Hűtőpaszta vs. lekvár – reloaded

Ismét leteszteltem, hogy milyen alternatív eszközöket lehet használni hűtőpasztának! – írta: bacsis, 8 éve

Jöjjenek a versenyzők!

Abban a sorrendben mutatnám meg, ahogyan teszteltem őket.

Elsőnek a klasszikus sárgabaracklekvárt vettem be a tesztembe:

Kicsit savanykás illatú, elég sok rostot tartalmaz, igyekeztem úgy felkenni a CPU-ra és a GPU-ra, hogy a rostokból ne jusson a felületre. Nem volt egyszerű mutatvány, mert állandóan összefutott a felületen a lekvár. De azért sikerült!

Az eltávolítása nem volt olyan könnyű, eléggé ráragadt a processzor és a GPU felületére is, nedves törlőkendővel azért könnyebben lejött.

Eperlekvár:

Chilis paprikakrém:

Erős szúrós szagú cucc ez, ami jó sok magot is tartalmaz. Persze itt is igyekeztem a magokat nem felhordani a processzorra és a GPU-ra. Aránylag könnyen kenhető.

Eltávolítása valamivel könnyebb volt, mint a lekvároké, ez nem ragadt annyira.

Garnier arcalapozó:

Feleségem szokta használni, igaz, kicsit más célra, de gondoltam kipróbálom. Állagra eléggé hasonlít a hűtőpasztára, csak némileg hígabb. Elég könnyű volt felvinni a felületre.

Az eltávolítással sem volt semmi gond, könnyedén le lehetett törölni

Lábizzadás elleni krém:

Elsőre kicsit furcsa volt állagra, elég sűrű, ennek ellenére könnyen lehetett felhordani. Mintha apró szemcsék is lettek volna benne, kicsit mintha fogkrém lett volna állagra.

Kenőzsír:

A nevéhez illően nagyon zsíros tapintású, szagtalan cucc ez a kenőzsír, állagra picit hígabb, mint egy átlagos hűtőpaszta. Könnyen kenhető, szépen, egyenletesen fel lehetett vinni a felületre.

A letörlése sem volt körülményes, simán le lehetett törölni használat után.

Szilikon+teflon:

Nagyon hasonló volt állagra, mint a kenőzsír. Ebből adódóan ezt is könnyedén fel tudtam vinni a felületekre, és a tesztelés után is könnyen le tudtam törölni.

Bőrzsír:

Szintén elég zsíros, kicsit tapadós, sűrű állagú anyag ez. Könnyen felkenhető, és az eltávolítása is problémamentes volt.

Grafitzsír:

Kicsit sűrűbb volt, mint a fentebb taglalt bőrzsír vagy a kenőzsír, ráadásul – talán a grafit tartalmának köszönhetően – fogott, mint a zöld festék. Nem próbáltam ki, de meg merem kockáztatni, hogy vezeti a grafittartalma miatt az áramot, így nagyon körültekintően bántam vele, igyekeztem a GPU melletti kis SMD alkatrészeket nem összekenni. Eltávolítása annyiból nehézkes, hogy megfogja az ember kezét, ha nem figyelünk oda.

Hőálló rézpaszta (Copper paste):

Autóknál szokták használni, talán a fékpofák bekenésére. Éppen ezért nagyon magas hőmérséklet elviselésére is képes, leírása szerint akár 1100 fokot is elvisel, igaz, itt töredékére sem lesz szükség. A neve is utal rá, hogy réztartalmú, ezt érezni is lehet felkenéskor, apró szemcséket érezni benne. Állaga viszonylag hígabb egy picivel, mint az átlagos paszták. Könnyű egyenletesen felkenni.

Eltávolítása az állaga miatt nem volt nehézkes, bár ezzel a pasztával is vigyázni kell, mert összefog mindent, és a végén a kezünket is pucolni kell miatta, nem csak a processzort, GPU-t.

Arctic MX-4:

Úgy gondoltam, legyen már a tesztben valami igazi hűtőpaszta, azon belül is valami tényleg minőségi fajta. Az MX-4 a piacon az egyik legjobbnak tartott hűtőpaszta, persze ennek ára is van. A képen látható tubusnak 3-4 ezer Ft az ára. Most bizonyíthat, hogy megéri-e az árát!

Felkenése amúgy nem nehéz, állagra amolyan “pont jó” – nem híg, nem sűrű, nem darabos, picit ragadós. Eltávolítani is elég könnyű.

Aranyozott paszta:

Kínai feliratából túl sokat nem vettem ki, viszont az állaga elég híg, ennek ellenére elég darabos volt, egyenletesen sem volt könnyű elkenni a felületen. Hiába próbáltam nagyon vékonyan felkenni, nem volt teljesen egyenletes. Emiatt aggódtam, mert pont az lenne a lényege, hogy a hűtőborda és a hűtendő felület között minél tökéletesebbnek kellene lennie az illeszkedésnek.

Letörölni elég nehéz, mármint maga a paszta lejön könnyen, de ez is rendesen megfog mindent.

Ezüstpaszta:

Ugyanaz a gyártója, mint az aranytartalmú pasztának. Állagra, egyéb tulajdonságaira is teljesen megegyezik, annyi, hogy itt nem arany, hanem ezüstszínű pasztáról beszélhetünk. Ezüsttartalmáról nem tudok nyilatkozni.

“Nagy tubusos” szilikonpaszta:

Az interneten egy magánszemélytől vásároltam. Gyártó feltüntetése nincs a tubuson, cserébe ár-érték bajnokként hirdették. Pontosan nem emlékszem az árára, de nagyjából annyiért vettem ezt az 50 ml-t, mint amennyibe 4 gramm MX-4 kerül.
Állagra tipikus szilikonpaszta. Könnyen kenhető, könnyen letörölhető, “egyebet nem tudok mondani róla, kérem kapcsolja ki” :-)

Utolsó szereplőm pedig: “hűtőbordákhoz mellékelt” szilikonpaszta:

Na ez az a paszta, amitől túl sokat nem vártam. Mikor kinyitottam a tasakot, igencsak meglepődtem. Volt olyan része, ami teljesen vízszerű híg valami volt, utána meg olyan darabos volt, hogy szinte kenhetetlen. Megpróbáltam – amennyire lehetett – “összekeverni”, hogy egyenletes legyen és kenhető. Többé-kevésbé sikerült, utána már nem volt vele gond. Eltávolítani is sikerült könnyedén.

Nézzük meg még egyszer a versenyzőket, egymás mellé állítva!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények