Elektroncsöves erősítő: EL84 SE I.

Egy egyszerű, saját tervezésű és készítésű csöves erősítőm elkészítésének a bemutatása, I. rész. – írta: daneg86, 9 éve

Anód tápegység

EZ81 egyenirányító csövön 90mA terhelés hatására kb. 60V feszültség fog esni. Egyenirányító csőre katalógus alapján közvetlenül max. 50uF szűrő kondenzátort köthetünk (C9). 47 uF magában kevés lenne szűréshez. A nagyobb kondenzátor elé be kell kötni valamilyen áramkorlátozó elemet, ami lehet ellenállás (R17, R18) vagy fojtó tekercs. A kapcsolási rajzon ellenállás van, de megépítéshez sikerült szereznem 2 darab 5H-s fojtótekercset.

A fűtő feszültséget sokan egyenirányítják és stabilizálják, de itt erre nincs szükség. Közvetett fűtésű csöveknél a katódnak van akkora hőtehetetlensége, hogy a pillanatnyi feszültségingásokat kikompenzálja. Az elektroncsövön belül lévő fűtőszálat sodorva helyezik el a katódban, ezzel megszüntetik a szórt mágneses teret (különböző irányú fluxusok kioltják egymást).

Jól méretezett fűtő trafó (vagy szekunder tekercs) esetében a hálózati feszültség megengedett változása sem fog problémát okozni, mert a fűtőfeszültség a névleges érték (6,3 V) +-10%-n belül marad.

Egyenirányító cső fűtését külön szekunder tekercsről biztosítjuk. A csövek fűtése és katódja között van egy megengedett (általában 200 V körüli) maximális feszültség, ami fölött a cső már átüthet. Az egyenirányító cső katódja pozitív tápfeszültséghez közeli (~250 V), a többi cső katódja testponthoz közeli (0 V).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények