HP EliteBook 840 G1 és ProBook 430 G1

Szeretném bemutatni a HP EliteBook 840 G1 noteszgépet, illetve egy gyors összehasonlítást végzek a HP ProBook 430 G1-gyel. – írta: anjani182, 10 éve

HP EliteBook 840 G1

Kialakítás, kijelző

A billentyűzet és a touchpad kialakítása első osztályú. Finoman járnak a gombok, és elég halk is, természetesen cseppálló. A billentyűzet háttérvilágítást kapott, mely ebben a szegmensben már elvárt. Két lépcsőben állítható, illetve kikapcsolható. A pöcökegér kellően nagy, szinte ragad hozzá az ujjunk. A csuklótámasz a HDD felőli részen azért valamelyest melegebb, mint a másik oldalon, még SSD-vel is. A gép viszonylag vékony, súlya 1.58 kg. A LAN csatlakozó még említésre méltó, mivel az alját le kell hajtani egy UTP kábel becsatlakoztatásához. Ez azért annyira nem könnyű feladat, elég passzos, nehezen jár benne a kábel. A repülő üzemmód és a Wi-Fi kapcsoló gombok pontosan a "Del" gomb felett helyezkednek el. A billentyűzet felett helyezkednek el a sztereó hangszórók, illetve egy nagy szellőzőnyílás, melyen keresztül a processzorhűtőhöz áramlik be a hűvösebb levegő. A laptop alja szinte teljesen zárt, a hűtésre használt levegő felülről kerül be, és oldalt távozik. Mindez igaz a ProBook 430-ra is.

A kijelzőzsanérok kellően merevek, merevebbek, mint a ProBook 430-nál, amit szinte egy ujjal is fel lehet nyitni, na ezt nem. A 14"-os TN paneles kijelző alapból 1366x768 felbontással érkezik, de rendelhető nagyobb felbontású panellel is, sőt érintőkijelzővel is! Fájó pont, és bizton állíthatom, hogy objektív a vélemény, a 840-es kijelzője rosszabb, mint a 430-asé. A színek, színátmenetek nem annyira homogének, főleg világos témáknál látni. A betekintési szögek sem a legjobbak, bár ez a 430-ra is igaz. Ebben a kategóriában illene jobbnak lennie. De lehetséges, hogy ez csak az 1366-os panelre vonatkozik, senki ne vegye készpénznek, csak a tesztelt modellre igaz!

Mindennapi használat

A gép FreeDos operációs rendszerrel érkezik. Driver lemez nem jár a géphez. A HP.hu oldalról az összes meghajtóprogram letölthető. Külön kiemelném a biztonsági alkalmazásokat, melyekkel titkosítani, levédeni lehet a gépet, illetve felhasználói korlátozásokat lehet beállítani. Egy másik szoftverrel felhőszolgáltatásba tudunk biztonsági mentést készíteni, és nyomon követésre is van lehetőség. A telepítés USB meghajtóról vagy külső ODD-ről történhet. Én vállalati Windows 8.1-et használok.

SSD cserével kezdtem, amit azért raktam bele az első Windows telepítése után, mert rájöttem, hogy a gép ventilátora alig kapcsol be üzem alatt, és gyakorlatilag a leghangosabban a beépített 500 GB-os 7200 fordulatos SATA2-es Hitachi HDD. Ami "kattog", de veszettül, legalábbis ha csönd van zavaró. Egy zajmentes gépben ez az egyetlen dolog, ami mozgó alkatrészes, és ezért zavaró lehet. A laptop hűtése óránként kb. 5-7 percre kapcsol, tehát webböngészés és szövegszerkesztés alatt tényleg hangtalan a gép. A 430-as hűtése – ezzel ellentétben – szinte állandóan megy, ez érthetetlen számomra és egyben nagyon zavaró is volt. A proci körülbelül 150-160%-kal lehet gyorsabb, mint a ProBook 430 i3-ja, azért mégiscsak 2 magos mindkettő, túl nagy teljesítményt ne várjunk. Tömörítés vagy komolyabb szoftver betöltésénél jóval lassabbak, mint egy asztali 3.3 GHz-es i3. A Windows 8.1 kezdőképernyője a bekapcsoló gomb megnyomásától számított 8-9 másodpercen belül már látható.

A gép sebessége mindennapi munkára bőven tökéletes, AutoCAD vagy Photoshoppal is nagyszerűen boldogul. Természetesen az 1080p HD videó nem akadály, de azért komolyabb játékok futtatására nem igazán alkalmas, felesleges próbálkozni is. Néhány éves játékokkal azért boldogul, mint például FIFA és Sims 3 sorozat. Videokártyája 128-biten, tehát 2 db RAM memóriával, körülbelül a GeForce 720M szintjén mozog. Wi-Fi-je nagyon erős, ahol az átlagos eszközök 75-80% szintet jeleznek, ennek körülbelül 85-90%-on volt a jelerőssége. Ez az érték csak a 2.4 GHz-re vonatkozik!

Végszó

Jelen notebookot azoknak ajánlom, akik az egyik legmodernebb eszközökkel felvérezett gépet szeretnék magukénak tudni. Lehet, hogy a cikkírás pillanatában már rendelkezésre állnak hasonló chipsetű gépek; ez a kijelentésem akkor nem biztos, hogy helytálló. Az elődmodellhez képest könnyebb és vékonyabb lett, akinek eddig is EliteBook-ja volt, az biztosan szeretni fogja ezt is. A világító billentyűzet az mindent visz nálam, főleg a jégfehér szín. A kijelzőzsanérok időtállónak néznek ki, akárcsak a fedlap és a magnéziumötvözetből készült ház. Az LCD kijelző minősége csalódás lehet azoknak, akik jobbhoz szoktak. A bankkártyát is olvasó SmartCard-ért plusz pont jár. Egyik USB portja kikapcsolt állapotban is tölthet például mobiltelefont. Bővíthetőség terén is élen jár, gondoljunk csak a 9-es szériájú Samsung ultrabookra. A gépre 3 év PNR garancia érvényes.

Azóta történt

Előzmények

  • HP 650 H5V57EA - i3-at a népnek!

    Adott egy gép viszonylag kulturált dizájnnal, anyagminőséggel és összeszereléssel, korrekt hardverrel.

  • HP ProBook 4545s

    Ha jó videókártya, masszív gépház, megbízható komponensek, sok garancia kell, megfelelő-e ez a gép?

  • HP Pavilion G6: AMD A6 vs. Intel i3

    Ugyan az a gép, néhány, eltérő belső adottsággal és pár ezer forint különbséggel. Ki lesz a nyerő?