Nyaralás Horvátországban

Avagy TravelChannel kicsit másképp az Adria egy kis szegletéből. – írta: e=mc², 12 éve

Gasztronómia

Tengerparti város lévén a jellemző ételek a halféleségek. Első osztályú haltól, a szardínián át a kagylóig és a rákig minden van. Természetesen a halakon kívül sertés, marha, bárány is megtalálható. Minden étteremben találkozhatunk a tintahallal és a Ćevapčićivel, ami kebabhoz hasonló darált marhahúsból készült grillezett húsrudacska.

Ćevapčići

tintahal grillezve

A tintahal, azaz Calamari, egyben grillezett vagy bundában sült tintahalkarikák tartárszerű szósszal. Kissé rágós lehet ha nem készítik el jól, nagyon finom érdekesség.

tintahal bundában

Ha többen eszünk, akkor két személyes tálakkal is lehet próbálkozni, amin rablóhús, sült sonka, csirkemell, Ćevapčići, sertéshús is akad ájvár és hagyma kíséretében. Az ájvár édes pirospaprika és némi padlizsánkrém keveréke. Érdekes íze miatt jól passzol a húsokhoz.

vegyes hústál ájvárral

Előételek közül a polipsalátát ajánlom. Többféle módon is készíthetik: Az állat csápjait megfőzik, és feldarabolják, salátaágyon tálalják vagy pedig burgonyás, babérleveles, olívabogyós keveréket kaphatunk. Étterem és helyfüggő.

polip sütve, burgonyaágyon

A Polip (hobotnica) sülve egyben hasonló élményt nyújt, mint salátában. Kissé gumiszerű, de puha hús, a tapadókorongjaival a fogunk alatt élvezet enni. Burgonyával és fehérboros lében tálalják.
A tengeri herkentyűk kedvelőinek a rák (scampi) tésztával és a kagyló (dagnje) rizottóként, illetve önmagukban, saját levükben megfőzve (na buzaru) válhat kedvenc étellé.

zöld tészta scampival

fekete kagyló

A kagylót önmagában, vagy rizottóként is fogyaszthatjuk. De mindkét esetben számolnunk kell azzal, hogy némi homok juthat a gépezetbe. Ugyanis a kagyló, a főzése során nyílik ketté és főzés után már nem mindig és nem mindenhol tisztítják tovább, ezért kellemetlen lehet a fehérjében gazdag állatkát rágcsálni homokszemcsékkel körítve.

cápa steak

szardínia

vegyes haltál

Halak közül a tengeri sügér (smuđ/brancina), a cápa (morski pas), tonhal (tuna) és a szardínia (sardina) a jellemző. Előbbi hármat steakként, utóbbit pedig egyben megsütve tálalják. Hagyományos köret a hasábburgonya, de haltálakon, illetve egyes étlapon spenótos burgonya is gyakran feltűnik.

halacska spenótos krumplival

vegyes haltál #2

Mindezeket pedig a gyakrabban előforduló horvát sörökkel, Karlovačkoval vagy Ožujskoval, esetleg helyben termelt szőlőből készült fehér-, illetve vörösborral öblíthetjük, ki-ki ízlése szerint. Ha már az italoknál tartunk, érdekesség, hogy a füge megterem elég szép számmal, de alig található fügepálinka. Lehet, hogy csak mi voltunk szerencsétlenek, de boltban, éttermekben nem igazán találtunk. Helyette Pelinkovac (savanyúlikőr), Travarica (gyógyfüves törkölypálinka), Medica (mézes likőr), Kruškovača (körtepálinka), Šljivovica (szilvapálinka). Fügepálinkát (Smokviča) végül találtunk Baška felé menet egy kis faluban Draga Bašćanska-ban. Igazi házi főzésű, amiben érezni lehetett a fügét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt