NZC 150-estől a Clarity 4-esig

Jellemfejlődés a minőségi zenehallgatás irányába: talán nem vagyok egyedül azzal, amin keresztül mentem. – írta: guickly04, 10 éve

1000 W elég lesz?!

És ezzel el is értünk a cikk egy fő témájához, hogy mennyire semmit sem jelentenek a számok! Persze ma már dübörög a marketing "bullshit-generátor": minél nagyobb számot írunk rá, annál könnyebb lesz eladni!

És mi lesz a szerencsétlen vásárló megtévesztésével?! Ja, az senkit sem érdekel. És különben is a "az EU által elfogadott mérési ciklus szerint" 300 W-os teljesítményt rá lehet írni.
Tehát senki nem állít valótlant, és a szomszédnak is el lehet dicsekedni az 1000 W-os full műanyag dobozú 1000.1-es házimozival.

Nem szeretnék belemenni abba, hogy a gyártók hogyan, mérik-tesztelik a hangszórókat, de a hétköznapi használattól teljesen elrugaszkodott módon, az biztos. (talán egy 1 kHz-es konstans frekvencián mérik a hangszóró által felvett teljesítményt Wattban és a hangszóró által 1 m-es távolságban keltett hangnyomást decibel-ben)

A lényeg, hogy a zene nem konstans, hanem szinuszosan változó. Visszatérve a HS400-asokra. Mai szemmel is igényesen, jól megépített hangfal, új korában, 80-as évek elején, közel a csúcsot jelentette Kelet-Közép-Európában.
Elektroműszerész ismerősöm szerint például sok mai középkategóriás hangfalban sincs feltétlenül minőségibb hangváltó. A dán-magyar erősítő 2*35 W-ja is nevetséges 2013-ban, de ha valaki meghallgatja, hogy mit tud, nem fogja azt mondani, hogy kevés.

Telt-múlt az idő, bátyám elköltözött és vitte magával a szeretett erősítőt és hangfalakat. Továbbra is szerettem volna "hangosan" zenét hallgatni: a legborzalmasabb tákolmányokat készítettem, SAL-os hangszórókból.

[I]A kép illusztráció[/I]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények