Advent Vega Tegra Note 7: új gép a tabletek közt

A kaliforniai óriás első tabletjét a "leggyorsabb, leghangosabb, legszórakoztatóbb - elfogadható áron" emlegetik, de így is van? – írta: Darth_Revan, 10 éve

Multimédia

A stylust kivéve a helyéről felugrik a gyorsindító ablak, ahol az alap rajz- és jegyzetelő program mellé a felhasználó is beállíthat tetszőleges alkalmazást. A stylus érzékenységével nem volt probléma, az elvárásnak megfelelően lehet vele dolgozni és nem hagyott cserben akkor sem, amikor a szépnek nem mondható kézírásomat az általam feltelepített MyScript Stylus probléma nélkül alakította át gépelt szöveggé.

Ami igazán kiemeli a konkurencia közül a TegraNote 7-et az a sztereó hangszórók és mélynyomó. Nagyon jó minőségű a hang, legyen az film, zene vagy játék, nem csalódik az ember. Persze azért ne várjunk csodákat, azonban tagadhatatlanul táblagépek között szép eredmény.

Adatkapcsolat szempontjából sajnos mellőzni kell a 3G-t és be kell érnünk a beépített Wi-Fi-vel. Pici csalódás volt számomra, hogy az eszköz nem enged USB-n keresztül az internetet osztani, de ezt hamar elfelejtettem, amikor megtudtam, hogy nem csak, hogy memóriakártyával tudom a beépített 16 GB-ot bővíteni, de OTG kábellel megbirkózik a 32 GB-os pendrive-ommal is bármi gond nélkül, annak ellenére, hogy NTFS fájlrendszerrel van formázva, így nem kellett rootolni és külön programot feltelepíteni az NTFS pendrive támogatáshoz, mint az LG G2 esetében. Wi-Fi téren TI Wilink 8 (WL18xx) sorozat képviselője teljesít szolgálatot, amely single stream 2.4 GHz, míg a GPS szintén Texas Instruments gyártmányú, GNSS.

Film és zene

Zenelejátszás szempontjából az alap Google lejátszót kapjuk, amivel probléma nélkül le tudjuk tölteni a készülékre és rendezni a vásárolt zenéinket, valamint természetesen kapunk hangszínszabályzót is. Az FM rádiót sajnos itt is mellőzni kell.

Filmlejátszás terén szokás szerint érdemes beszerezni az alap mellé egy normális lejátszót, ami meg tud birkózni az .mkv fájlokkal is.

Az én választásom az MX Playerre esett és most sem kellett csalódnom, gond nélkül viszi hardveres támogatással az 1080p és 720p felbontású 8 bit tömörítéssel készült videókat. 10 bit terén már picit más a helyzet, mert sajnos abba már bele tud törni a Tegra foga, ugyanis hardveres lejátszás esetében a kép sérül, szoftveres lejátszás terén pedig egyes jeleneteknél már 1080p esetében lassulást lehet tapasztalni.

Ez azonban ne keserítsen el senkit, mivel erre a kijelzőre úgy is felesleges a FullHD videó, 720p felbontású 10 bites videó esetében pedig szoftveres lejátszásnál is akadásmentes, így akinek "elég" a 720p, az gond nélkül tudja nézni a gépen a 10 bites videókat is. Az MX Player azért is az egyik legjobb választás, mert nem csak, hogy gond nélkül visz 720p 10-bit videót, de szinte tökéletesen megjeleníti a formázott ASS feliratokat is.


Játékok

Az NVidia egy teljes konzolt épített a Tegra 4 alapjaira, amely óta ráadásul már a Mojo is kijött a saját próbálkozásával, lássuk mit is tud játékok terén a Tegra Note. Először is pozitívum, hogy a táblagép gyárilag támogatja az OTG kábellel csatlakoztatott gamepadeket, köztük a PlayStation 3 kontrolleremmel is probléma nélkül megküzdött, pedig máshol ehhez fel kellett telepíteni külső programot és rootolni az eszközt, mivel manuálisan kellett játékonként módosítani a gombleosztásokat is.

Most azonban ilyennel nem kell küszködni, ugyanis az NVIDIA már a legtöbb kompatibilis játékhoz belőtte a gombleosztást. Sajnos itt is került egy kis zöldség a húsba és néha előfordulhat, hogy 1-2 gomb fel lett cserélve a tervezetthez képest vagy, mint a NOVA 3 esetében az, hogy nem is engedi gamepaden kívül mással irányítani, így kontroller nélkül nem is játszható.

További negatívum, hogy a kontroller csak kábelen keresztül működik, ha kihúzzuk a kábelt, megszűnik a kapcsolat, nem találtam rá módot, hogy Bluetooth-on keresztül üzembe lehessen helyezni.

Játékok válogatásában segítség tud lenni az NVIDIA TegraZone alkalmazás is, amiben tudunk szűrőt beállítani arra, hogy csak a kontrollertámogatással ellátott játékokat listázza:

Zombie Driver THD
Kezdésként egy Tegra exkluzív játék a Zombie Driver, ami Tegra 4 alatt többek között olyan új effekteket kapott, mint az eső, dinamikus árnyék, éjszakai küldetések.

Real Boxing
A Real Boxing szinte minden eszköz számára elérhető, azonban a játék ha Tegra chipsetet érzékel, akkor bekapcsol olyan grafikai effekteket is, amik más chipseten kikapcsolva maradnak.

Sonic Episode II THD
A Sonic EPII volt azon platformerek egyike, amik az elsők között kaptak Tegra exkluzív effekteket, mint pl.: a szebb napsugarak és fényeffektek az éjszakai pályákon. Kezdetben maga a játék is csak Tegra készülékekre volt elérhető, de azóta már van kint egy "levizezett" változat is.

Dead Trigger 2
Az előző részhez hasonlóan a Madfinger ismét megmutatja, hogy mit tud a Unity grafikus motor, ráadásul Tegra alatt kapunk szebb fény és vízeffekteket. Sajnos itt már előjön az, hogy csak 1 GB RAM lett beépítve, mivel nagy létszámú zombiáradatnál már érezhetően belassul a játék.

Deus Ex: The Fall
A Square Enix alkalmazottaiknak nem mindennapi játékot sikerült összehozniuk. A grafika igaz, hogy nincs Dead Trigger 2 szint, de azért nagyon szép, a játékmenet pedig összetett, rengeteg felvehető tárgy, fejleszthető fegyverek és magunk választhatjuk meg, hogy végiglopakodva Sam Fisher módjára vagy Ramboként végigkaszabolva mindenkit teljesítjük a feladatainkat.

N.O.V.A. 3
A Gameloft Crysis koppintásával csúnyán elvérzett a Tegra 3, mivel hiába volt szép a játék, sajnos előjöttek a hardver limitációk, így sok helyen diavetítés szintjére leesett az FPS. Most szerencsére nincs ilyen probléma és ahol az előző chipseten diavetítés volt, ott most már nincs FPS gond.

Sajnos azonban nem mondhatom azt, hogy sehol sincs belassulás, mivel vannak pontok a játékban, ahol szinte indokolatlanul leesik az FPS, de ez ezúttal nem az NVIDIA hibája, hanem a Gameloft a ludas, mivel ezeken a pontokon a játék Snapdragon 800 alatt is ugyanúgy belassul. Lehet itt is renderelve van a víz a föld alatt?

Imperium Galactica 2
Minden idők egyik legjobb magyar fejlesztésű RTS játéka végre elérhető Androidon is. LG G2 telefonon is gond nélkül játszható, de táblagépen egy teljesen más élmény, amit az is jól mutat, hogy csak pár screenshot készítéséért töltöttem be, erre mire észrevettem, már éjfél is elmúlt és a Kra'hen Birodalom utolsó bolygóit ostromoltam.

Tegra Note alatt picit jobban fut a játék, mint LG G2 alatt, mivel az utóbbi esetében hajlandó picit belassulni sok egység/épületnél. Erről csináltam egy videót is, amin látszik, hogy ugyanabban a szituációban G2 telefonon az eső picit akadozik.


(Klikk a lejátszáshoz)

Grand Theft Auto: San Andreas
A legvégére maradt a jelenleg telefonon és tableten elérhető talán legjobb játék, a GTA San Andreas Android portja, amely hosszú játékidőt és hatalmas bejárható területet biztosít, ráadásul a konzol portoknál megszokott 9-10.000 Forintos ár helyett, mindössze 1600 Forintba kerül.

Természetesen nem egy levizezett mobilos változat, hanem egy-az egyben a teljes játék portja. Habár a belátható terület picit kisebb, mint PC-n volt anno, azért összességében a grafika jobb, mint az eredeti változatban volt, hála a szebb fényeffekteknek, színeknek és csiszolt karakter modelleknek.

Az NVIDIA Shield egy kedvelt szolgáltatása a GameStream, ami annyit takar, hogy a GeForce kártyával szerelt PC-ről a Shield-re lehet streamelni Wi-Fi-n keresztül a játékot, így a kis kütyün is tudunk játszani vele. Hogy ennek mi értelme, nem tudom, mivel ennyi erővel már lehet játszani a gépen is. Sajnos (?) a GameStream nem lett a Tegra Note-ba beépítve, mivel a kütyü csak single stream 2.4 GHz Wi-Fi-vel lett szerelve, a streameléshez pedig az NVIDIA szerint dual-band 5 GHz Wi-Fi kell.


(Klikk a lejátszáshoz)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények