek) bezárjuk majd „Ablakok” – „Egyablakos mód”. (teljes méretre klikkelés).
    Ezután behívjuk a korrigálandó képet: „Fájl” – „Megnyitás” – „Nézet” – „Nagyítás” – „Kép illesztése az ablakba”. „Szűrők” – „Torzítás” – „Lencstorzítás”. A megnyíló ablakban lehet számszerűen állítni a „Fő” és „Szél” potikkal a hordó ill. párna torzítást, esetleg korrigálni a „Zoom” részen is. Addig állítjuk, amíg nem felel meg, ha jó, akkor „OK”, ha elrontottuk, akkor „Szerkesztés” – „Lencsetorzítás visszavonása” és újra kezdjük a beállítást.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 2

  • A Skype kezdőoldal jelenleg nem érhető el.

    Bár megírtam a Skype fórumon is az alábbiakat - és lehet, hogy kikapok érte, de úgy gondolom, hogy itt is közreadom, mivel talán nem csak az ottani szűkebb résztvevőket érinti.
    Biztos találkozott már más is vele, nem csak én, hogy amikor megnyitom a Skype-t, akkor az első, ami bejön, hogy „ A Skype kezdőoldal jelenleg nem érhető el. Látogasson ide később, hogy megnézhesse híreit és figyelmeztetéseit.” Ez baloldalon a „Kezdőlap” címet viseli. Soha nem ad ki több információt, nem tudni, mire való. Ha a feladatkezelőben leállítom, azonnal ujraindul, néha több szálon is. Ezen kivűl terheli a processzort. Ez a „SkypeBrowserHost” indítás. Ez az utóbbi idők frissítéseivel jött be, azelőtt soha ilyet nem láttam. Mivel felesleges, le kell állítni, de ha símán kitörlöm a Skype telepítő-Browse mappából, akkor instabillá válik a Skype. A megoldás a következő:
    Zárjuk be a Skype-t, ha már fut. Hozzunk létre és nyissunk meg egy szöveges fájlt a „Jegyzettömb” segítségével az asztalon (vagy bárhol máshol). Hagyjuk üresen, ne írjunk bele semmit, majd „Mentés másként”, módosítsuk a „Fájl tipusa” – „Minden fájl”-ra. Mentsük el „SkypeBrowserHost.exe” fájlként. Kapunk egy üres kockát. Nyissuk meg a C-Program Files – Skype – Browse mappát és ott töröljük az ott lévő eredeti „SkypeBrowserHost.exe” fájlt és a helyére az új exet tegyük be. Ez nyitáskor becsapja a Skype-t. Ezután a program gond nélkül és a szöveg nélkül indul.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 3

  • DV videó bemásolás (capture) számadatok megjelenítésével.

    DV videó bemásolás (capture) számadatok megjelenítésével.

    Már nem fut annyira a miniDV videózás, mivel a videókamera rögzítés továbblépett, de talán még érdekes a leírásom azoknak, akik még használják ezt a – szerintem jó - rögzítési formát.
    Sokszor szükséges lenne, de nem minden capture program alkalmas arra, hogy a felvételkori dátum, idő, videóidő adatokat is átvegye (capture) a számítógépünkre és megjelenítse a videón. Én két megoldást próbáltam. Az egyik a „Capture Flux v5.2.3” (vagy a v6.0.5.0) program, a másik az „Enosoft DV Processor”. Mindkettő ingyenes program.
    Az elsőt szeretném ismertetni, mivel sztem ez ad jobb – egyszerű - megoldás.

    „Capture Flux v5.2.3”.

    Ez szabad progi.és nem telepűl, csak a letöltés után a mappában található exe fájlt kell elindítani. Előtte természetesen a kamerát feltenni a FireWire (IEEE 1394) kábelra és bekapcsolni. A videó sima/vagy adatos rögzítésén kivűl lehet képeket is menteni az adott videóból. A "Nyitott könyv"-nél a „Video Source” résznél meg kell keresni a kamerát, az alatta lévő ikonokkal beállítni a szükséges képi és audio részeket. Jobbra fent „Távcsöves” ikon – beállítni a mentési helyeket a videónak és a képeknek is - „Kis kéz irattal” ikon – itt lehet beállítni a mentési fájlokat – videóra és képre vonatkozóan is.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 3

  • Lii-500 akkutöltő használati utasítás.

    Vásároltam egy Liitokala Lii-500 akku töltőt, de nem adtak hozzá magyar nyelvű használati utasítást, még az angol is rosszúl van megadva, így lefordítottam és helyretettem, vmint kiegészítettem a használati utasítást, amit kisérletileg is alátámasztottam. Én csak NiMh AA/AAA akkukkat használtam.
    Az alábbiakban megadom a használati utasítást.

    Lii-500 akkutöltő használati utasítás.

    Funkciók

    1.Four töltőáram szabályozó (300mA / 500mA/700mA / 1000mA)
    2.A különböző specifikációjú akkumulátorok egyszerre tölthetők (18650/26650 / AA / AAA
    3. A töltõ egy független LED képernyõt használ, látható a feszültség, az áram, az idõ, a kapacitás és a belsõ ellenállás paramétere.
    4. A „CHARGE” üzemmódban minden csatorna függetlenül működik. Választhat különféle áramot és akkumulátorokat, például a lítium-ion és az Ni-Mh akkumulátorokat.
    5. A „FAST TEST” módban négy csatorna gyorsan észleli az akkumulátor kapacitását. Az Li-ion akku.és az Ni-Mh akku. külön is működik. Két folyamat van az akkumulátor kapacitás gyors kimutatására, az egyik lemerítős, a másik pedig a teljes kapacitásos.
    6.A „NOR TESZT” üzemmódban három lépés található az akkumulátor kapacitásának észlelésében (teljes töltés, kisütés és teljes töltés).
    7.”CHARGE”, a „FAST TEST” és a „NOR TEST” üzemmód egyidejűleg is működhet.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 27

  • GIMP perspektíva használat.

    GIMP perspektíva használat.
    Megnyitás után rendezzük a megjelenési oldalakat, ha a „Rétegek, csatornák, útvonalak” nem kellenek, akkor bezárjuk (megnyitás a „Windows” – „Recently Closed Doks” részben) behívjuk a képet. „Fájl” – „Megnyitás” – pl. Munkaasztal és a mappa/kép. Az „Eszköztár”-ban bejelöljük a „Perspektíva „ ikont. Ezután két lehetőség is adódik.

    1. Középen a „Normál (előre)” funkciót választjuk. A vágásnál a „Vágás az eredményre”. Alul az előnézetet átállítjuk „Kép” funkcióra, ugyanis ilyenkor a képet tudjuk majd mozgatni a megfelelő helyzetbe. Itt a perspektíva „Rács + Kép” beállítása nem szükséges, mivel csak zavarna a rács, mert a perspektívát állítja és nem láttatja a beállítást. Ezután a kép közepére klikkelünk. Megnyílik egy „Perspectiva” ablak, amit alulra félrehúzunk, az majd később kell. Jobb klikk a képre – „Nézet” – „Rács megjelenítése”. Megjelenik egy szürke rács, amit korábban a „Szerkesztés – „Beállítások” - „Alapértelmezett rács” résznél be kell állítanunk: előtérszín „b6b6b6” szürke, háttérszín fehér „ffffff”, távolság 200x200 képpont. Ezt alkalmanként megváltoztathatjuk, ha szükséges: „Kép” – „Rácsbeállítás” résznél, a főbeállítás megmarad. Lehet ugyan oldalról-felülről vonalzókat behúzni, de a perspektíva beindítása után ezek nem mozgathatók, így jobb a rácsozat, több támpontot ad.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 4