Előre konfigurált Windows 10 lemezkép készítése

Készítsünk olyan Windows 10 rendszerképet, amelyet programjaival, beállításaival együtt vihetünk át másik PC-re. – írta: mbalint987, 7 éve

Referencia OS telepítése és válaszfájl készítése

Szóval, most hogy bemutattam a Sysprep programot, neki is rugaszkodhatunk a cél eléréséhez szükséges lépéseknek. A lépésekhez kapcsolódó tippeket és tanácsokat, illetve a fontos információkat is az utasításoknál fogom leírni, szóval akkor is érdemes végigolvasni, ha egyébként ilyen lemezképet nem akarsz létrehozni.

Referencia OS telepítése

Ebben a fázisban telepítjük azt a rendszert, amit a későbbiekben klónozni akarunk a többi számítógépünkre. Ez az egyik legkönnyebb, egyben legnehezebb lépés is, ugyanis el kell döntenünk, hogy milyen Windows-verziót kívánunk telepíteni, és azt milyen architektúrával szeretnénk megtenni. A gépeknek, amikre majd később klónozzuk a képet, rendelkezniük kell a megfelelő licencekkel a Windows-verzió használatához!

Ha kiválasztottuk a kívánt Windows-verziót, indítsuk el a Windows telepítését, és jussunk el a telepítés utolsó fázisáig, a telepítővarázslóig. Itt ne kattintsunk semmire, ellenben használjuk a CTRL+SHIFT+F3 billentyűkombinációt. A megnyomásuk után a gép újraindul, és belép az alapértelmezett rendszergazdai fiókba, amit a rendszer beállításának végig tudunk használni alkalmazások telepítésére és beállítások módosítására.

Válaszfájl létrehozása: a választás

Amikor a számítógépet visszaléptetjük OOBE módba (a Sysprep segítségével), akkor a telepítővarázsló mindazon dolgokat meg fogta tőlünk kérdezni, mint amit egy Windows-telepítéskor egyébként megtenne. Nem lenne túl kényelmes megoldás egyesével beállítgatni a gépeket, szóval lehetőségünk van arra, hogy automatizáljuk ezt a fázist (is).

Alapvetően két lehetőségünk van arra, hogy a telepítő kérdéseire adandó válaszainkat eltároljuk:
1. Készítünk egy válaszfájlt egy online oldal segítségével: Az interneten találunk egy olyan oldalt, ami lehetővé teszi azt, hogy egyszerűen és online képesek legyünk válaszfájlt készíteni a telepítőhöz. A szóban forgó oldal neve: Windows Answer File Generator, ami valamennyi Windows-verzióhoz képes válaszfájlt előállítani.

2. Elkészítjük saját magunk a WSIM és a telepítőlemezünk segítségével: a Windows automatikus telepítési csomag részeként találjuk a Windows System Image Manager programot, ami segítségével a legaprólékosabban és a telepítő médiumunkhoz igazítva tudjuk elkészíteni a válaszfájlunk. Személy szerint én ezt a megoldást preferálom, és ezt is fogom bemutatni itt.

Válaszfájl létrehozása WSIM segítségével

1. lépés: Töltsük le a cél Windows-okhoz illő Windows AIK csomagot. Ebben segítségünkre a Microsoft letöltőközpontja jelenthet.

TIPP: Ha Windows 10-et szeretnénk majd futtatni, akkor a WAIK csomagok itt tudjuk letölteni. Windows 7 esetében itt találjuk a csomagot.

2. lépés: Telepítsük a Deployment Kit részét a csomagnak (amennyiben van módunk a választásra, akkor a többi komponenst ne telepítsük).

3. lépés: Keressük meg a WAIK programkönyvtárát, majd keressük meg a WSIM eszközt, és indítsuk el.

TIPP: Windows 10 WAIK alatt az elérési út: ...\Assessment and Deployment Kit\Deployment Tools\WSIM\imgmgr.exe

4. lépés: Másoljuk a Windows telepítőmédium fájljait egy olyan könyvtárba, ahol írhatóak és olvashatóak.

5. lépés: Válasszuk a File > Select Windows Image menüpontot, tallózzuk ki az előbb másolt fájlok közül a Sources\install.wim fájlt (a fájlt hívhatják esetleg install.esd-nek is).

TIPP: Ha a telepítő nem talált katalógusfájlt, engedjük neki, hogy létrehozzon egy újat. Erre a fájlra egyébként nem lesz a későbbiekben szükségünk.

6. lépés: Válasszunk komponenseket a bal alsó tallózó részből, amiknek konfigurációját automatizálttá tennénk, majd a komponensre jobb gombbal kattintva válasszuk ki, hogy a telepítés mely fázisához akarjuk hozzáadni. Állítsuk be a csomag tulajdonságait igényeink szerint.


Egy válaszfájl, ami teljesen automatizálja a Windows telepítővarázslóját

7. lépés: A művelet végén mentsük a válaszainkat unattended.xml néven.

TIPP: Készítettem egy kis segédletet, ami segítségével teljesen automatizálni tudjuk a telepítővarázsló által elvégezendő műveleteket. A segédlet itt érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények