Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből. – írta: Mákosmetélt, 6 éve

A szívás

Munka után elmentem az új cuccokért, és amint hazaértem, egyből nekiestem a szerelésnek. Régi gép szétszed darabokra, házból minden kiszed — ez gyorsan megvolt. Ott állt (feküdt) előttem az üres ház, mint da Vinci előtt Mona Lisa.
Na gondoltam, gyorsan összedobom az új cuccokat, beleszerelem és kész is vagyok.
Nos, nem pont így alakultak a dolgok. Először is betettem az új CPU-t, ez gyorsan megvolt.
Utána rá akartam fogatni a hűtőbordát, de láttam, hogy a gyári hűtő (Wraith Stealth), amit adnak a proci mellé, az csavaros és nem kallantyús felfogatású. Ahhoz viszont, hogy be tudjam csavarni, le kellett csavaroznom az alaplapról a felső műanyag keretet, amire normál esetben ráfogatjuk a CPU hűtőt.
Az AMD-s hűtő négy csavarja pont oda megy be, ahova az alaplapi keret négy csavarja ment. A hűtő rácsavarozásával viszont kisebb problémáim adódtak, mert csak két kezem van, és egyszerre csak egy csavart tudok behajtani/belekapatni. Viszont így, hogy csak egy oldalon kapatom bele a csavart, a túlsó oldal már fel is emelkedett, így az elálló oldalon lévő csavart csak nehézségek árán tudtam belekapatni a lyukba. Elég erősen kellett nyomnom lefelé, hogy odaérjen és belekapjon...
Elszórakoztam egy keveset vele, az biztos, de végre készen voltam, fent volt a hűtőborda is.

Jöhetnek a RAM-ok az alaplapba, aztán pedig a lap mehet be a házba.
Egy memóriát sikerült is beletennem, de a másik nem fért bele, ugyanis a CPU hűtője, pontosabban a rajta található ventilátor kerete eltakarta a másik memória foglalatát:

Próbálkoztam kicsit, hátha be tudom varázsolni, de nem sikerült.
Nem volt más választásom, mint megint levenni a hűtőt és megfordítani. Ezt meg is tettem, de itt megint szenvedtem egy sort a hűtő visszaszerelésével, mert ugye, ha egyik oldalt belekapattam a csavart, akkor másik oldalt már elemelkedett a csavar a lyuktól, és elég nagy erővel kellett nyomni lefelé az egészet, hogy a túloldalt is be tudjam csavarni.
Oké, kész voltam, megfordítottam a hűtőt és végre bement a másik RAM is, igaz, így is csak kb. 2 mm hely volt a memória és a Wraith Stealth között:

Kicsit leizzadtam, és jó sok időt elpocsékoltam ezekkel az apró hibákkal. Na de végre jöhetett a beszerelés, itt már rendben ment minden, lapot befogattam, kábeleket rádugtam, kész is volt, örültem! :)
De nem sokáig...

Mikor bekapcsoltam a gépet, nem indult el. Hangot (hibajelet) sem adott, pedig a speaker is rá volt dugva. Viszont van hibajelző LED az alaplapon, és ez CPU hibát jelzett. Olvastam már korábban, hogy az AM4-es alaplapokon a régi BIOS még nem ismeri az új Ryzen (Raven Ridge) APU-kat, de reménykedtem benne, hogy nekem már az új BIOS lesz az alaplapon. Nos, nem volt szerencsém, de ezen meg sem lepődök.
Írtam is másnap a boltnak (ahol vettem az alaplapot), hogy mit lehet csinálni ilyenkor, azaz adnak-e például egy ideiglenes procit, amíg frissítem a BIOS-t. Bár az AMD-nél lehet igényelni ilyen esetben procit, amivel frissítünk, aztán persze visszaküldjük nekik a procit. De ez eléggé bonyolult folyamat, és gondolom, egy-két hét, mire ideér — én pedig siettem — szóval ezt az opciót elvetettem.
A bolt viszont azt válaszolta, hogy nem adnak ideiglenes processzort, viszont, ha beviszem az alaplapot, akkor a szervizben 1000 forintért frissítik a BIOS-t egy nap alatt. Ez sem annyira tetszett, macerás, megint szedjem szét teljesen a gépet, vigyem be, adjam oda idegen kezekbe, menjek vissza érte stb...
Ekkor ugrott be az ötlet, hogy veszek egy sima Ryzen-t, amit ismer az alaplap, azzal felfrissítem a BIOS-t és futtatok néhány tesztet is, ha már van nálam ilyen processzor is. Azután pedig majd eladom a procit, csak a 2200G marad meg. Mindezekkel persze megint elment plusz egy napom...

Így is cselekedtem, megvettem másnap egy 1500X-es Ryzen-t, és hazaérve egyből neki is álltam beeszkábálni az alaplapba a procit. Sajnos a csavaros CPU hűtő miatt azonban nem lehetett a házon belül cserélni a procit, hanem teljesen szét kellett szedni mindent és kivenni az alaplapot megint.
Azért kell szétszedni teljesen, mert ha a házban szedi le az egyszeri ember a CPU hűtőt, akkor az ugyan lejön, ám az alaplap alján lévő kis műanyag/fém keret (amibe belemennek a hűtő csavarjai) az bizony lepottyan az alaplapról, hiszen nem fogja oda semmi. A képen megemeltem az alaplapot és látszik, hogy a keret ott marad az asztalon (tudom, rossz helyen van a fókusz…):

Ezt a kis keretet, ami az alaplap alján van, csakis az alaplap felső oldalán lévő CPU-hűtő tartja, vagy pedig az a műanyag keret, amit még a legelején kellett leszednem, hogy az AMD-s hűtőt rá tudjam csavarozni.
Így hát amint kicsavartam a hűtőborda csavarjait, ez a kis keret le is esett az alaplapról a ház és az alaplap közé, így pedig nem tudtam volna a hűtőt megint belefogatni. Ezért teljesen szét kellett szednem mindent, és kipakolni a házból az alaplapot is egy sima felületre. Én az alaplap dobozában lévő kartonra tettem vissza az alaplapot, a kis keretet is visszatettem a helyére az alaplap alá. Csak így tudtam procit cserélni, azaz betenni a Ryzen 1500X-et, amihez nagyobb, rézmagos hűtőbordát is adtak (Wraith Spire), bár nem a hozzá adott hűtőt tettem fel, hanem a kisebbik Ryzenét. Ezzel a cserével sok idő elment megint... mire teljesen szétszedtem és újra összeraktam mindent, már kicsit nagyon untam a banánt.

Balra a Ryzen 5 1500X, jobbra a Ryzen 3 2200G hűtője. Érdekes, hogy milyen kicsi a jobb oldali, pedig a 2200G-ben ott lapul a VEGA 8 IGP is, ami azért termel egy kis hőt valószínűleg. Ez majd a későbbiekben ki is derül.

De legalább az összeszerelés után volt egy kis sikerélmény is végre, elindult a gép, és tudtam BIOS-t frissíteni.
Ez gyorsan meg is történt, és utána gondoltam, elindítom a vinyón lévő Windows 7-et, amit még a régi géppel használtam. Na ebből nem lett semmi, mert kék halállal elszállt a rendszer bootolás közben, mondjuk nem is vártam mást… :D
OK, akkor próbáljuk meg a Debiant elindítani. Ez sikerült szerencsére, probléma nélkül elindult a gép és futott az oprendszer rendben, mintha semmi se történt volna — pedig kicseréltem alatta mindent… :)
Csupán annyi volt a változás a Linuxban, hogy a tálcán futó CPU load monitor 4 mag helyett 8 mag (szál) terhelését jelezte ki, kicsit furcsa volt ennyi grafikont látni egymás mellett. Volt hálózat és hang is, tehát azokat is egyből felismerte és kezelte a Debian.

Na de a tesztjeimet csak Windows alatt tudom futtatni, így hát akkor újra kell telepítenem a Win7-et.
El is kezdtem a telepítést, azonban a telepítő nem ismerte fel sem a billentyűzetet, sem az egeret.
Próbáltam a BIOS-ban állítani mindent, ami USB-vel kapcsolatos, de hiába.
Végül elővettem egy régi PS/2 billentyűzetemet, és azzal kezdtem neki.
Így tovább tudtam menni, ám a következő lépésnél drivert kért. De hogy minek a driverét, na azt nem közli velünk a drága Windows. Kis guglizás után kiderült, hogy az USB drivert igényeli a telepítő.
Szerencsére azt is írták, hogy az MSI-nek van egy kis programja (MSI Smart Tool), ami a telepítőbe beleintegrálja a szükséges drivereket. Ezt a programot le is töltöttem az MSI oldaláról, elindítottam, és három kattintással fel is okosítottam a telepítős pendrive-ot. Még jó, hogy a céges laptop otthon volt, mert ez az MSI-s program csak Windowson fut. Ezek után viszont már végre sikerült feltelepíteni a Windowst és a drivereket. Telepítés után gyorsan sikerült is lefuttatni néhány tesztet, de mivel az 1500X-re gyorsan találtam vevőt, ezért nem voltak napjaim tesztelni. Idő hiányában így nem minden tesztet futtattam le. Éjfél jócskán elmúlt így is, mire ágyba kerültem.

Másnapra elterveztem, hogy kicserélem a processzort, visszarakom a Ryzen 3 2200G-t, hogy az 1500X-et át tudjam adni az új tulajdonosának. Így is tettem, de természetesen megint teljesen szét kellett kapnom a gépet a fentebb már részletezett dolgok miatt, alaplap ki, stb...
Viszont most a CPU hűtőt úgy rátapasztotta a procira a szilikonpaszta, hogy sehogy sem akart lejönni. Se előre, se hátra nem mozdult, se oldalra elfordítani nem tudtam, felfele pedig végképp nem tudtam elemelni, hiszen jött vele az alaplap is. Ott gondolkodtam két percet, és szidtam mindenkinek a fel- és lemenőjét, mire rájöttem, hogy akkor többet ésszel, mint erővel. Visszacsavartam a hűtőborda egy csavarját, ami ugye azt eredményezte, hogy a borda egyik fele elemelkedik a procitól, alaplaptól, hiszen csak egy irányból éri erő a bordát.
Ez a csel sikerült is, kb 3-4 másodperc után elengedte a hűtő a procit, és végre le tudtam szedni annak rendje és módja szerint.
Most a sok bénázás után biztos azt gondoljátok, mekkora lúzer vagyok… Pedig esküszöm, már 10-15 gépet összeraktam az elmúlt 10 évben, de ilyen problémákba még sosem szaladtam bele... Azt hiszem, hogy a következő fél-egy évben nem akarok gépet szétszedni, összerakni… :)
Ezt a csavaros CPU hűtő felfogatást pedig totál rossznak tartom, sokkal komplikáltabb, mint a hagyományos beakasztós/kallantyús felfogatási mód.

A lényeg az, hogy végre kicseréltem a procit, bent volt a Ryzen 3 2200G, megint visszaszereltem mindent, és jöhetett a teszt. Jöhetett volna... ugyanis a Win7 megint lehalt bootolás közben. De miééért? Hiszen csak a procit cseréltem ki! Na jó, gondoltam, akkor gyorsan újratelepítem megint. El is indítottam a telepítőt, de az is elszállt kék halállal:
"The BIOS in this system is not fully ACPI compliant ... Stop: 0x000000A5"
WTF??? Jöhetett megint a guglizás...
Sajnos nem néztem alaposan utána az elején, így menet közben derült ki, hogy a Raven Ridge procik, pl. a Ryzen 3 2200G már nem támogatják a Win7-et és 8-at, csak a 10-et, ami azt jelenti, hogy már telepíteni sem lehet a Win7-et, mert kékhalálozik a telepítő.
A Windows 8.1 próbaverzió feltelepült ugyan — megpróbáltam azért azt is —, de semmilyen drivert nem lehetett rá telepíteni és hát driverek nélkül egy félkarú óriás az egész rendszer. Szóval ezzel a próbával is elment egy (nem)kevés időm feleslegesen, de ahogy mondani szokták: a remény hal meg utoljára. És én bizony nagyon is reménykedtem, hogy nem kell majd Win10-et telepítenem...

Bezzeg a jó öreg Debian újratelepítés nélkül is simán elindult az új konfiggal, ott nem kellett ilyesmivel kínlódni. Linux, ezért (is) imádom!
Nem maradt más lehetőség, mint a Win10 oprendszer próbaverzióját telepíteni.
Ez aránylag gyorsan meg is történt, és még a videokártya-drivert (ekkor még az HD 7750 volt bent) is feltette a Win10 sajnos... Nem tudom, hogy emiatt-e, de a driverekkel óriásit szívtam.
Bár működött minden jól, viszont az üresjárati fogyasztást magasabbnak találtam a kelleténél. Van ugyanis egy 220-as dugaljba dugható fogyasztásmérőm, és ezzel figyeltem a gép áramfelvételét.
Gondoltam egyet, feltettem az alaplapi drivert, mégpedig az AMD oldaláról leszedett legújabb verziót. Ezután csökkent is az üresjárati fogyasztás 10 wattal. Hurrá!
Ezután akkor gondoltam, felteszem a legfrissebb videokártya-drivert is (18.3.3), ez meg is történt, viszont a fogyasztás megnövekedett 10 wattal. WTF már megint?
Mindeközben a Radeon vezérlőprogramban még mindig a régi Radeon verzió (17.1) látszott, amit eredetileg felrakott a Windows 10.
Nem igazán értettem a dolgokat, de megint feltettem az alaplapi driver-t, aminek a hatására ismét lecsökkent az üresjárati fogyasztás.
Ez ügyben majd lehet írok is az AMD-nek, mert ez szerintem nem rendeltetésszerű működés.
A lényeg az, hogy a driverekkel megint elszöszöltem egy kicsit, és végül lefuttattam a teszteket.

A következő lépés pedig az volt, hogy kiszedtem a videokártyát és elkezdtem az integrált VEGA 8-at használni. A BIOS-ban 1 GB memóriát adtam az IGP-nek. Itt megint kellett új drivert telepíteni, mert a Radeon drivercsomagban nincs benne a VEGA 8 driver, azt külön kell leszedni a Ryzen 3 2200G procihoz...
Drivertelepítés után vettem észre, hogy a memóriák alapértelmezetten 2400 MHz-en futnak, pedig én 2666 MHz-es modulokat vettem.
A 2666-os órajelet az XMP 2.0 profil aktiválásával tudtam volna beállítani, de úgy döntöttem, hogy még nem kapcsolom be, mert akkor futtatok grafikai teszteket 2400-as és 2666-os beállításokkal is.
Így kiderült legalább az is, hogy mennyit befolyásol a gyorsabb RAM sebesség a grafikai és egyéb tesztek terén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Szkájlék most már Ryzsen élnek!

    Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek!

  • Egy Ryzen gép építése

    A korábbi cikkemben bemutatott, gondosan kiválogatott alkatrészekből immár összeállt az új gépem.

  • Egy Ryzen gép kezdete

    Egy jó játékgép-konfigurációt szerettem volna összeállítani és ehhez kerestem a megfelelő hardvereket.