ASUS Transformer Book T101HA

Kisméretű Windows 10-es táblagép, amit bárhol előkaphatsz munkára vagy akár szórakozásra is. – írta: Romvr, 7 éve

Belső

CPU: Intel Atom X5-8530 (1,44 GHz)
GPU: Intel HD Graphics (Ismeretlen)
RAM: 4 GB
eMMC: 128 GB
Perifériák: USB 2.0, MicroHDMI, MicroSD, MicroUSB, Jack, Dokkoló
Display: IPS LED HD 1280x800

Kijelző

Az egyik leglényegesebb pontja a tabletnek az, amit bámulni fogunk nap mint nap. Ez pedig az IPS technológiás és LED megvilágítású, viszont csupán HD felbontással bíró képmegjelenítő egység. Ami elsőre szemet szúr, hogy 100%-os fényerő mellett szinte vakít, ugyanis elképesztő fényerőre képes ez a pöttöm kis kijelző. Rohan lovasai tettek is egy kört a házam körül, mert azt hitték, Gondor kért segítséget. Papírforma szerint 400 cd/m2, de szemre van az 600 is. Az ASUS ráadásul csomagolt hozzá képjavító alkalmazásokat, így videónézés és képek esetében optimalizálja a megjelenítést a jobb élményért. A siker viszont felemás, mert hajlamos túlélesíteni.

Ami másodikként a szemünkbe ötlik, hogy az 1280x800 felbontás bizony kevés… elviselt volna egy 1920x1200-at, ha már 16:10-es képarányt részesítenek előnyben. Persze ha laptopként és kellő távolságból nézzük, akkor nem zavaró pár perc után sem, de tabletként az ölünkbe véve már látszik a rece ruca a betűkön és egyéb tartalmon. Persze kinek mi az ingerküszöbe. Aki már hozzászokott a 4K kijelzőkhöz, annak felér egy szemen bökéssel. Gondolom ezt áldozták fel az üzemidő oltárán.

Üzemidő

Ha még hiszünk a marketingeseknek, akkor az ASUS T101HA akár 11 órát is képes túlélni internetezés közben… amennyiben a bolygók együttállása is pont megfelelő napéjegyenlőség éjjelén, miután fekete kakast áldoztunk a nagy Rá istenségnek kelet felé leborulva. Azaz, ha semmilyen háttérfolyamat éppen nem fut, és csak az Edge böngészőt használjuk szöveges tartalmak megjelenítésére, minimális fényerőn, akkor előfordul hogy összejön a 11 óra.

De egy keményebb napot simán képes átvészelni, mivel 8 órányi üzemidőt csikartam ki fájlok másolásával, internetezéssel, film- és képnézéssel, szövegszerkesztéssel, valamint úgy, hogy a háttérben a OneDrive szinkronizált majd 30 gigabájtnyi anyagot az SD kártyára. Bár lehet ilyen kiterjedt tevékenység perverznek hangzik egy ekkora kis masinán.

Adattároló / USB

Itt érdemes még kiemelni, hogy a gyártó az olcsóság jegyében tett bele egy eMMC tárolót, pedig igazán elfért volna benne egy SSD is. Lehet is olyan tabletet kapni, amiben már az van, csak az árpaletta túlsó végéről. Az eMMC egyik legnagyobb betegsége, hogy a HDD-nél csak egy hangya hímszervénél kicsit gyorsabb az írási és olvasási teljesítménye... sőt néha még kevesebb is. Most is így van ez..

Pontosan a fenti számok miatt, ha mondjuk a háttérben csorog le egy frissítés, akkor észre fogjuk venni, mert amint komolyabb írási tevékenység folyik a tárolón, hát bizony meg-meg áll, és nem azért mert egy hete már csak a mamára gondol. Sajnálatos módon a tároló az egyik gyenge láncszem.

Az USB, ami teljes értékű, és aminek személy szerint roppant mód örültem, sajnos csak 2.0-s, így búcsút mondhatunk a több száz MB/s írási és olvasási sebességnek. Viszont szerencsére azért elég jó tempót ki lehet belőle hozni. Az alábbi eredményt egy USB 3.0 szabványú pendrive behelyezésével értem el.

WiFi - Adatkapcsolat

Ez a pöttöm laptop ugyan csak WiFi csippel van felszerelve, de abból a kornak megfelelően minden jelenlegi szabványt támogat, ami esetünkben az 5 GHz csatornán a 802.11ac. Persze visszafele kompatibilis, így nem kell új routerre beruházni.

Mivel nekem már egy éve 802.11ac routerem van, így ki tudtam tesztelni, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, hiszen a marketinggépezet itt is gőzerővel pörög, hogy ilyen gyors, meg olyan szuper. Nos, ez csak részben van így.

Míg 2,4 GHz-n-en a router mellett ülve is csak max 3 MB/s-el tudtam hálózaton fájlt másolni, 5 GHz-n már 7-8 MB/s-et értem el, addig az ac szabványt is bevetve már 15-20 MB/s is átcsúszik. Nem szabad elfelejteni, hogy 64 MB/s volt az eMMC kártya maximális írási kapacitása, így lényegében ha minden klappolna se tudnám elérni a gigabitet. De búsulni se kell, már ezen a sebességen is sok mindent lehet csinálni. Például NAS-ról filmet nézni akár FHD felbontáson is. Noha annak sok értelme nincs az 1280x800-as kijelző miatt. Viszont én szeretek értelmetlen dolgokat tenni... ezért néztem 4K filmet is, ami szintén akadásmentesen ment hálón keresztül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények