IBM PS/1 2133 - 451

Amikor még az IBM volt a legnagyobb PC gyártó és a Compaq igyekezett a babérjaira törni, avagy ilyen egy 20 éves "home PC". – írta: frescho, 10 éve

Tesztek

Nem akartam sok tesztet futtatni, csak a kötelező köröket futottam meg. Nem is lenne értelme, mert a többségnek nincs lehetősége, kedve összevetni másik géppel. Egy régebbi bejegyzés eredményeit itt találjátok meg: 486 teszt. Nem grafikonokat, hanem screenshotokat készítettem. A minőség olyan amilyen, fényképezőgéppel LCD-ről...

CPU tesztekkel kezdem a sort. A Landmark 2.0 eredménye megegyezik a régebbi teszt 83 MHz / 7 MHz értékével. Az FPU hiánya miatt alacsony a második érték, de a DOS korszakban a legtöbb program csak a CPU-ra támaszkodott. Egy upgrade processzorral meg lehetne duplázni a gép teljesítményét.

A checkit Dhrystone és Whetstone is egy az egyben megegyeznek a a másik gépnél mértekkel. Egy XT-nél kb. 35x gyorsabb a gép. Egy 386DX-40-nél már csak kb. 20%-kal, egy 486DLC-40 már utoléri.

A HDD-t csak a corespeed segítségével teszteltem.

Az eredmény mai szemmel vicces. A merevlemez 827 kB-ot képes átvinni másodpercenként. A CF kártya sem sokkal gyorsabb elvileg, de az elérési ideje miatt megtáltosodott a használatától a gép. DOS és Windows 3.1 mellé ezek az értékek is bőven megfelelnek. A komplett merevlemezt elvileg ki lehetne dumpolni két perc alatt.

A VGA kártyát is stresszeltem kicsit. Mivel akkoriban még híre sem volt a GPU-nak, ezért elsősorban a kártya átviteli sebessége (busz, memória) és a CPU ereje számít.

3DBench alatt a 19,6 pont jónak számít. A régi tesztben csak 18,8 pontot ért el a 486SX, pedig egy sokkal gyorsabb PCI-os S3 Trio volt a párja. Jól vizsgázik a VLB-s Cirrus. A legtöbb játék 320x200-as felbontást használt, ezért még az 512 kB memória sem gond.

A Doom 1.9s benchmark 2134 gametics/6721 realtics eredményt adott. Ez 11,1 fps-nek felel meg az alábbi képlet alapján: 35*gameticks/realticks. A részletességet és a kép méretét csökkentve elfogadhatóan fut a játék. Mai szemmel diavetítésnek látszódik, de anno soros kábelen összekötött 386-os gépeken játszottuk a multit... További Doom eredmények: [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények