Amit a robotporszívókról tudni érdemes

Kezdeti segítség mindazoknak, akik közelebbről ismerkednének a robotporszívók világával. – írta: ribarszki, 7 éve

Működési elvek: Szisztematikus

Szisztematikus porszívók

Működési elv alapján a szisztematikus, vagy rendszerszerű robotok alkotják a másik csoportot. Általánosságban elmondható, hogy ezek a gépek árban a drágább modellek közé tartoznak. Az előző oldalon tárgyalt porszívóktól eltérően van egy fontos tulajdonáguk, ez pedig a takarítandó helyiség pontos felmérése. Ezek a robotok már nem random módon mozognak, többször kitakarítva egy-egy részt, hanem pontosan tudják merre járnak és celláról cellára lefedik az egész felületet, garantálva a teljes takarítást a szoba minden részén. Mivel nincsen felesleges mozgás, hanem pontosan megtervezett úton végzik a takarítást, így sokkal hamarabb is végeznek a munkájukkal, s így az akkumulátorukat is kímélik.


iRobot 980-as modell útvonala

A takarítandó helyiség felmérésre két módszert használnak a gyártók. Az egyik a gép tetején elhelyezett kamera (LG, Samsung, iRobot 900-as sorozat, iClebo, Miele) mely a plafont fényképezi/pásztázza, így meghatározva helyzetét a szobában. A gép ütközőjében pedig ultrahangos érzékelők mérik fel az akadályokat. A kettő kombinációja biztosítja, hogy a porszívók lépésről lépésre haladva takarítsák át a felületet és megtanulják az útvonalat.


LG Hom-Bot kamerarendszere

A másik módszer a szoba felmérésben a lézeres távolságmérő szenzor, másnéven a LIDAR modul. Itt nincs kamera, van helyette egy gyorsan forgó lézer fejegység, távolságmérő, mely letapogatja a szobát, falakat, akadályokat, így mérve fel az alaprajzot. Ilyen elven működik a Google önvezető autója is, mely egy LIDAR modult hordoz az autó tetején, felmérve a környezetet. Ezt a megoldást a Neato és a Xiaomi cég porszívói alkalmazzák. Segítségével észlelik az ajtókat, a szobákat, s képesek az önálló szobáról szobára takarításra.


Neato modell LIDAR egysége

Ha egy szisztematikus porszívónak takarítás közben merül le az akkumulátora, akkor abbahagyja a porszívózást, a legrövidebb útvonalon, minden akadályt kikerülve célirányosan visszatalál a töltőjére. Ha itt végzett a töltéssel, visszamegy arra a pontra ahol abbahagyta a porszívózást és folytatja amíg be nem fejezi a munkát, majd ismét visszadokkol a töltőre.

A szisztematikus porszívók jelenleg a technológia csúcsát képviselik. Óriási a fejlesztési verseny, hogy minél okosabb, alaposabban takarító modellek kerüljenek piacra. (Több kamerás rendszer, WiFi modul, okostelefon applikáció, Hepa szűrés, stb.)

Egyetlen hátrányuk az árképzés, mely az utóbbi években a fejlesztési verseny miatt növekvő tendenciát mutat. A példa kedvéért, néhány éve a Neato modelleket 100.000-120.000 Ft környékén lehetett megvenni, addig ma a belépő D75-ös modelljük is 170.000 Ft-ba kerül. Az iRobot csúcsmodellje, a 980-as pedig a megdöbbentően magas 315.000 Ft-os áron lehet a miénk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények