Asus TUF FX505DU: egyik fele nyers, másik égett

Sajnos ez a gép sem olyan, hogy a dobozból kivéve tökéletes, minden jól fut rajta. – írta: Darth_Revan, 5 éve

Belső és szoftverek

Sajnos ez a gép is azok közé tartozik, amik esetében a gyártó valami oknál fogva nem igazán támogatja azt, hogy saját memóriát és háttértárat adjon hozzá a felhasználó, ezért nincsen a masina alján panel, amely megkönnyítené az ezekhez történő hozzájutást.
Emiatt ahhoz, hogy a belsőhöz hozzáférjünk, a teljes alsó panelt el kell távolítani, amit összesen 11 csavar rögzít. Az MSI-vel ellentétben "Warranty Void" matricát nem tesz a csavar fölé a gép alján az ASUS, így garanciavesztés nélkül eltávolítható az alsó része (feltéve, hogy nem barbár módjára esünk neki és eltörünk valamit, mert akkor értelemszerűen zsebből kell a javítást fizetni).

Szerencsére az alsó elemet eltávolítva minden fontos dologhoz hozzáférünk, így nincs az a probléma, mint régen (vagy mint még most is forgalomban levő néhány gépnél), hogy a RAM az alaplap túloldalán van, így a bővítéshez teljesen meg kell bontani a gépet.
Sajnos majdnem minden gamer laptopnak van egy közös hibája: a gyártó (majdnem mindegyik) nagyon gyenge minőségű, olcsó hővezetőt pasztát ken a CPU-ra és a GPU-ra, ami jó minőségű pasztához képest (pl. MX4 vagy Kryonaut) akár 10 °C-kal is rosszabbul teljesít. Emiatt a legtöbb gamer laptoppal (még a 800.000 Ft-ossal is) majdnem minden esetben az újrapasztázással kell kezdeni.
Az ASUS viszont ennél a gépnél keresztbe tett azoknak, akik jobb hőfokokat akarnak:

Az egyik csavarra egy könnyen szakadó matricát tettek, ami alapján a szerviz látja, hogy ha megpiszkálták a gépet, így, ha balkáni szokás szerint spórolás céljából ki akarnak tolni a vásárlóval, akkor meg is van rá az eszközük. Továbbá az ASUS folytatja a szokását az olcsó gépeknél és spórolás (?) céljából a hőcsöveket nem vezeti bele a radiátorokba, hanem azok tetejére vezeti rá, ezért a hőátadás sem a legoptimálisabb. A legjobb megoldás, hogy magukba a radiátorokba legyenek a csövek belevezetve, de ez továbbra is a drága, prémium árú gépeik kiváltsága. Na, de hogy mennyire jó a gyári paszta és ez a csővezetés? Nemsokára kiderül.

Újrapasztázás elmaradt, de teszt erejéig beletettem saját NVMe SSD-met, illetve kivettem a gyári 1 db 8 GB 2666 MHz CL17 modult, és tettem bele 2 db 8 GB 2666 MHz CL15 RAM-ot, hogy dual channelben mehessenek. Továbbá feltűnt, hogy a ventilátoroknál a hátra kifújásnál rés van a ventilátor és a radiátor között, ezért valamennyi levegő visszaszökhet a ház belsejébe. Ennek csökkentése céljából ragasztottam oda egy kartonszalagot, hogy az összes levegőt kifújja.
Ha valaki mégis bevállalná az újrapasztázást, annak figyelmeztetés, hogy az ASUS az eddigi egyetlen olyan gyártó tudomásom szerint, aki nem hagyományos thermal padokat használ a FET-ek és a memóriák hűtésére, hanem speciális, maguk által gyártott (?) kenhető hővezető lapot, így össze kell szedni ezt a pasztát, és ismét felkenni, hogy ne legyen levegő közöttük.
Ugyanilyen hővezetőt piaci forgalomban nem kapni, viszont van egy nagyon hasonló, amit Ebay-en pár ezer forintért be lehet szerezni: [link]

Szoftverek
Az ASUS már egyre jobban törekszik arra, hogy amennyi driver esetében csak tud, a hagyományos driverekről áttérjen DCH driverekre. Ez pl. azt jelenti, hogy ezen a gépen "standard" hagyományos NVIDIA drivert nem is lehet telepíteni, csakis DCH drivert.
Személy szerint nekem ez probléma, mivel offline szeretem az összes meghajtót feltenni, mielőtt online megyek, azért, hogy nehogy valami régebbit töltsön le Windows Update-ről (ha elfelejtem a Wi-Fi-t fizetősre állítani, hogy ne töltögessen automatikusan), de már ennél a gépnél is sok programot csak online lehet telepíteni a Microsoft szoftverboltjából.

Ráadásul nem is olyan egyszerű minden szoftvert és drivert feltenni. A billentyűzet RGB világítást tud (1 zónás), de azt az ARMOURY CRATE programból lehet vezérelni, viszont ehhez a programhoz annyi szolgáltatást és egyéb programot fel kell telepíteni először, hogy az ASUS-nak gyakorlatilag már egy telepítési útmutatót kellett mellékelni (gondolom túl nehéz volt egy csomagot összeállítani egy batch fájllal, ami automatikusan intézne mindent).

Amíg nem tettem fel ezt a programot, addig folyamatosan pirosan világított a billentyűzet, mint a régebbi ROG laptoptopoknál (mielőtt bejött volna ez az RGB mánia), azonban a telepítés után a szoftver hozzányúlt az EC-hez, és színváltoztató effektet kapcsolt be, így a billentyűzet elkezdett mindenféle színátmenetben pompázni. A probléma ezzel csak annyi, hogy az Aura Sync nem igazán működik jól, és nem lehet kikapcsolni ezt az effektet. Most már értem, hogy miért színváltós a billentyűzet az összes videóban, amiben tesztelték ezt a gépet.
Hivatalosan nem támogatott és nem is működik 100%-osan, de a régi TUF Aura Core [link] programban sikerült megállásra bírni a színváltogatást.
Szóval szoftver téren azért vannak problémák...

Az meg már csak extra poén, hogy amikor feltettem a programot, ami elvileg különböző ICC profilokat tartalmaz a beépített panelhez, elindulás után ezt írja:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt