Motorola Moto G 5G Plus – az eddigi legerősebb G

A Motorola ezzel a készülékkel a 400 eurós ársáv alatt is elérhetővé tette az 5G-t. – írta: ghiottone, 3 éve

Doboz, külső

Egy viszonylag kicsi, sötétkék dobozban kapjuk meg a telefont. A dobozban mellékeltek egy 20 wattos Motorola Turbo-Power típusú gyorstöltőt, egy USB-C típusú adatkábelt, valamint egy adag felhasználói kézikönyvet és egy SIM-tűt. A különböző országokban eltérő lehet a mellékelt kiegészítők listája, hiszen van ahol csak 15 wattos töltőt kapunk, és van ahol egy 3,5 milliméteres jack csatlakozós fülhallgatót is adnak. A telefon egy olcsó átlátszó TPU tokban van.

[Moto G 5G Plus kicsomagolás]

A készülék maximum 20 wattos gyorstöltést tud kezelni. Ez mostanában már lehet, lassúnak fog tűnni, hiszen egyre gyakoribbak a 30 Watt és afölötti teljesítmény leadására képes gyorstöltők már a középkategóriában is. A nemrég bemutatott 85 ezer forintos Moto G9 Plus esetében is 30 wattos töltőt mellékelnek, illetve a gyártónak is van 45 wattos gyorstöltője, de az jelenleg csak a Hyper modellhez érhető el egyes piacokon. A gyárilag mellékelt töltő harminc perc alatt 20%-ra töltötte a telefont 1%-os értékről. Körülbelül két és fél óra alatt lehet teljesen feltölteni az 5000 mAh kapacitású akkumulátort. A töltés közben nem érezhető számottevő melegedés, ez lehet, hosszú távon az aksi előnyére válhat.

[a doboz tartalma]

Lassacskán már nem számít meglepőnek, hogy a pár éve még alumínium és üveg hátlapú középkategóriás telefonoknál a gyártók már áttérnek a műanyag vagy polikarbonát használatára. Az egy éve bemutatott Motorola One Zoom is üveg hátlapot kapott közel hasonló kezdőáron. Persze, ennek is van jó oldala, hiszen kevésbé törik a hátlap, de ez a típusú fényes, puha műanyag tok nélkül eléggé erősen fogja gyűjteni a karcokat a G 5G Plusnál.

[Moto G 5G Plus hátlap]

A hátlapon bal oldalt fent került elhelyezésre a négy lencséből álló kamerasziget. Mellette helyezték el a két meglehetősen erős darabból álló LED vakut. Az amerikai modell esetén a jobb felső makró kameralencse kapott még egy plusz kör alakú ledet is, ami itt nem található meg.

[kamerák és vaku]

A fizikai méreteket tekintve egy 168 x 74 x 9 mm-es készüléket kapunk, ami a kameraszigetnél még 1 milliméterrel vastagabb. A készülék súlya 207 gramm, a súlyelosztása remek. Az előlapon egy kicsit vastag káva szegélyezi a 6,7 colos 1080 x 2520 pixeles, 21:9 képarányú 409 ppi-s LTPS kijelzőt. A panel 90 Hz-es képfrissítés és HDR10 támogatás mellett ismeri az Amazon HDR szabványt is. Alapból automatikusan a telefon állítja, hogy 60 vagy 90 Hz-en működőn a megjelenítő, de manuálisan mi is beállíthatjuk, hogy melyik képfrissítési rátát szeretnénk előnyben részesíteni. Ha be van kapcsolva az akkumulátor kímélő üzemmód, akkor értelemszerűen 60 Hz-et enged a rendszer. A kijelző manuálisan 443, automata módban pedig 543 nit körüli maximális fényerővel rendelkezik. Erős napsütésben a láthatósága még elfogadható. A betekintési szögek jók, a panel széleinél nem látható zavaró fényszűrődés, mint a One Vision és a One Action IPS paneljei esetében tapasztalhattunk.

[kijelző láthatósága erős napsütésben]

A kijelzőnek az előlaphoz viszonyított aránya 90 százalékos. Az előlapra ismeretlen típusú karcálló üveg került, ami valószínűleg nem Gorilla Glass, mert a listájukban nem szerepel. Lehet itt is Panda Glasst használtak, mint a One Zoom esetében.

[telefon előlapja]

Az előlapon a bal felső sarokban található 2 darab kameralyuk, ami felett középen helyezkedik el a beszélgetésekhez használható hangszóró. A sajtóanyagban lévő képek nem igazán tükrözik a valóságot, mert az előlapi kamerák ott meglehetősen kicsinek tűnnek, holott a valóságban ott van még egy fekete 1 milliméteres szegély. A normál hangszórót a készülék alsó keretének jobb oldalára helyezték.

A készülék jobb oldalán a bekapcsoló gomb egyben az ujjlenyomat-olvasó is, ami felett a hangerő szabályozók találhatóak. A gombok nyomáspontja megfelelő, nem lötyögnek.

[ujjlenyomat-olvasó – power gomb]

A készüléken alul, középen található a 2.0-s USB-C csatlakozó, amelyet jobbról egy hagyományos 3,5 milliméteres jack csatlakozó, balról pedig egy mikrofonlyuk, valamint egy hangszórórács fog közre. Összesen két darab mikrofonunk van, ebből a második a keret bal felső részén kapott helyett. Korábban a 400-500 eurós Motók 3 mikrofont kaptak.

[SIM-tálca]

A keret bal oldalán felül található a SIM-tálca, amely hibrid megoldás, így vagy két nano SIM, vagy egy nano SIM és egy maximum 1 TB-os microSD kártya helyezhető el benne. A SIM-tálcánál van egy kevés gumírozás, ami inkább az IP tanúsítvánnyal is rendelkező telefonoknál szokott előfordulni. A hivatalos oldalakon azonban csak vízlepergető borítás szerepel, ami a fröccsenő vízzel szembeni védelmet jelent, tehát nincs IP hitelesítés. A SIM-tálca felett található a Google Asszisztens gombja, amelynek megnyomásával az lezárt képernyőnél is aktiválható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények