Kempingezés és sátrazás

Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok. – írta: Csabroncka, 4 éve

Hogyan válasszunk hálózsákot

A meleget adó hálózsák a kempingezés második legfontosabb eszköze. A pihenésed minősége és akár az egészséged is múlhat azon, hogy a megfelelő zsák melegen tartson. Európában ipari szabvány gondoskodik arról, hogy a hálózsákok hő értékeit pontosan megadják a gyártók. A hő értékeket úgynevezett komfort fokozatoknak megfelelően adják meg.

A komfort fokozat definiálása (a vásárlást kifejezetten erre az értékre alapozzuk): az átlagember kényelmes alvópozícióban áttudja aludni az éjszakát anélkül, hogy felébredne amiatt, hogy fázik. (szabvány alapján átlagos nőre vonatkozó komfort hőmérséklet)

Magyarországon nyári körülményekre: 10°C
Magyarországon tavaszi/őszi körülményekre: 0°C
Magyarországon téli körülményekre: -15°C
Magashegyi sátrazás nyáron: -3°C - -8°C
Extrém magashegyi túra: < -20°C

Mikor választottam jó zsákot: alapvetően a hálózsákban alváshoz nem szabad több rétegben aláöltözni. Vékony póló és rövidnadrág, esetleg zokni. A testhő kifűti a jó zsákot és az meg is tartja ezt. (Extrém körülmények között azért ez meg tud változni).

A limit fokozat definiálása (vásárlást erre az értékre nem alapozzuk): az átlagember összekuporogva, vagy alaposan felöltözve át tudja aludni az éjszakát anélkül, hogy felébredne amiatt, hogy fázik. (Szabvány alapján átlagos férfira vonatkozó komfort hőmérséklet)

Az extrém fokozat definiálása (vásárlást erre az értékre nem alapozzuk): az átlagember összekuporogva, és alaposan felöltözve át tudja aludni az éjszakát anélkül, hogy felébredne amiatt, hogy fázik.

Hálózsákok alaki csoportosítása

● "múmia" hálózsákok: kapucnival rendelkező, elnyújtott ellipszis alakú (emberi testre formázott) zsákok. Akár egész test takarására is alkalmasak.


forrás:https://coleman.com (Coleman Silverton)

előnyök:
-könnyűek
-jól és könnyen csomagolhatóak
-összehajtva kis helyet foglalnak el

hátrány:
-a kapucni melegebb időben zavaró és kényelmetlen
-nehezebben cipzározható a téglalap alakú zsákoknál
-alaki formájuk, kialakításuk miatt, nem lehet bennük szabadon mozogni

felhasználás:
- vízitúrához, gyalog és kerékpár vándortúrákhoz
- fesztiválokhoz
- nomád vadkempingezéshez
- extrém körülményekre

● Téglalap alakú "klasszikus" zsákok: téglalap alakú 1 vagy 2 személyes klasszikus kempingezésre szánt zsákok.


forrás:https://coleman.com (Coleman Heritage)

előnyök:
-könnyen cipzározhatóak
-kényelmesen lehet bennük mozogni
-áruk kedvezőbb a minőségi múmiazsákoknál
-nagy méretű, 2 személyes zsákok is vannak belőlük, melyeket szétcipzározva egyszerű paplanként is funkcionálhatnak

hátrány:
-hideg időben történő (<5°C) alvásra nem alkalmasak (egyszerűen megfázik a fejed)
-összecsomagolva nagy helyet foglalnak el.

felhasználás:
- fesztiválokhoz
- klasszikus kempingezéshez

● Hybrid zsákok: A múmia és téglalap alakú zsákok ötvözése, gyakorlatilag egy kapucnival rendelkező téglalap alapú zsák.


forrás:https://coleman.com (Coleman Dexter Point)

előnyök:
-könnyen cipzározhatóak
-kényelmesen lehet bennük mozogni
-hidegebb éjszakákon a fejet védi a kapucni

hátrány:
-hideg időben történő (<5°C) alvásra nem alkalmasak (egyszerűen megfázik a fejed ebben is)
-összecsomagolva nagy helyet foglalnak el.

felhasználás:
- fesztiválokhoz
- klasszikus kempingezéshez

Hálózsákok csoportosítása töltőanyag szerint

A zsákok töltőanyaga lehet szintetikus és természetes (pehely), töltőtömegük, méretük és szigetelési képességeik ennek megfelelően változnak.

Az anyagok tulajdonságait ugyan úgy kell elképzelnünk, mint a normál ágynemű esetén. A szintetikus anyaggal töltött zsákok nem allergizálnak, könnyen száradnak, és nedvesen is elfogadhatóan szigetelnek, áruk kedvező. Figyelembe kell venni, azt is, hogy töltetük mennyisége és térfogatuk aránylag nagy, emiatt nagyobb helyet foglalnak összehajtva, mint a pehellyel töltött zsákok és anyaguk hamarabb elfárad ("kifekszed" a zsákot).

A pehellyel töltött zsákokban kezelt kacsa vagy libatoll tölti be a szigetelő anyag szerepét. A természet ugye ezt olyan okosan találta ki, hogy szintetikus anyaggal szemben a tömeg/térfogat arány azonos szigetelőképességhez sokkal jobb. A pehely egyetlen hátránya a nedvességgel szembeni érzékenysége.

A szigetelő képességet és az összepréselhetőséget nagyban befolyásolja a töltőerő és a töltősúly. Pehely esetén a gyártók a fedő/pehely toll arányt is feltüntetik a zsákok leírásában. Egy zsákban minél magasabb a pehely arány, annál kisebb töltet kell a zsákba, emiatt az kisebb és könnyebb lesz. Speciális és extrém túrákhoz mindenképpen érdemes szakboltban kikérni a hozzáértő eladók véleményét, felvázolva a pontos igényeinket.

Fontos megjegyezni a hálózsákoknál a matrac minőségét is és annak szigetelő képességét. A következő részben részletesen kifejtem, hogy komforthőmérséklet mellett is felfázhatunk alulról, ha rosszul szigetelő matracot választunk az alváshoz!

Egyéb tulajdonságok, kiegészítők

- speciális becsípődés gátló a cipzárfejen (a belső anyagot ne cipzározd be)
- cipzártakaró (összecipzározás után belülről rátakar a hideg cipzár felületére, így az nem érintkezik közvetlenül a testeddel)
- extra zsebek
- zsákfülek (hálózsákok szakszerű tárolására szolgálnak, ezek segítségével lehet fellógatni a zsákokat)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények