A legendás Deep Purple

Amit alkottak, az örök. Tanítani kellene, mint a klasszikusokat: Mozartot, Debussyt vagy Beethowent. – írta: old rocker, 13 éve

A kezdetek

Ian Gillan haja megőszült, elmúlt 60 éves. Az a bizonyos harmadik oktáv már régen nincs. John Lord , a másik veterán sincs már az együttesben. De amit alkottak, az örök. Tanítani kellene, mint a klasszikusokat: Mozartot, Debussyt vagy Beethowent.

A Deep Purple - vagy átmenetileg bekövetkezett feloszlásuk egyik utódzenekara, a Rainbow - évtizedeken át a kedvencem volt és meghatározta a felnőttkori zenei ízlésemet. Ezzel persze nem voltam egyedül. Az együttes híres-hírhedt gitárosa, Ritchie Blackmore, számtalan követőre akadt és sok gitáros számára ő volt az etalon. A tagok - főleg a bajuszos billentyűs, a Hammond orgona nagy varázslója, John Lord - zeneileg is, de egyéb vonatkozásban is - messze képzettebbek voltak, mint például a heavy metal irányzat másik megalapozója, a Black Sabbath.

A hatvanas évek végén alakult banda számos változáson esett át az elmúlt 40 évben, de még mindig az egyik legjobb hard rock zenét játszó együttes.
A Deep Purple szinte mindent túlélt, amibe más rockzenekaroknak beletört volna a foga, drasztikus tag- és stílusváltásokat egyaránt. A brit hardrock zenei élet zászlóvivői, akik elnyerték a Guiness Rekordok könyvében a világ leghangosabb zenekara címet. Pályafutásukat azonban baljós motívumként kísérte végig a tagok összeférhetetlensége.

A Deep Purple zenéje mindig is független volt az aktuális divatoktól. Albumaik száma a válogatásokkal együtt meghaladja az ötvenet, és összesen több mint 100 millió példány kelt el belőlük világszerte.

Az első felállás 1968-ban alakult. Tagjai Jon Lord billentyűs, Ian Paice dobos, Ritchie Blackmoore gitár, Nick Simper basszusgitár és Rod Evans ének.
Három nagylemezt adtak ki, javarészt feldolgozásokat játszottak, amelyek közül pl. a Hush, a Hey Joe, vagy a Kentucky Woman vált híressé.
A harmadik album visszhangtalansága maga után vonta a zenekar átalakítását, aminek a viszonylag gyenge képességű Rod Evans és a mindig rosszkedvű Nick Simper estek áldozatul. Az új tagok: Roger Glover basszusgitáros és a kitűnő torkú Ian Gillan.. Ezzel megszületett a klasszikus, második felállás, amelynek pályafutásuk legnagyobb sikereit köszönheti az együttes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények