Apple Macbook 7.1 White Unibody Mid-2010

Nem is oly régen készült MacBook, mely mégsem kapott akkora figyelmet, mint a nagytestvére, a Pro, illetve a picike Air. – írta: alkatraz3000, 10 éve

A külsőségek és az OS X

Először is a külsőségek. Az Unibody ház olyan strapabíróságot biztosít, amit eddig csak Apple gépeknél láttam. Az első oldalon említettem a csúnyácska állapotot. Ez annyit takar, hogy az alja például teljesen gumi, és ez hajlamos leválni a ragasztás elöregedése végett. A másik pedig, hogy a zsanér mentén hajszálrepedések jelentkeztek. Nem foglalkoztam ezzel, mert kedvező áron sikerült megvennem, de azt tudtam, hogy a MacBook aljára visszahívási akció van.

Másnap be is robogtam a Bécsi úton található StarKing iCentre üzletbe, és nagy örömömre felvilágosítottak, hogy a repedt burkolatot is ingyen cserélik. Lenyűgöző, hogy egy 4 éves géppel is foglalkozik még az Apple. A másik dolog, ami miatt ennyire "túlspilázom" ezt a dolgot, hogy kevesebb, mint egy nap alatt a kezemben volt a felújított gép. A szépségnek van hátránya is. A fényes, hófehér burkolat rettentően gyűjti a karcokat.

A gépet felvéve a baloldal rejti a portokat. Itt találjuk meg a MagSafe töltőcsatlakozót, egy hálózati bemenetet, két darab USB 2.0-ás portot, VGA kimenetnek egy MiniDisplay portot is, amihez szükséges lehet egy átalakító, egy 3,5-es Jack audiocsatlakozót, és a védelemre szolgáló Kensington lock helyét is.

Jobb oldalon csak egy "lyuk" van, mely a tálcát nélkülöző SuperDrive-ot rejti. Írni és olvasni is képes. Szerencsére nekem még működik, de ez hajlamos meghalni. Nem csoda, hogy az Apple már csak a 13 colos MacBook Pro esetén építi be a hordozható gépekbe a SuperDrive-ot.

Miután kinyitottuk a 2,5 kg-os masinát, egy magyar nyelvű klaviatúrát és az üvegfelületű touchpad-et fogjuk találni. A touchpad nagyon hamar megszokható, és ez az eddigi legjobb megoldás, amivel notebookon találkoztam.
Természetesen multi-touch képes, a bal klikkhez akárhol megnyomhatjuk a touchpadet, és rengeteg funkció elérhető, amit az iPad tulajdonosok valószínűleg már ismernek régóta.

Majd elfelejtettem. A hangszórók nem látható helyre vannak pakolva. Sztereó hangzással rendelkeznek, és nagyon szépen szólnak. A billentyűzet mellett található egy igen jó érzékenységű mikrofon is.

Az OS X

Eredetileg a 10.6-os verzióval lehetett megvásárolni a gépet. Vicces, de én is azzal vettem - a tulaj nem tudott az ingyenes frissítési lehetőségről. 2013-ban elérhetővé vált a 10.9-es verzió, ami a Mavericks névre hallgat. Benne van a FaceTime, az iMessage, az iCloud és még számos funkció, ami az előzőben is benne volt. ;)

Nagyon igényesnek tartom a rendszert Windows-ról érkezvén, és az animációk is feldobják a Macintosh működését. Amíg nem fut egy halom program a háttérben, addig minden azonnal történik, ám az alkalmazások hamar le tudják lassítani a folyamatot.

Az iWork csomag megszokást igényel, hiszen Office-on nőttem fel (tudom, hogy elérhető) , de nem tartom "butábbnak" az Apple megoldását. Az iPaddel készült fényképeim azonnal megtekinthetőek az iPhoto alkalmazással, és akár szerkeszthetem is.

A dokk nagyon hasznos és egyben tetszetős is. A gyakran használt alkalmazásokat ide teszi ki. Pozíciója állítható. A fenti sávban találhatóak az éppen aktív alkalmazás beállításai, illetve a WiFi, akkumulátor visszajelző, Sportlight kereső és egy óra.

Ami miatt mégis használhatóbbnak tartom az OS X-et, hogy nem kell mentenem. Ha szerkesztek egy dokumentumot, akkor nem áll fent az a veszély, hogy elveszítek bármit is. Ha az akkumulátor lemerül, akkor ugye először "Aludni" megy, de ha teljesen vége a telepnek, akkor a merevlemezre átmenekíti az adataimat, szóval minden esetben ugyanott tudok folytatni bármit.

Nincsenek fagyások, és nem fog "Megoldást keresni a problémára".

A beépített e-mail kliens az iPad-en megszokottakhoz hasonlít. A notification center 2 ujjunk jobbról-balra húzásával jelenik meg, amivel facebookos és a géppel kapcsolatos üzeneteink és értesítéseink jelennek meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Az Apple buborék

    Valami történt a világ egyik legnagyobb tech vállalatával... Ez az írás az okokat és a "Hogyan tovább?"-ot fejtegeti.

  • MacBook Pro Late '07 - az Ablakon túl

    Egy Windows-felhasználó szemszögéből mutatom be az Apple notebookára való áttérést.

  • Műanyag MacBook reborn

    Történet egy 5 éves műanyag Macbook notebookról, amit sikerült kipofozni és napi használatra alkalmassá tenni.

Előzmények