Logitech G700s - Excalibur

Az Excalibur minden kardok kardja, mi lehet a közös benne és a Logitech G700s-ben? A cikkből kiderül! – írta: DarkCube, 6 éve

Kinézet, anyaghasználat

Az egér teljes egészében műanyag felépítésű, de ez szerintem cseppet sem baj, főleg, mert műanyagokból elsőrangút használ a Logitech. Az alja és az oldalsó rész alsó pereme valami egyszerű műanyag, alul matt, az alsó peremek fényes kialakításúak. Erre épül rá az általam nagyon szeretett, durvább felületű, csúszásmentes, igénytelen ABS műanyag felépítmény, ami az oldalsó fogást biztosítja, méghozzá tökéletes munkát végezve.

Az egér teteje a Logitech által már régebb óta használt, kopásálló és zsírtaszító sima felületű műanyag, aminek a minőségérzete is nagyon jó, mintha csak selymet fogna a kezébe az ember. Gumírozásnak hálisten' semmi nyoma, mert bármilyen kényelmes is a gumírozás, elképesztően hamar és rondán kopnak, sőt nekem a joystickomon a szó szoros értelmében állásában megrohadt az évek során, és gusztustalan ragacsos masszává vált. Szerencsére ezt az egeret ilyen sors nem veszélyezteti.

Az egér jobb kezes, ergonomikus kialakítású, a kezünk lényegében ráfekszik az egérre, ami tökéletes fogást és kényelmet biztosít. Nekem kicsi a kezem, mégis tökéletesen kézbe illőnek találom az egeret, függetlenül attól, hogy az extra gombok egy részét nem érem el. Szerencsére a görgőt könnyedén elérem (volt már olyan egérhez szerencsém, aminek a görgőjét csak az ujjam hegyével tudtam piszkálni, azt is épphogy csak), és a jobb-bal klikkel sincs baj. Az egéren összesen 13 gomb található, ha a görgő billentését is beleszámoljuk (amire én soha nem programozok semmit). Az egér bal gombjának oldalába 3 szabadon programozható gombot integrált a Logitech, amiből csak a hátsót érem el fogásváltás nélkül, a középsőhöz már fogást kell váltanom, az első pedig teljesen megoldhatatlan az én tömzsi ujjaimmal.

E három gomb alapállapotban DPI kapcsolóként, illetve töltöttség ellenőrző gombként funkcionál. Mivel jómagam egyetlen érzékenységi fokozatot használok, ezeket a gombokat alap esetben nem használom, maximum játékokban szoktam rájuk programozni valamit.

Az egér bal oldalán négy, egymástól jól megkülönböztethető gombot találunk, amiket a hüvelykujjunkkal tudunk működtetni. A gombok minden szempontból tökéletesek. Nem lötyögnek, kis helyen terülnek el, mégis jól megkülönböztethetőek, nyomáspontjuk jól eltalált, könnyű őket megnyomni, de véletlenül nem lehet őket működésre bírni. Itt kiváló munkát végzett a Logitech. Az már csak a magam szerencsétlensége, hogy szokás szerint itt is csak a hátsó traktust érem el, viszont az két gombot jelent.
A négyes gombsor előtt három darab háromszög alakú LED hivatott az aktuális profilt és/vagy a töltöttséget jelezni, ugyanakkor ezek a LED-ek csak akkor aktívak, ha direkt rákérdezünk a kívánt funkcióra, mert energiatakarékossági okokból pár másodperc után kialszanak a fények. Eltartott egy kis ideig, míg újra megszoktam, hogy alapállapotban nem világít semmi az egeremen. A G500s-en ugye állandóan világított egy kis LED így, a legnagyobb sötétségben is mindig tudta az ember, hogy hol az egér.

Az egér görgője mögött két gomb található, amiből igazából csak az egyik igazi gomb, a másik (a görgőhöz közelebb lévő) a görgő szabadonfutó funkcióját kapcsolja. S ha már itt tartunk, igen, ez az egér is free-spin-es görgővel bír, amit sokan nem szeretnek, szerintem viszont a Logitech egerek egyik legnagyobb újítása. Tény, hogy játékban nincs haszna, sőt kontraproduktív, de ez a gond egy gombnyomással megoldódik. Én már szinte el sem tudom képzelni nélküle a netezést, és sokszor a munkát. Hihetetlenül meg tudja könnyíteni az ember életét.

Mint említettem, játék során célszerű kikapcsolni a szabadonfutó mechanizmust, s ilyenkor a görgő lágyan, de jól elkülöníthetően fordul egyik pozícióból a másikba. Nyomáspontja is kellemes, jól használható. Egyetlen hibája, hogy oldalra is billenthető, ami jól jöhet azoknak, akik nem játszanak, és szeretnek oldalra is scrollozni. Ez a funkció viszont viszonylag könnyen kapcsol, a görgő könnyen elbillen oldalra, főleg, mikor lefelé nyomja az ember, így én inkább kikapcsoltam ezt a funkciót, nem használom, oldalra nem scrollozok, és így nincs ebből semmi gond.

Az egér alja a már részletezett tucat műanyagból készült, 4 jókora talpon csúszik, amik elvileg 250 km-t tudnak megtenni, mielőtt elkopnának. Nos én kétféle egérpadot használok, attól függően, hogy mit csinálok. Játékra egy kemény, műanyag padot, Steelseries 4D, ezen tökéletesen csúszik az egér, és nagyon pontos a szenzor, ha nincs szükségem ekkora precizitásra, egy Razer Goliathus Speed szövet padon egerezek. Ezen kicsit pontatlanabb a szenzor, de a hétköznapokhoz tökéletesen elég, s talán nem eszi annyira az egértalpakat.

Egész az egér hátulján helyezkedik el az ajtócska, amin keresztül betehetjük a rágcsálóba az egyetlen AA akkut. Felette kis gomb, amivel be- illetve kikapcsolni tudjuk az egeret.
Az elem behelyezését követően megfelelően kiegyensúlyozottá, ámbátor kissé nehézzé válik az egér. Azért vészesnek nem mondanám, a maga 147 grammjával (akkuval együtt). Én soha nem szerettem a túl könnyű egereket, számomra ez a súly pont megfelelő. A korábbi vezetékes egereim is mind 160 gramm fölött jártak, és általában még tettem beléjük súlyt, szóval nehéznek tényleg nem nevezném, egyszerűen csak nem pille könnyű.

Talán érdemes megjegyezni, hogy az egér akku nélkül is használható, ha USB kábellel kötjük a számítógéphez, ugyanakkor ilyenkor a töltöttség jelző LED folyamatosan pirosan villog, halálra idegesítve ezzel a felhasználót, ami miatt én egy jókora fekete pontot is bevések az egér ellenőrző füzetébe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt