MIUI v6 - Az újból újradefiniált android

Megérkezett az androidos berkekben népszerű, a Xiaomi saját fejlesztésű MIUI rendszerének új, hatodik változata. – írta: Barthezz2, 10 éve

Főképernyő, értesítések, feladatkezelő

Főképernyő

Menü továbbra sincs, így a widget-ektől kezdve az ikonokig mindent a főképernyőre pakolhatunk ki. Továbbra is maradt a mappázási lehetőség, így könnyen eltüntethetjük a nem kellő ikonokat, vagy csokorba szedhetjük a hasonlókat.

A menü gomb hiánya már rögtön itt felüti a fejét, ugyanis a v5-ös verzióban elég sok mindet tudtunk onnét állítani, aminek egy részét, most úgy sehol. Eltűnt a képernyő hosszanti nyomására előbújó főképernyő szerkesztő menü is, ezt most kizárólag a kijelzőn két ujjunkat összehúzva érjük el. Nem egy kényelmes megoldás 5"-es készülékeknél, menet közben. Egy kézzel kvázi lehetetlen végrehajtani.

Mindent viszont itt sem találunk meg. Ha a képernyők sorrendjét, vagy az alap oldalt szeretnénk beállítani, akkor az előbbi kétujjas mozdulatot 3, vagy több ujjal kell végrehajtanunk. Nem látom ez mitől lett így jobb.

Változtak az ikonok is, letisztult, egyszerű lett mind, amolyan "flat". Maradt viszont az interaktív jelleg (már ahol volt), az időjárás ikonja, az óra, vagy a naptár ugyan úgy élő, mint v5 esetében volt. Az újonnan telepített, még el nem indított alkalmazásainkat pedig egy, az alkalmazás neve elé kerülő kis pötty jelzi nekünk.

Jópofa megoldás, hogy ha olyan főképernyőn járunk, ahol van óra, akkor az értesítősáv bal sarkába száműzött órajelzés eltűnik. Amint a képernyő más területén nem láthatjuk az aktuális időt viszont újból megjelenik.

A lehúzható értesítési felület bánatomra ismét elvesztette redőnyös mivoltát, azaz egy lapként funkcionálva bújik elő, tehát csak akkor látjuk a tetejét, ha az egészet lehúztuk. Szerencsére a főképernyőn bárhol lehúzhatjuk egy lefelé irányuló swipe mozdulattal és nem kell fentről indítanunk a műveletet.
Ellentétes irányba suhintva pedig egy keresőhöz jutunk, amely online és lokális tartalmak között is képes keresni, sőt, mi adhatjuk meg neki, hogy tulajdonképpen hol is keressen.

Értesítési rendszer

Ez az egyik olyan pont, ami előtt le a kalappal, nagyon okosan sikerült megcsinálni az egészet. Mostantól ha egy alkalmazás, legyen az utólag telepített akár, értesítést küld nekünk, akkor az ikonján megjelenő szám is jelzi ezt felénk. Természetesen az itt megjelenő szám az értesítések számával együtt változik.

Ha adott alkalmazásnál ilyet látunk, egy ikonra küldött dupla klikkes támadás eredményeként, a már a zárképernyőnél is említett, listás felsorolást kapjuk itt is az egyes értesítések részleteivel. Ha ezt megtettük, akkor persze az értesítő sávon, vagy a képernyőzáron való jelzés is eltűnik, de ugyan ez vissza is igaz, ha kiseperjük az értesítési felületről az adott jelzést, az ikonról is eltűnik az azt jelző szám.

Ezzel még nincs vége az értesítési rendszer kitárgyalásának, ugyanis telefon használata közben kapott értesítéseket pedig egy felül megjelenő sávban adja tudtunkra a rendszer, ami kattintható is. Tehát ha üzenetírás közben valaki épp hív minket, akkor nem fogja a telefon a képünkbe nyomni a hívást, hanem diszkréten egy "szalagos értesítés" formájában jelzi ezt nekünk, ahol elutasíthatjuk, vagy fogadhatjuk is a hívást, vagy ugorhatunk rögtön az adott értesítéshez. Ez az értesítési forma már a v5-ben megjelent, de most még egy kicsit csiszoltak rajta.

Feladatkezelő

Ráncfelvarráson esett át a futó alkalmazások listája is. Ezúttal a menü gomb segítségével előcsalható lista elsőre továbbra is a megszokott ikonos megoldást tárja elénk, azonban már itt észre vehetünk pár változtatást. Egyrészt, az egész design kicsit letisztultabbá vált, másrészt a szabad memória jelzését hivatott kördiagram megszűnt létezni. Egy nagy X valamint x/y formátumú szöveges tájékoztatást kapunk csak a memória aktuális állapotáról. Ha az X-re nyomunk akkor a v5-nél megszokott animáció erejéig ugyan visszatér a kördiagram, de ennek kevéssé van értelme, mintha akkor már meghagyták volna az egészet úgy, ahogy volt.

A legnagyobb újítás azonban az, hogy ha a felhozott ikonos listán végzünk egy kétujjas nagyító mozdulatot, akkor az ikonokból egycsapásra előnézeti képek lesznek. Ha így hagyjuk, akkor a továbbiakban megnyitva is így fog megjelenni, de persze bármikor visszatérhetünk az ikonos nézethez, amihez nem kell mást tennünk, mint az előnézeti képeket előcsaló mozdulat ellenkezőjét végrehajtanunk, azaz kicsinyítenünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények