Egy Hi-Fi átalakulása

Sajnos (vagy inkább mégsem), le kellett cserélnem az évek óta szolgáló JVC Interiart 82 cm-es monstrum TV-m. – írta: orion1025, 9 éve

Ismertető

Ezzel együtt egy űrt hagyott bennem, mivel a hangzása elég jónak mondható volt, köszönhetően a hiperhang funkciónak.

Mivel csak új TV jöhetett szóba, így azt gondolom, a lapos tévék doboz hangzását senkinek sem kell bemutatnom. Így jött képbe az, hogy akkor valami erőteljesebb hangzás is dukálna hozzá, persze elérhető áron, adott helyen elférve, és kizárva mindenféle 5.1-et és társait.

Persze ezek a feltételek magában hordozták a barkácsolás tényét, így ismét home made eszközökhöz kellett folyamodnom, igaz sosem voltam ellene egy kis kreatív ténykedésnek. Az már adott volt, hogy ha hangdoboz, akkor csak álló, és elég szűk a hely az oldalirányt és a mélységet tekintve, így a mély-közép hangszórónak is relatíve kicsinek kellett lennie. Mivel szeretem a sztereó hangzást, és igazi sztereó fanatikus vagyok, ezért egy átlagos Hi-Fi jelentette a tökéletes donor szerepét. Ráadásul ezzel együtt mindent megveszek egy adagban, nem kell hangszórókat vadásznom egy meglévő erősítőhöz. Gondoltam én...

Sokáig nem keresgéltem, egy helyitől sikerült megvennem egy olyan szerkezetet, aminél rondábbat sosem láttam még...

Pontos típusa: Samsung MAX-940

Elképzelésem sincs, hogy mi cél vezérelte a tervezőit eme förtelem megálmodásakor, mert az ominózus 360 fokos hangsugárzási szög enyhén szólva sem jön át, ráadásul a mély-közép bele van passzírozva egy kicsi dobozba, amihez termetes reflexcső párosul.

Technikai oldalát tekintve semmi extra, szokásos funkciók:

- TUNER, TAPE, CD, AUX
- EQ
- Surround
- Power Sound
- 3 lemez kezelése
- Milliónyi Wattok

Sok szívfájdalmamba nem került pusztulásra ítélnem az egész "Hi-Fi"-t, hogy kicsit emberibb köntösben szülessen újjá, még ha követtem el én is komoly bűntetteket ellene.

Az egyetlen nehezítő tényező a távirányító nem léte volt, mert kis hazánkban egyetlen helyen találtam, ott is nevetséges árban. Kis keresgélés után Németországban ráleltem egyre, ami még postával együtt is csak fele annyiba került, mint az itthoni példány, ráadásul ez már a sötétszürke verzió, nem pedig a koszosfehér.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Ismét Marantz

    Közel áll hozzám a Marantz hangzásvilága, emiatt maradtam a márkánál, csak egy kicsit komolyabb típust néztem.

  • Házimozi - Hifi haladó szinten

    A házimozi és hifi világába bevezetés, kicsit már haladó szinten: erősítők, előfokok, végfokok, szubok, kábelek, források.

  • Fiat Bravo 2007 - sztereó AUX hack

    Hogyan auxosítsd az autórádiót olcsón, ha már unod az FM transzmittert vagy az audiolemezek folyamatos cserélgetését?

Előzmények